Макар засега да се е укрепил на поста си -

...
Макар засега да се е укрепил на поста си -
Коментари Харесай

Как Омикрон спаси поста на Борис Джонсън

Макар към този момент да се е укрепил на поста си - не на последно място с помощта на Омикрон, Джонсън едва ли ще се задържи трайно на " Даунинг Стрийт " 10, вещаят специалисти. Въпросът не е дали, а по кое време ще би трябвало да си тръгне.

Звучи необикновено, само че е реалност: разновидността Омикрон като че ли избави английския министър председател Борис Джонсън. Защото напълно до неотдавна изглеждаше, че водачът на торите е попаднал в задънена улица. Дори негов почитан съпартиец го съобщи в директен текст пред авторитетното издание " Политико ". Джонсън обаче взе ексцентрично решение и не наложи по-строги ограничения, макар шеметното разпространяване на разновидността Омикрон - и се оказа прав. Новата разновидност в действителност е много по-заразна, само че пък протичането на болестта явно е по-леко. Без нови ограничаващи ограничения новогодишните празненства са избавени, което изключително зарадва консервативните медии и политици в страната. Всъщност, в тази ситуация даже опозицията не откри защо да се хване, с цел да нападна Джонсън. А за негово благополучие около коледните празници на назад във времето отстъпиха и поредицата кавги на " Даунинг Стрийт " 10 напоследък. С две думи: министър председателят изтегли отличен новогодишен шанс.

Но безоблачното небе над главата му може да се окаже мимолетно събитие. Защото Борис Джонсън, който към този момент две години управлява Англия, продължава да е под мощен напън, най-много в личните редици. Особено откакто торите изгубиха частичните избори в Северен Шропшир през декември и за пръв път от 200 години насам изпуснаха този обичайно закостенял изборен регион, мнозина в ръководещата партия подвигнаха мушката на премиера. Телевизионният канал " Скай Нюз " даже цитира един " бивш съдружник " на Борис Джонсън с думите, че водачът на торите към този момент е изконсумирал " осем от деветте си живота ".

Въпросът не е дали, а по кое време ще изгуби поста си

Списъкът с обвинявания против Джонсън е толкоз дълъг, че някои коментатори се чудят по какъв начин той към момента съумява да се задържи на премиерското кресло. Депутати от Консервативната партия се оказаха в центъра на кавги с корупция и лобизъм, а Борис Джонсън ги отбрани. После пък самият той стана обект на рецензии поради първокласния ремонт на служебното си жилище, финансиран от великодушни спонсори. Пак там, на " Даунинг Стрийт " 10, преди година били проведени и коледни празненства - до момента в който цялата страна беше затворена в тежък локдаун. Това също ядоса гласоподавателите.

Но най-сериозните рискове дебнат Борис Джонсън в личните му редици. Наскоро той даже беше заставен да одобри поддръжката на Лейбъристката партия за едно леко стягане на антипандемичните ограничения, тъй като близо 100 души от личната му секта в Долната камара гласоподаваха срещу. Поради разлики в антипандемичната политика неотдавна се отдръпна и министърът за Брекзита Дейвид Фрост, а това нанесе следващ удар на премиера. Неговата известност измежду гласоподавателите доближи долна мъртва точка, а съгласно журналистката от БиБиСи Лора Кюнсбърг, която добре познава политическите подмоли в Лондон, в този момент въпросът е не дали, а по кое време ще изгуби поста си Джонсън.

Кой може да го наследи

Британските медии към този момент намерено дискутират вероятните наследници - най-много членове на настоящето държавно управление. Сред тях е финансовият министър Риши Сунак, за който се счита, че има търкания с премиера. 41-годишният Сунак, който е с индийски корени, завоюва престиж с енергичните си дейности за справяне с пандемичната рецесия. В същото време за него се твърди, че като състоятелен капиталов банкер надали ще завоюва сърцата на необятните национални маси. Ето за какво за любимка се счита сегашната външна министърка Лиз Тръс, която е фаворитка на консервативните гласоподаватели. Тя работи доста интензивно за съставяне на лично болшинство и за привличане на авторитетни и заможни донори. В същото време след оставката на Дейвид Фрост тя пое доста сложните диалози за връзките с Европейски Съюз - неблагодарна и изключително рискова задача.

Засега обаче Борис Джонсън към момента държи руля, а нито Сунак, нито Тръс блестят с огромни хрумвания. Но държавното управление остро се нуждае таман от нови импулси, тъй като главният укор против премиера гласи, че няма отговор на най-неотложните въпроси в страната. Бедността във Англия става все по-масова, цените на силата напряко експлодираха, инфлацията пораства - а Джонсън като същински либертарианец оставя всичко на пазара и по този начин рискува да си навлече гнева на все по-измъченото население. Още повече, че Брекзитът, който съгласно премиера трябваше да се трансформира във фантастична история на триумфа, към този момент не прави никаква работа като предизборна тематика. Точно противоположното: държавното управление обезверено се мъчи да замаже многочислените мъчителни пукнатини, които аргументи излизането от Европейски Съюз. Засега министър председателят съумява да резервира поста си с помощта на пандемията и на сполучливата имунизационна акция, само че мнозина към този момент не имат вяра, че ще изкара мандата си до дъно.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР