Макар все още двойно по-висока от желаната цел на Европейската

...
Макар все още двойно по-висока от желаната цел на Европейската
Коментари Харесай

Инфлацията в еврозоната пада

Макар към момента двойно по-висока от мечтаната цел на Европейската централна банка (ЕЦБ), намаляването на инфлацията е най-големото от октомври 2021 година и европейските семейства би трябвало да почувстват облекчението, разяснява Euronews, акцентирайки, че ЕЦБ неотдавна разсрочи прогнозите си, предвиждайки за 2023 година 5,6% инфлация, за 2024 година - 3,2%, и едвам за 2025 година 2,1%.

През септември максимален спад бележат цените на силата - 4,7%, до момента в който инфлацията в цените на храните остава неприятно висока, задържайки се на 8,8%.

Забавящата се инфлация ускорява очакванията, че няма да се наложи ЕЦБ да лимитира в допълнение стопанската система посредством повишение на лихвените проценти от към този момент рекордно високите им равнища, които оскъпиха кредитирането и бизнес-инвестициите.

Данните за най-големите европейски стопански системи са ненапълно разнопосочни. През септември годишната инфлация в Германия падна до 4,3% от 6,4% през август, до момента в който в Испания потегли нагоре, нараствайки е до 3,2% от 2,4% месец по-рано. Обещаващи са новините за Франция с ненадейно закъснение на...

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР