Макар със сигурност да не е сред най-атрактивните първенства, беларуската

...
Макар със сигурност да не е сред най-атрактивните първенства, беларуската
Коментари Харесай

Как беларуският футбол спечели от пандемията COVID-19

Макар сигурно да не е измежду най-атрактивните шампионати, беларуската лига притегли вниманието на зажаднелите за футбол почитатели, а мачове от него започнаха да се излъчват даже у нас.

В продължение на две седмици Беларус е единственото място в Европа, в което продължава да се играе футбол.
Страната, която не спря футбола и лекува вируса с... трактори В Беларус чакат Лионел Меси и Кристиано Роналдо
Докато цяла Европа е блокирана, а спортните събития на континента са спрени, една страна се озова в центъра на новините в последните дни с решението си да не прекъсва своето футболно състезание, макар пандемията от ковид.

Снимка: Reuters

Това докара до неправдоподобен скок в интереса към Висшата лига на Беларус. Причината е ясна - просто на никое място другаде в Европа към този момент не се играе футбол. В момента шампионатът на Беларус набира все по-голяма известност и си завоюва все по-голямо телевизионно лъчение по всички краища на света.

Според организация " Ройтерс ", сега единственият деен футболен шампионат в Европа се излъчва на 10 задгранични територии. Сред тях са Израел, Украйна, България и огромни пазари като Русия и Индия.

" Подобна обстановка в никакъв случай не е имало в историята на беларуския футбол. По принцип за нас е доста мъчно да продаваме телевизионните си права отвън Беларус ", разяснява представителят на футболната федерация на Беларус Александър Алейник.

Снимка: Reuters

Директорът на украинската спортна телевизия Sport-1 Виктор Самойленко също е удовлетворен от решението да купи правата за шампионата на Беларус. " Никога не сме проявявали интерес към този шампионат, не сме поглеждали по какъв начин е в прилежащата на нас страна, само че виждаме, че мачовете са забавни и имаме огромна публика. "

Повишеният интерес към шампионата разумно се придвижва и към клубовете. Те към този момент регистрират повече консуматори в обществените мрежи, които ги наблюдават, изключително от Англия, както показват от " Динамо " Минск. Говорителят на клуба даже се надява, че този нараснал интерес ще стимулира играчите.

Правителството на Беларус взе решение да не стопира спортните събития в страната. За момента в Беларус има 152-ма инфектирани и нито един смъртен случай. Всичко това, без да се постанова обществена отдалеченост.

Въпреки че единствено локалният футболен хайлайф не е попаднал в клопката на COVID-19, мнозина недоумяват за какво футболът в Беларус продължава, само че пък президентът Александър Лукашенко успокоява, че върлуващият вирус не е рисков.

" По-добре е да умреш прав, в сравнение с да се страхуваш и да си на колене ", отсича Лукашенко.

Снимка: Reuters

На радикално противоположно мнение е Международната федерация на професионалните футболисти - FIFPro.

Органът, който пази ползите на всеки състезател по света, прикани за неотложно прекъсване на шампионата в Беларус.

Според FIFPro, това е безусловно безсмислено подлагане на риск както на играчите, по този начин и на почитателите. Дори и самите привъжениците в Беларус към този момент не подхождат със същия възторг към мачовете.
Спортен публицист от Беларус: Ситуацията стартира да припомня за Чернобил "Най-доброто лекарство против СПИН, рак, радиация, Ебола или ковид е да караш трактор ", споделя настроенията в страната Дмитри Хвиедарук
До преди няколко месеца може би щеше да звучи леко смехотворно, че се вълнуваме от развиването на беларуския шампионат. Но фактически доста от почитателите на континента, които тъгуват и жадуват за обичания спорт, къде на смешка, къде изцяло съществено - наблюдават мачовете там. А ние единствено можем да се чудим дали и това малко благополучие в тези смутни времена ще бъде отнето на спортния почитател.

bTV приканва: останете си у дома!
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани България 449 27 10 25 Света 940733 5536 47518 196214 Заразени* Нови Починали България 449 27 10 Света 940733 5536 47518
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР