Макар предприемачът да губи поста на председател на борда, той

...
Макар предприемачът да губи поста на председател на борда, той
Коментари Харесай

Малката SECира за Tesla

Макар предприемачът да губи поста на ръководител на борда, той остава най-влиятелният човек в компанията, само че ще има малко повече самостоятелен надзор

© Reuters
Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Още по тематиката
Tesla съумя да извърши индустриалната си цел, само че има проблем с доставките

През септември са били създадени 53 хиляди броя от Model 3
3 окт 2018
Борсовият регулатор в Съединени американски щати повдигна обвинявания на Илън Мъск

Според Комисията по скъпи бумаги и тържищата Мъск е популяризирал подправена и подвеждаща информация в Twitter
28 сеп 2018
Министерството на правораздаването в Съединени американски щати проверява Tesla

Компанията ще съобщи документи поради изказвания на Илън Мъск в Twitter
19 сеп 2018 През последните над тридесет години в корпоративния свят последователно се наложи съвсем незаобиколим закон: основните изпълнителни шефове би трябвало да са като рок звезди. Лий Якока в Chrysler, Джак Уелч в GE и Стив Джобс в Apple трансформираха изоснови фирмите си освен с бизнес умения, а и с харизма, която им обезпечи паметен статус измежду консуматори и анализатори. Повечето от тези мениджъри са измежду визионерите на нашето съвремие, само че и хора с голямо его. Което в значително случаи може да се отрази отрицателно и на компаниите им.
Доказва го и " най-харизматичният " управител на това десетилетие Илън Мъск, основал компании - знаци на бъдещето, като Tesla и SpaceX. През тази година той се забърка в няколко саморъчно породени абсурда, които освен навредиха на позициите му на корпоративна икона, само че даже сложиха под подозрение бъдещето на Tesla. Действията му провокираха бърза инспекция от американската Комисия за скъпи бумаги и фондови тържища (SEC), а в края на предходната седмици и санкция от 40 млн. $ за него и автомобилния производител. Което може да се окаже най-хубавата вест за Tesla от последните месеци, и то освен тъй като лимитира евентуалните вреди до най-малко.
Каквото самичък си направиш...

През август Мъск употребява профила си в Twitter, с цел да разгласи, че обмисля да смъкна Tesla от борсата на цена от 420 $ на акция, или съвсем 17% над тогавашната им стойност. Изпълнителният шеф на Tesla разгласи, че има обезпечено финансиране за изкупуването, както и поддръжката на акционерите. Впоследствие се оказа, че цената не е същинска, а е употребен от канабис културата намек към тогавашната му другарка - певицата Граймс, с който желае да я впечатли. " Сигурната " финансова инжекция (от саудитския държавен капиталов фонд) също излезе пресилена джука спогодба.

Този пост обаче беше единствено кулминационната точка на каскада от обществени гафове през тази година, които съществено тормозиха вложителите в Tesla за психическата резистентност на Мъск под голямото напрежение на работата му и използването на лекарства. Преди време той назова (отново в Twitter) педофил един от спасителите на децата в тайландската пещера, разкритикувал предложенията на Мъск за помощ, а в изявление за New York Times магнатът беше разказан като " човек, редуващ смях със сълзи ". За общото усещане не оказа помощ и радиоучастие, в което той пуши марихуана. А през последните 18 месеца 30 висши мениджъри в Tesla са напуснали компанията, и то в миг, когато тя се пробва да форсира производството. Условията в завода във Фремонт, Калифорния, също са подложени на критика от чиновници.

Постът за делистването на Tesla хвърли борда на шефовете в суматоха и притегли гнева на SEC поради погрешни и подвеждащи изказвания. Комисията упрекна милиардера в машинация и в опит за операция на финансовите пазари, което докара до срив с 14% на акциите на Tesla (виж графиката). Разследването можеше да докара и до възбрана на Мъск да заема управителни постове в обществена компания, само че в последна сметка борсовият регулатор реши да глоби магната и Tesla с по 20 млн. $. Той беше отхвърлен като ръководител на борда за интервал от три години, само че резервира поста си на изпълнителен шеф, както и остана в надзорния орган като шеф. Компанията също по този начин се съгласи да следи обществените му връзки, както и бе принудена да назначи двама самостоятелни шефове. Като част от съглашението Мъск не е задължен да признава за осъществено нарушаване.

Помощникът SEC

Според наблюдаващи Мъск и Tesla са избегнали най-лошото. За мнозина съществуването на компанията без визионера й е невероятно, и то в миг, когато тя се пробва да се трансформира в всеобщ автопроизводител. Асемблирането на Model 3 се форсира (виж карето), само че в това време компанията има големи задължения, до момента в никакъв случай не е била на облага и изгаря кеша си бързо.

За огромна част от специалистите най-положителното в целия скандал са точните дейности на SEC - вместо да постанова големи санкции на производителя, регулаторът избра съответни ограничения, които да му оказват помощ. " Цялото съглашение има характерната цел да укрепи корпоративното ръководство на Tesla и да отбрани вложителите ", разгласи в изказване Стефани Авакиян, шеф на правораздавателния отдел на SEC.

" Тези наказания могат да разрешат големи недостатъци в Tesla, които от години дърпат компанията обратно. Бордът на шефовете на Tesla е измежду най-слабите от огромните обществени компании - състои се от приятелчетата и родата на Мъск. Само няколко шефове имат леко сходство на самостоятелност ", съобщи в собствен коментар във Forbes Антоан Гара. Според него точно тази липса на надзор е дала опция на Мъск (с дял от 22% в производителя, посредством които може да постанова несъгласие на всевъзможни решения) да дава неизпълними обещания на вложители и консуматори, да се кара обществено с анализатори и звезди и да губи фокус за бизнеса на Tesla. В борда са брат му Кимбал, някои от най-ранните вложители в Tesla и един от най-хубавите му другари - Джеймс Мърдок (синът на медийният магнат Рупърт Мърдок).

Назначаването на нов ръководител на борда и двама самостоятелни шефове ще помогне за стратегическото обмисляне и слагането на постижими цели. Като изпълнителен шеф Мъск ще продължи да управлява всекидневните интервенции в компанията, само че и там има място за промени, изключително като се има поради, че в последните месеци той спеше в завода, с цел да усъвършенства индустриалните процеси. От година се приказва за назначението на действен шеф, който да се оправя с част от дилемите на милиардера. Преподавателят в Yale School of Management Джефри Соненфелд счита, че е допустимо и назначението на краткотраен CEO, който да анулира Мъск. Той даже непосредствено предлага своя кандидатура - някогашният изпълнителен шеф на Ford Марк Фийлдс, който е почитан в промишлеността и е измежду най-големите поддръжници на новите технологии като самостоятелните коли.

Визионер без облага

" Мъск е Tesla и без него компанията е елементарен автопроизводител, който гори кеш и има задължения, които скоро падежират ", счита анализаторът Дейвид Уистън от Morningstar. Но потребността от пресен финансов запас е забележима с Мъск или без Мъск. Tesla разполага с 2 милиарда $ в брой за продължение на производството в околните месеци и над 10 милиарда $ задължения. В писмо до чиновниците след оповестяването на санкцията от SEC Мъск разгласи, че скоро компанията за пръв път може да е на облага, само че не даде повече детайлности.

В същото време не всички наблюдаващи споделят оптимизма за дейностите на SEC. " Илън Мъск е считан за необмислен и емоционален управител и ще продължи да бъде подобен. Това е човек, за който е мъчно да разграничи факт от небивалица, и има потребност от контрола на възрастен ", разяснява пред Financial Times Джон Кофи, учител в юридическия факултет на Columbia University.

Чарлз Елисън, учител по корпоративно ръководство в University of Delaware, също е сюрпризиран, че SEC не са изключили Мъск напълно от борда на шефовете. " Мъск демонстрира липса на каквото и да било самоограничение и дарба да признае грешките си ", добавя специалистът. Според него с каузи си от 22% той по този начин или другояче ще продължи да има несъгласие над значимите решения в компанията. Юридическите проблеми пред Tesla и Мъск надалеч не са завършили. В момента тече следствие и от американското правосъдно министерство на постовете му в Twitter. Възможно е и вложители да имат искания за претърпени вреди от ценовите подскоци в резултат на изявленията му.

Дори най-яростните критици на Мъск не се съмняват в предприемаческите му умения и визия. Но всекидневното ръководство на обществена компания, която желае да стане всеобщ производител на електрически автомобили, в композиция с другите му планове като SpaceX и всичките му обществени изяви вършат задачата му извънредно комплицирана. Производство
Tesla съумя да форсира асемблирането на всеобщия си Model 3, като през третото тримесечие е произвела 53 239 автомобила съгласно упованията за 50 000 - 55 000 бройки от модела. Около 55 840 са били доставени на клиенти през този интервал. Заедно с Model S и X общият доближат потенциал на компанията за тримесечието е 80 142 автомобила. Tesla доближи обещаното още за 2017 година седмично произвеждане от 5000 бройки Mоdel 3 чак през лятото на тази година. Следващата цел е 6000 на седмица от версията.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР