Макар повечето от нас да не сме фенове на брюкселското

...
Макар повечето от нас да не сме фенове на брюкселското
Коментари Харесай

Брюкселско зеле, ползите за здравето и няколко причини, за да го ядем

Макар множеството от нас да не сме почитатели на брюкселското зеле, то е един от зеленчуците, който наложително би трябвало да прибавим към нашата диета. Ето за какво.

Защитава от рак

Някои проучвания настояват, че брюкселското зеле има необикновен капацитет за битка с рака. Виновен за това му добро име е високият брой антиоксиданти, предотвратяващи нездравословните свободни радикали, които способстват за заболявания като рака.

Проучвания от 2008 година настояват, че брюкселското зеле защищава клетките от канцерогени и от оксидативни ДНК увреждания, макар че са нужни повече проучвания, с цел да се потвърди с решителност.

Високо наличие на фибри

Фибрите са значими освен за естественото и постоянно действие на червата, само че те и подобрят холестерола, контролират равнищата на кръвната захар и оказват помощ за попречване на болести като диабет, сърдечни проблеми и рак на червата.

В 100 грама брюкселско зеле има 3.5 грама фибри, което е безусловно задоволително за нужната дневна доза.

Богато на витамини и хранителни субстанции

Едно от най-хубавите качества на дребните зелчици е богатото им наличие на хранителни субстанции, минерали и значими витамини.

Освен фибри, брюкселското зеле съдържа и витамин К, който оказва помощ на кръвта да се съсирва, витамин С - нужен за напредък и възобновяване, и витамин А - добър за зрението и здравето на очите.

Високо е и наличието на фолиева киселина, която пък е значима за производството и поддържането на червени кръвни кафези, както и манган - главно хранително вещество за оптимално здраве на мозъка.

Ниско наличие на калории

Половин чаша (или 78 грама) брюкселско съдържа единствено 28 калории - повода, заради която постоянно намираме зеленчука, включен в предписания за намаляване.

Разбира се, всичко зависи от метода, по който го подготвяме - задушено с масло и бекон брюкселско зеле в никакъв случай няма да бъде супер здравословно, само че прибавянето му към салатата, е добър метод да извлечем нискокалоричните му качества.

Достатъчно омега-3 мастни киселини

За всички вегани, които отхвърлят да ядат мазни риби, набирането на задоволително омега-3 е предизвикателство.

Тези мастни киселини са от решаващо значение за здравето на мозъка, а по този начин спомагат за забавянето на когнитивния спад и битката против депресията и тревогата.

Брюкселското зеле е брилянтен източник на омега-3 мастни киселини, като съдържа към 135 мг на всеки 78 грама зарзават.

Полезно за здравето на костите

Благодарение на високото наличие на витамин К, брюкселското зеле е идеално за костите.

Проучванията откриват, че този главен витамин е потребен за увеличение на костната компактност и ограничение на фрактурите при пациенти с остеопороза, както и за понижаване на риска от костни увреждания при дами в менопауза, пишат от Independent. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР