Макар повечето хора да свързват Стив Джобс със създаването на

...
Макар повечето хора да свързват Стив Джобс със създаването на
Коментари Харесай

Специалната стратегия на Стив Джобс за разпитване на служители

Макар множеството хора да свързват Стив Джобс със основаването на софтуерния колос Apple, той има съществена заслуга за триумфа и на друга компания - студиото за анимации Pixar. Джобс бе негов ръководител и главен вложител.

Тъй като не прекарвал доста време в офисите на Pixar, когато въпреки всичко отивал там, той трябвало бързо да разбере какво се случва и има ли някакви проблеми с бизнеса. Колегата му Анди Раскин си спомня, че за задачата той имал любопитна тактика.

" Джобс организираше срещи с дребни групи от екипа - нормално по 10 - 12 души. След това избираше един от тях и го питаше: " Кажи ми какво не работи в Pixar ". Човекът отговаряше, а по-късно Джобс питаше останалите дали са съгласни. После избираше различен човек и му заявяваше: " Кажи ми какво работи добре в Pixar. " Срещите с всеки екип се въртяха към тези два въпроса ", споделя Раскин, представен от Business Insider.

В тактиката на Джобс има логичност. Често на оперативки чиновниците се тормозят да изричат мнението си пред шефовете и сътрудниците. Затова когато най-после се попита дали някой има въпроси или мнения, отговорът нормално е " не ". Когато запитването е сложено на съответен човек, сигурно се получава противоположна връзка и то на по-смислено и надълбоко равнище.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР