Макар някои да говорят за наближаваща криза, българската икономика работи

Макар някои да говорят за наближаваща криза, българската икономика работи ...

Домусчиев: Може и да наближава криза, но бизнесът върви нагоре.


Макар някои да говорят за наближаваща криза, българската икономика работи стабилно и вървим нагоре, смята председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев.

Той припомни, че страната ни е отбелязала ръст в Брутния си вътрешен продукт (БВП) с размер на 3,6% за 2019 г., който дори е надминал прогнозните стойности от 3,1%.

Според него тази положителна тенденция се дължи главно на българските работодатели, които са реалният двигател на икономиката в България.

"Направен е и рекордно висок износ през изминалата година. По данни от първите 7-8 месеца на миналата година той беше близо 17 млрд. евро, което показва, че българската икономика работи качествено и конкурентоспособно. Благодаря на реалния бизнес, на членовете на нашите организации, за усилията, които влагат за развитието на икономиката и просперитета на българското общество", отбеляза още Домусчиев, цитиран от Dariknews.

Тази година КРИБ поема ротационното председателство на Асоциация на организациите на българските работодатели (АОБР), в която влизат още Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК), Българската търговско-промишлена палата (БТПП). На традиционната си пресконференция от организацията очертаха приоритети, върху които ще работят през 2020 година.

Набелязаните мерки са свързани с подобряване на бизнес климата, ускорено решение на проблемите с човешките ресурси и цялостна реформа на енергетиката в България.

Сред приоритетите са ускорено изграждане на електронно управление, битката със сивата икономика, отмяна на данъка върху дивидента и намаляване с 5% на данъка върху доходите на едноличните търговци, както и присъединяване на България към ERM II, Шенген и ОИСР.

От АОБР ще настояват още за спешни мерки срещу злоупотребата с болнични листове, отмяна на правото на платен годишен отпуск за периоди, в които не се полага труд, както и промяна в трудовото и социалното законодателство, за да се ограничи недостига на работна сила.

"Борбата със сивата икономика е един от приоритетите, който засягаме всяка година. Като представители на отговорния български бизнес обединяваме усилия на всички заинтересовани страни, за да покажем нетолерантното си отношение към неформалната икономика, да изтъкнем добрите бизнес практики и да очертаем основните проблеми и пътища за тяхното преодоляване", отбеляза Домусчиев.

По данни на Международния валутен фонд към края на миналата година делът на сивата икономика у нас е 37,8%.

 "Сивата икономика е заплаха за светлия бизнес", категоричен е председателят на КРИБ.

Според него ефективното противодействие на корупцията е основно в случая, защото именно тя улеснява сивата икономика.
По публикацията работи: Камелия Цветанова

Източник: dnes.bg