Макар направленията за еврофинансиране за български екологични проекти от 2021

...
Макар направленията за еврофинансиране за български екологични проекти от 2021
Коментари Харесай

Екопроекти за кръговата икономика ще са с предимство при еврофинансирането от 2021 г.

Макар направленията за еврофинансиране за български екологични планове от 2021 година до 2027 година да остават същите - води, въздух, боклуци, биоразнообразие и предварителна защита от бедствия, преимущество ще имат тези, които са новаторски и водят до кръгова стопанска система и превръщането на отпадъците в запаси. Това стана ясно по време на среща на екоминистъра Нено Димов със образувания от него Съвет на учените към Министерството на околната среда и водите, на която са разисквани желанията за екоинвестиции по бъдещата оперативна стратегия " Околна среда " (ОПОС).

" Акцент ще бъде кръговата стопанска система като политика, която се подтиква от Европейски Съюз. За да се реализиран амбициозни цели като понижаване на депонирането на отпадъците до 10% след 10-15 година, ще има потребност от доста нововъведения ", сподели Димов, представен от ведомството си.

По приоритет " Въздух " се възнамерява всички общини да имат достъп до финансиране, като главните ограничения ще са ориентирани към битовото отопление и електротранспорта.

По отношение на средствата за предварителна защита от бедствия и повреди се планува дружно с общините бенефициенти да станат регионалните администрации, тъй като за устойчиви решения е належащо да се разшири обсегът на плановете. Предвижда се създаване и на ограничения за предварителна защита против засушавания и пожари, заяви ръководителят на ръководещия орган на ОПОС Валерия Калчева. В предпочитана ос " Биологично многообразие " още веднъж ще има ограничения за създаване и развиване на мрежата НАТУРА.

Да се влага в решения за чиста питейна вода, както и търсене на водоизточници като горските водосбори, предложи акад. Александър Александров, почетен член на съвета.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР