Макар коронавирусът да се превърна в здравна новина номер едно

...
Макар коронавирусът да се превърна в здравна новина номер едно
Коментари Харесай

Онкотерапия – болници „Мемориал“ са правилното място за диагностициране и лечение на рак

Макар коронавирусът да се трансформира в здравна вест номер едно на 2020 година (а и освен здравна), ракът остава заболяването, която е надалеч по-страшна за хората. Диагноза, лекуване, метод – всичко това е основата на превъзмогването на този здравен камшик, а лечебни заведения „ Мемориал “ могат да го предложат от най-високо качество!
Онкологичният център „ Мемориал “ е открит през 2000 година и е 21-вият в света със документ за качество JCI (Joint Commission International). Всички лекари, работещи там, са членове на международни онкологични асоциации, а годишно там се вършат 53 000 интервенции и то разнообразни типове.
Подходите за лекуване се базират на интернационалните стандарти за диагностика и терапия на онкологичните болести. По същите стандарти се организира и онкотерапията в Съединени американски щати, Германия, Израел, Австрия и Швейцария, онкологични клиники в Съединени американски щати и Европа. Поддържайки тесни контакти с задграничните си сътрудници, турските онколози са в положение да бъдат в крайник със актуалната онкология.
Химиотерапия, таргетна терапия и имунотерапия
Лечението на рака е една от областите в медицината, които бележат съществено развиване през последните години. Затова в случай че през 70-те години на предишния век 5-годишната преживяемост при онкологично заболели пациенти е била към 50%, в наши дни тя е 80%. Днес лекарствените средства за лекуване на рак могат да се разделят на три групи. Първата е химиотерапията, която унищожава раковите кафези. Но защото наред с раковите нормално се засягат и здрави кафези, химиотерапията в доста случаи е обвързвана със обилни странични резултати.
Вторият способ са таргетните лечения или така наречен „ умни “ медикаменти, които се прицелват единствено в раковите кафези. Техният механизъм на деяние е обвързван с блокиране на сигналите, които споделят на раковите кафези да се разделят и развъждат.
Третият механизъм за преодоляване на рака е имунотерапията. Тя задейства клетките на имунната система за борба с раковите кафези и по този метод лекува заболяването. Имунотерапиите към този момент се ползват при доста типове рак и научните проучвания за използването им не престават.

Ракът при децата
Ракът потегля от мутирала клетка, която се развъжда бързо и се популяризира неконтролируемо. При децата видовете рак, които се срещат най-често, са разнообразни от тези при възрастните, а диагностиката и лекуването им би трябвало да се прави от експерти с опит съответно в детската онкология и хематология. В към 30% от всички случаи на рак при децата става въпрос за левкемия, наричана още рак на кръвта. Втори по периодичност са туморите на мозъка и гръбнака. Невробластоми, лимфоми и саркоми също се срещат в детска възраст. Въпреки че онкологичната диагноза в детска възраст постоянно е нещо тежко, недопустимо и незаслужено, положителната вест в тази област е, че големия % от тези случаи са лечими. Това се дължи на напредъка на медицината, само че също и на особеностите на детския организъм.
На какво да обръщат внимание родителите?
Родителите би трябвало да наблюдават за признаци на отмалялост, анемия, постоянно кървене от носа и венците, упорита температура, увеличени лимфни възли, главоболие, липса на вкус и осезаемо намаление на тежестта при децата. Това, несъмнено, са признаци, които могат да се отнасят за доста положения, множеството от които са безобидни. Затова появяването на някой от тях не трябва да става мотив за суматоха. Водещ аршин е продължителността на недоволствата. Например необяснима температура в продължение на повече от 10 дни би трябвало да сигнализира родителите да се извърнат към експерт. Поради общия темперамент на признаците диагностицирането на рак в детска възраст съставлява комплицирана задача, по тази причина опитът на лекаря е от основно значение.
Генетично картографиране на рака за по-успешно лекуване
Персонализираното лекуване, което се ползва съгласно вида на болестта и съответния пациент, покачва успеваемостта и понижава страничните резултати при оправянето с заболяването. С генетичното картографиране на рака се пресъздава вътрешността на раковата клетка и се открива степента на увреждане. NGS (Next Generation Sequencing) е методът, който се дефинира като ново потомство на секвениране и се реализира посредством проучване на раковата тъкан или с елементарен кръвен тест. Изследването подкрепя избора на подобаваща терапия, която ще влияе дейно върху раковите кафези, с по-малко странични резултати за съответния пациент. Така да вземем за пример, при пациент с рак на гърдата, с вземането на клетъчни или кръвни проби се реализира генетичното проучване на заболяването. Въз основа на проучването се дефинира лекарството, което ще се употребява, и проектът за лекуване. По този метод оздравяването на пациента ще се обезпечи посредством избиране на по-ефективното лекуване и потреблението на медикаменти с по малко странични резултати.

Комплексен метод за лекуване на рак
Макар че през днешния ден ракът е в групата на лечимите болести, за сполучливото му лекуване е нужна взаимна преценка и работа на разнообразни експерти в тази сфера след слагане на диагнозата. При обмисляне на лекуването се вземат поради и данни като възрастта на пациента, други съпътстващи болести, самостоятелни желания на болния и психо-социалното му положение. Единствено пероралното или венозно приложение на вярното за заболяването лекарство на болния от рак не може да се смята за триумф. Тайната се крие в обичта, уважението към индивида и усилието за предаване на вярата и доверието на самия пациент и неговото семейство, акцентират експертите от болница „ Мемориал “.
За контакт със експертите от „ Мемориал “ - 0877 54 54 04!
www.memorial.tr/bg, [email protected]
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР