Макар и за българската традиционна кухня готвенето на месо с

...
Макар и за българската традиционна кухня готвенето на месо с
Коментари Харесай

Готвене на месо с плодове

Макар и за българската обичайната кухня готвенето на месо с плодове да не е изключително публикуван фасон на кулинарните ни обичаи, сходни предписания си костват да се опитат. Захарите на плодовете проникват в месото и вършат усета му несравним. Плодовият мирис не е кондензиран, а е внимателно допълнение на усета на месото. Предлагаме ви няколко забавни предписания за месо с плодови аромати.

Печено апетитно свинско с грозде

Необходими артикули:

1 и ½ кг. филе от свинско, 150 мл. вода, 150 мл. сок от грозде, 150 мл. изсъхнало бяло вино, 30 гр. масло, 2 супени лъжици брашно, 3 супени лъжици джин, сол и прясно надробен черен пипер на усет, 450 гр. бяло грозде - и за гарниране, в допълнение масло за запържване.

За маринатата:

2 скилидки чесън, смачкани в хаванче, 3 супени лъжици зехтин, 6 супени лъжици изсъхнало бяло вино.

Начин на подготвяне:

Свинското месо се слага в бездънен съд. Съставките на маринатата се смесват добре в купа. След това се изсипват върху месото. То се оставя да се маринова в ледник за 24 часа. През този интервал би трябвало да се обръща няколко пъти в съда.

На идващия ден отстранете свинското месо от маринатата, а нея я запазете за по-нататъшна приложимост. Загрейте фурната до 190 градуса. Поставете месото в дълбока виенска тава и го подправете със сол и черен пипер.

Налейте 150 мл. студена вода към месото и по-късно го покрийте компактно с похлупак или алуминиево фолио. Печете за към 1.5-2 часа.

Междувременно разтопете спомагателното масло в огромен тиган, прибавете гроздето и го запържете за 4-5 минути до златисто кафяво. Поставете го настрани.

Почти сготвеното свинско месо сложете в друга тавичка. Загрейте джина в дребна тенджерка, запалете го и бързо го изсипете върху него.

Отделете непотребните мазнини от соковете, останали при печенето на свинското. Залейте месото и с прецедения по този начин сос.

Добавете гроздовия сок, бялото вино и малко от непокътнатата марината при месото и соса. Оставете всички съставки да заврят в тавичката, след което намалете огъня и оставете соса да къкри с месото за 2-3 минути.

Сервирайте като към сготвеното свинско месо, полято със соса, в който е къкрил, разхвърляте запържените в маслото гроздови зрънца.

 Агнешко по турски

Агнешко по турски със сушени плодове

Необходими артикули:

600 гр. агнешко месо, почистено от непотребната лой, 2 настъргани приблизително огромни глави лук, 60 гр. краве масло, 100 гр. обезкостени, сушени сини сливи, 100 гр. сушени кайсии, 3 чаени лъжички кафява захар, 2 щипки канела, 1/4 ч.л. кардамон, 1 ч.л. сол.

Начин на подготвяне:

Нарежете агнешкото месо на двусантиметрови кубчета. Поставете ги в огромен тиган, залейте ги с вода и изчакайте да заврят. Намалете огъня и оставете агнешкото да къкри за няколко минути, премахвайки в това време утайката, която се издига на повърхността. Извадете месото от тигана и запазете бульона, в който се е приготовлявало.

Изцедете сока от лука и го прибавете дружно с месото в купа. Разбъркват се добре и се оставят, с цел да може агнешкото да се маринова в продължение на 15 минути.

Загрейте маслото в огромен тиган и запържете маринованото месо. Добавете остатъка от сока от лука и изцедените парченцата лук и продължавайте да готвите, до момента в който той покафенее. Прибавете сушените сини сливи и кайсиите и оставете ястието да се готви за още 5 минути. След това изсипете агнешкия бульон, захарта, солта, канелата и кардамона (по желание).

Покрийте с похлупак и варете на слаб огън, до момента в който месото омекне, а соковете се поизпарят- към 45 минути. Агнешкото се сервира топло с гарнитура от ориз.

 Патешки гърди с лайм

Патешки гърди с лайм и салата от любеница с кресон

Необходими артикули:

1 брой пачи гърди, сол и прясно надробен черен пипер на усет.

За дресинга:

1 супена лъжица мед, 2 супени лъжици лешниково олио, 2 супени лъжици соев сос, сок от 1 лайм, сок от 1/2 портокал.

За динената салата:

1/8 любеница, нарязани на части, 1/2 глава цикория, 1 шепа кресон.

Начин на подготвяне:

Патешките гърди се подправят със сол и черен пипер и се запържват в загорещен тиган от страната на кожата първо. Готви се, до момента в който мазнините стартират да се отделят от кожата, тогава гърдите се обръщат от другата страна и се запържват за още 3-4 минути. След това ги извадете от тигана и ги оставете настрани. Запазете соса, в който са се приготвяли.

За дресинга смесете меда, лешниковото олио, соевия сос, сока от лайм и портокал.

Подредете динените късчета в купа и прибавете цикорията и листенцата кресон. Поръсете салатата със соса при приготвянето на на патешките гърди.

Сервирайте, като сложите в чинията купчинка от динената салата. Нарежете патешките гърди на дебели резени и ги наредете от горната страна. Поръсете с дресинга.

 Патешки гърди със сметанов сос

Пилешки гърди с нектарини и сметанов сос

Необходими артикули:

4 пилешки гърди - обезкостени, 4 супени лъжици масло, 4 обелени нектарини без костилка - нарязани на четвъртинки, 2 супени лъжици брашно, 240 мл. сметана, сол и черен пипер на усет.

Начин на подготвяне:

Начукайте леко пилешките гърди. Задушете ги в масло, до момента в който покафенеят малко. Добави нектарините след 5 минути от началото на готвенето и оставете сместа да къкри, до момента в който пилето се зачервява, а нектарините омекнат. Извадете пилешките гърди и нектарините от тигана и ги дръжте на топло във фурната.

Към останалия сос в тигана прибавете брашното и разбъркайте усърдно. Добавете сметаната и продължете да бъркате сместа на междинен огън, до момента в който задоволително се сгъсти. Подправете на усет и изсипете приготвения сос върху пилешките гърди и нектарините.

 Санвичи с плодове

Пържени сандвичи от шунка и круши с масло с подправки

Необходими артикули:

8 супени лъжици неподсолено масло - омекотено, 1 чаена лъжичка фалшификация за тиквен къс (примерно съответствие при приготовлението на тази фалшификация: 3 с.л. канела, 2 с.л. джинджифил, 2 с. л. индийско орехче, 1 и половина с.л. бахар и 1 и половина с. л. карамфил), 1/2 ч.л. кориандър, 1/2 ч. л. джинджифил, 1/2 чаена лъжица сол, 8 филийки самун, 4 резена швейцарско сирене по желание, 400 гр. шунка, 420 гр. круши, наразяни на половинки в сладостен сироп или от консерва, 4 резена сирене „ Фонтина ”.

Начин на подготвяне:

Поставете маслото, подправката за тиквен къс, кориандъра, джинджифила и солта в приблизително огромна купа, като бъркате до приемането на хомогенна примес. Оставете я настрани.

Подредете половината филийки от самун - 4 на брой, върху дъска за рязане и сложете върху тях по едно парче от швейцарското сирене. Отгоре прибавете нарязаната шунка, следвана от резените круша и най-после покрийте със сиренето „ Фонтина ”. Завършете сандвичите, като сложите четири филийки самун над плънката и ги притиснете леко, с цел да прилепнат обособените артикули по-добре. Намажете с подправеното масло от външната страна на всеки сандвич.

Поставете два по два сандвича в тава. Запържете ги, до момента в който първата страна се оцвети в златисто кафяво, към 6 минути. Обърнете сандвичите и запържете от другата страна. Сервирайте ги още топли, като нарежете на две половинки всеки сандвич.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР