Макар и яростни съперници в историята на футболния ни елит,

...
Макар и яростни съперници в историята на футболния ни елит,
Коментари Харесай

Беройците в Левски - променлив успех, дефицит на трофеи и два фатални автогола

Макар и гневни противници в историята на футболния ни хайлайф, задаващият се трансфер на Мартин Райнов в Левски, ни кара да се замислим за " традицията " в покупко-продажбите по оста Стара Загора - София. Напоследък столичният гранд постоянно опира до заралии, когато става въпрос за подсилването с привидно първокласен български футболист.

В някои от случаите сходен опит е много сполучлив, като взетите играчи пасват идеално на " синята " скица. Съществува обаче и противоположната страна на медала. На " Герена " по този начин са си патили с беройци, че един от тях даже ги лиши от привидно сигурна купа през 2013 година...

 Феновете на ЦСКА и Левски им донесоха нови наказания
Феновете на ЦСКА и Левски им донесоха нови наказания

" Червените " с по-сериозна санкция

Нека си спомним за по-интересните играчи, които оставиха своя заралийски нюанс в пребогатата и динамична " синя " история:

ВАСИЛ ДРАГОЛОВ - 35 мача / 20 гола

Преди демокрацията прехвърляния на футболисти от Берое в Левски са изключителна необичайност. По една или друга причина, огромна част от звездите на заралии в оня интервал, биват запращани към ЦСКА. Примери за това колкото щеш: Петър Жеков, братята Димитрови, Стойчо Младенов... Е, за последния се носят градски митове, че действително е бил контрактуван за Левски, само че един апартамент повече го е запратил в " Борисовата градина ".

" Червената " багра в беройските изходящи прехвърляния е заличена през 1988 година, когато звездата на отбора - Васил Драголов поема към Левски. Техничарят стартира кариерата си в Хебър, преди да бъде притеглен от Берое при започване на 80-те години на XX век, през които се трансформира в същински голмайстор на тима. През осемте си сезона в Стара Загора нападателят изиграва над 200 срещи със " зелената " фланелка, в които отбелязва 63 попадения. Става първенец и на България с тима през 1986 година. Две години по-късно той е трансфериран в Левски, където обаче се задържа единствено един сезон.

 Снимка 314055

През него Драголов има много добра успеваемост, като за 35 мача отбелязва 20 попадения. Те обаче не се оказват задоволителни за купата, като " сините " приключват на втора позиция след ЦСКА. В Европа той записва цялостни 90 минути в мачовете против Милан за КНК, които биват изгубени с 0:2 и 2:5.

 Бивш интернационален арбитър: Дузпа за Дунав против Левски нямаше, нарушаването е отвън наказателното поле
Бивш интернационален арбитър: Дузпа за Дунав против Левски нямаше, нарушаването е отвън наказателното поле

" Нашите рефери би трябвало да пренастроят метода си на придвижване ", съобщи Детел Баялцалиев

Драголов завършва с Левски през 1989 година, когато поема зад граница, където пази цветовете на гръцките Лариса и Йоникос. След това и на португалския Торензе, с цел да се завърне още веднъж в обичания Берое.

ИВО ИВАНОВ - 51 мача / 1 гол

Левски стартира с " извършването на покупки " от Стара Загора през 2010 година, когато на " Герена " дойде Иво Иванов. Бранител, който и до през днешния ден има печална популярност измежду почитателите на " сините ".

 Снимка 299765
Източник:

След 7 години в Берое, централният бранител бива закупен от левскарите против 100 000 евро. Интерес към услугите му демонстрира и гръцкият АЕК, само че тогава Иванов твърди притежателя на Левски - Тодор Батков, че желае да играе за столичани.

 Буш и Паулиньо навън и против Септември, Нашименто се завръща
Буш и Паулиньо навън и против Септември, Нашименто се завръща

Португалецът тренира наедно с тима към този момент повече от седмица

Първоначално кариерата на Иво в клуба е много сполучлива и той записва положителни мачове под управлението на тандема Ясен Петров - Георги Иванов. Всичко обаче се обръща надолу с глава в дуела от Лига Европа против Лил, когато се появява от аварийна пейка и още с първото допиране си нанизва призрачен автогол за 2:2. Въпросният резултат значително лишава " сините " от справедливо място в елиминационната фаза на шампионата. А за " геройството " си роденият в Казанлък състезател получава и " Златен скункс ".



Оттук насетне кариерата на Иво потегля надолу. Макар и оказал помощ с гол за една изстрадана победа над Черно море, Иванов не се радва на сериозна треньорска поддръжка. Лебедовата му ария е в края на юли 2012, когато след трагичните си изяви против ФК Сараево в Лига Европа и под сериозния напън на почитателите, бива върна в Берое.

ДИМИТЪР ВЕЗАЛОВ - 21 мача / 0 гола

Тук леко ще променим хронологията на събитията, като ще прескочим един футболист, с цел да обърнем внимание на протичащото се след освобождението на Иво Иванов. Въпросният бива продаден на някогашния си клуб Берое, като в договорката е включен надареният тогава защитник Димитър Везалов, който след единствено шест месеца в Стара Загора получава шанса на живота си и последва своя треньор Илиан Илиев в Левски.



Любопитен факт за Везалов е, че няколко години по-рано, той кара проби в ЦСКА, само че не трябва утвърден.

Подобно на Иванов, кариерата му със " синия " екип е обещаваща и той стартира като титуляр. Става част от мощната победна серия на левскарите, само че поредност от травми го вадят за дълго от терена. Завръща се чак през месец март, когато отборът към този момент е воден от Николай Митов. Везалов е постоянен в изявите си и с него в игра Левски губи единствено един път - при визитата на Ботев (Пд) с 0:2.

 Снимка 373352
Източник:

Големият призрачен сън за " синя " България и Везалов е с дата 25.05.2013 година, когато столичани се нуждаят от победа над Славия, с цел да се поздравят с по този начин жадуваната шампионска купа. За смут на всички обаче Димитър се трансформира в огромния антигерой, откакто в 74-ата минута си бележи безразсъден автогол и по този начин оформя крайния резултат 1:1. Това значи купа за Лудогорец и голям позор за Левски, който към момента е комфортно оръжие за насмешки в ръцете на вражеските почитатели.

 Новината на ТОПСПОРТ за раздялата на Левски с Жорди Гомес се удостоверява, испанецът не тренира с тима
Новината на ТОПСПОРТ за раздялата на Левски с Жорди Гомес се удостоверява, испанецът не тренира с тима

Испанецът ще напусне " сините "

А Везалов даже не гласен за титуляр в този мач... Той обаче би трябвало да размени Станислав Ангелов, който бива осъден от Дисциплинарната комисия поради насъбрани жълти картони.

Оттук насетне място за Димитър на " Герена " няма и няколко месеца по-късно е продаден на Ботев (Пловдив).

ТОДОР ХРИСТОВ - 10 мача / 0 гола

Преди 7-8 години името на крилото бе много настоящо за родната ни футболна общност.

За подписа му люта борба водеха ЦСКА и Левски, като " алените " като че ли си го бяха подсигурили, само че през зимата на 2011-а договорката изненадващо пропадна. И въпреки да споделяше, по какъв начин за него " алените " са най-хубавият тим в България и за него е изключителна привилегия да играе за тях ", няколко месеца по-късно, Христов цъфна с екипа на Левски.

 Снимка 373353

Този трансфер обаче се оказа доста звук за нищо, откакто през есента изигра единствено 9 мача за " сините ", където се провали тотално и бързо бе върнат на Берое. Оттам насетне кариерата му потегля внезапно надолу, като за последно се знаеше, че играе в третото равнище на исландския футбол.

СТЕФАН ВЕЛЕВ - 58 мача / 1 гол

През този интервал Велев бе считан за един от най-големите гении на българския футбол и Левски като че ли беше осъществил отличен трансфер. Макар и нуждаещ се от малко по-дълъг интервал на акомодация, опорният халф намира верния темп и последователно се интегрира измежду титулярните 11.

 Славиша Стоянович уточни идващия нов в Левски, става дума за бранител
Стоянович уточни идващия нов в Левски, става дума за бранител

Треньорът чака отговора на Спас Русев

На 15 септември 2013 година в дуел с Лудогорец (Разград) Велев получава тежка травма - скъсана предна връзка на коляното. Впоследствие е опериран и остава отвън терените за 8 месеца. Завръща се в игра през май 2014 година

 Снимка 373354
Източник:

Стефан преодолява и тази контузия, като сезон 2014/15 се оказва най-успешен за него с 28 мача във всички шампионати за Левски. По това време обаче не е по никакъв начин елементарно да бъдеш футболист на " сините ", които са в тежка финансова и игрова рецесия. Като за похлупак Велев става част от още един печален левскарски миг, като записва 33 минути в изгубения край за Купата на България против Черно море.

ПЛАМЕН КРУМОВ - 32 мача / 1 гола

Крайният защитник подписва с обичания си клуб през зимата на 2014-а. Натрупал стабилен опит в Румъния, а по-късно трансформирал се и в водач на Берое, Крумов захваща директната на " Герена " 2014-а.

Дебютира с гол при равенството 2:2 против Славия, само че резултатите са незадоволителни. През идната акция играе в 16 мача до зимната пауза, в които Левски губи цели 7 пъти...

 Снимка 233111
Източник:

В началото на 2015 година Крумов си потегли от Левски, като това се случва след гръмък скандал с тогавашния спортен-директор Георги Иванов - Гонзо.

БОРИСЛАВ СТОЙЧЕВ - 51 мача / 2 гола

Борко дойде в клуба през лятото на 2014 година, когато беше ясно, че Левски е в сериозна финансова рецесия и се нуждае от свои някогашни фрагменти, най-вече свободни сътрудници.

 Спас Русев желае състезателен шеф, вид
Спас Русев желае състезателен шеф, вид " българин " изобщо не стои на дневен ред

Босът на " сините " не е не запомнил тази своя цел

Припомняме, че Стойчев бе подписал с Левски още през 2005-а, явявайки се огромното изобретение на Станимир Стоилов. Младокът обаче нямаше нужните качества и трябваше да изминат шест години, изпъстрени с много смени на тимове, с цел да може още веднъж да се завърне на " Герена ".

 Снимка 373355
Източник:

През акция 2014/2015 Стойчев изигра 36 мача във всички шампионати. И той обаче ще бъде запомнен като част от селекцията, не съумяла да се класира за Първата шестица и изгубила финала за Купата от Черно море.

През лятото на 2015-а напуща тима, тъй като не е склонен заплатата му да бъде понижена с 30%.

ГЕОРГИ КОСТАДИНОВ - 52 мача / 8 гола

Няма спор, че Мечката е най-сполучливият трансфер на Левски от Берое. Младокът дойде с леко подозрение на " Герена " през 2015-а година, като тогава отхвърля надалеч по-изгодни финансови оферти от чужбина.

 Давиде Мариани избрал Левски и поради парите
Мариани избрал Левски и поради парите

" Сините " предложили повече от няколко швейцарски клуба

Мач след мач обаче Костадинов се трансформира в неоспорим водач на " сините ", като почитателите го обикнаха поради сърцатата му игра и редицата значими попадения. Добрите му изяви го трансфораха в несменяема фигура и в националния тим на България.

Престоят му на " Герена " обаче завърши с лека горчилка, откакто отхвърля да възобнови контракта си. В знак на неодобрение пък тогавашното управление на клуба го заби на аварийна пейка. Последва негов трансфер в Макаби (Хайфа), а сега към момента се аклиматизира към своя нов клуб - съветския Арсенал (Тула).

 Снимка 286469
Източник:

Костадинов обаче е изцяло уверен, че още веднъж ще облече екипа на обичания си Левски.

ЖУНИОР МАПУКУ - 26 мача / 9 гола

И в случай че Костадинов е най-качественият трансфер на Левски, то Мапуку несъмнено е най-ексцентричният. Още със стъпването си на " Герена ", нападателят внесе нужната доза нюанс, която дълго време липсваше от " синия " дом.

Началото на африканеца бе стремително - два гола против Сутиеска и танци върху топката. Самоопредели се за Черната мощ и като че ли никой не можеше да го спре да ниже гол след гол. Е, откри се подобен в лицето на наетия тогава нов треньор - Делио Роси.

Хладният италианец и горещият конгоанец по този начин и не откриха общ език. От нападател, Мапуку бе преквалифициран на крило и макар постоянните му изяви, по-често се задържаше на аварийна пейка.

 Снимка 332844
Източник:

През зимата Левски не се поколеба, когато получи преференциална китайска оферта за своята звезда и го продаде за към 500 000 евро. В момента Мапуку лекува тежка контузия, а в задачите на ексцентрика несъмнено влиза завръщане в " синия " клуб, където като че ли показва своя най-хубав футбол.

 Мартин Райнов няма да премине в Левски?
Неочаквано: Райнов няма да премине в Левски?

Трансферът пред неуспех
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР