Макар и в килията на следствения арест, Николай Банев продължава

...
Макар и в килията на следствения арест, Николай Банев продължава
Коментари Харесай

Таксите за плажа в Русалка хранят Банев и в килията

Макар и в килията на следствения арест, Николай Банев продължава да се храни от „ златна ” преграда за плажа в Русалка, сигнализира TrafficNews.

Там от години безусловно нелегално прибират такси от искащите да се изкъпят в морето. Бариерата е сложена на паркинга, през който минава пътят за дивия плаж вляво, на който няма нито спасители, нито чадъри. Но всеки, който желае да стигне до скалите и да се изкъпе в морето, би трябвало да заплати 8 лв.. В съпоставяне с предходната година таксата даже е увеличена с 2 лв..

Още по-скъпо излиза влизането в комплекса „ Русалка ” с бунгалата вдясно, който преди доста години бе приватизиран от предприемача Банев. За да влезеш там и да стигнеш до плажа, преди години се искаше да платиш престоя си за ден, който варираше сред 40 и 50 лв.. Обяснението бе, че гостите в комплекса употребяват ол инклузив и външните хора също би трябвало да го платят, тъй като на всички места имали опция да ядат и да пият. И до ден сегашен тези условия си важат.

Плажната линия е изключителна държавна благосъстоятелност и достъпът до нея при всички случаи би трябвало да е вероятен и безвъзмезден, написа в Конституцията.

Гневни жители всяка година сигнализират за тази преграда, която прибира безусловно противозаконни такси. От началото на лятото също имаше сигнали.

На 5 юли от министерството на туризма оповестиха, че по предписание на министър Николина Ангелкова ще бъде сезирана прокуратурата поради ограничението на достъпа към плажовете на „ Русалка ” с платена преграда. Компетентните органи трябваше да ревизират дали са правомерни загражденията и кой ги е сложил.

Най-вероятно хората на бариерата са обяснили, че таксата е единствено за колите, които стопират на паркинга. А който не желае да заплаща, да върви пешком. Но който е ходил на „ Русалка ” знае, че с цел да стигнеш до плажовете, би трябвало да вървиш над 4 км от най-близкото село Свети Никола, до което публичният превоз също не е от най-редовните. Затова хората избират да пътуват с колите си.

От министерството на туризма са изпратили и писмо до кмета на община Каварна Нина Ставрева, на чиято територия се намират плажовете. С него изискват да се обезпечи безвъзмезден достъп до плажовете на „ Русалка ”.

Според Ставрева разрешението за слагане на контролния пункт и на бариерата е от 2012 година, когато кмет беше Цонко Цонев и срокът му към този момент е изминал. Кметицата твърди, че заплащането на такса за прекосяване през преграда в частен парцел не е в компетенциите на общината. „ Трябва да се подхващат дейности от страна на страната и на Областната администрация ”, разяснява Ставрева.

" Този паркинг е горски фонд. Не е легализиран. Няма метод, по който той да бъде легализиран. Закупени са единствено постройките върху терена. Хотелът е противозаконен. Той не би трябвало да работи ", изясни пред Нова телевизия някогашният кмет на Каварна Цонко Цонев. И добави, че сега за терена се водят каузи.

Министерството на туризма е уведомило и регионалният шеф на Добрич Кирил Кирилов, който носи отговорност за неохраняемите пясъчни линии, съгласно Закона за устройството на Черноморското крайбрежие.

Но макар всички сигнали, които от години се подават към разнообразни институции, бариерата към плажовете на „ Русалка ” си стои.

А Банев се подсмихва под мустак от пандиза. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР