Макар и тази статия да не е много подходяща към

...
Макар и тази статия да не е много подходяща към
Коментари Харесай

Какво да правим при земетресение

Макар и тази публикация да не е доста подобаваща към тематиката на уеб страницата, в случай че се опасявате от земетресение, добре е да сте готови за него. В дома ви би трябвало да има най-малко едно фенерче и аварийни акумулатори.

Трябва да сте наясно, че касата на вратата е най-безопасното място в жилището. Най-опасните места са прозорците и външните порти.

Добре е да имате маркуч с дължина не по-малко от пет метра за вероятно гасене на пожар. В дома ви би трябвало да има аптечка с памук, бинт и лекарства за оказване на първа помощ.

Трябва да изпишете номер 112, както и номерата на пожарната и на Гражданска отбрана на видно място. Коридорът би трябвало да е свободен, с цел да може бързо да излезете, в случай че се наложи.

Когато стартира земетресение, незабавно преместете дребните деца под касите на вратите. Никой не би трябвало да е покрай външните стени и до прозорците, както и до тежки мебели.

По време на земетресение би трябвало да излезете доста деликатно от постройката, защото постоянно падащите стени провокират съществени контузии. Не използвайте асансьора. Ако постройката е ниска или живеете на невисок етаж, незабавно напуснете постройката.

Ако по време на земетресение сте навън, отдалечете се от здания и от електрически кабели и жици.

Ако по време на земетресението се намирате в кола, спрете колата до спиране на труса, само че в случай че сте наоколо до висока постройка или тежко оборудване, незабавно се отдалечете.

 Земетресение

Ако сте в лодка, незабавно гребете към брега, тъй като земетресението може да провокира мощно неспокойствие. Помнете, че след първият трус настава малко мъртвило, след което може да има нов, по-силен трус.

След като земетресението отмине, изключете газта, водата и тока. Ако има рухнала постройка, позвънете на нужните телефони за помощ и се пробвайте да помогнете на хората, които са затрупани.

Внимание! Не действайте сами, тъй като може да срутите отломките и да предизвикате гибелта на затрупаните.

Изкарайте децата и дамите на безвредно място. Не пипайте мокри железни предмети, стойте надалеч от откъснати жици.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР