Макар и секторът на автономните коли да изглежда бавен като

...
Макар и секторът на автономните коли да изглежда бавен като
Коментари Харесай

3 подценени играча при безпилотните коли

Макар и секторът на самостоятелните коли да наподобява муден като развиване сега, през 2040 година 16% от всички продадени нови коли ще бъдат самоуправляеми

Aptiv отброи 5 000 сполучливи комерсиални пътувания в самостоятелен режим взаимно с Lyft в Лас Вегас (източник: Aptiv)

Самоуправляемите коли са нещо, за което занапред ще се шуми доста, само че погледите са вторачени най-вече в няколко огромни имена, от дълго време развели байрака на своите ранни разработки в тази област. Има и други обещаващи играчи, обаче. Три компании с капацитет да ускорят „ идването “ на безпилотните коли в действителността постоянно остават недогледани, подценени.

Автономните транспортни средства ще стават все по-разпространени през идващите десетилетия. Технологични компании и автомобилостроители търсят метод да се възползват от тази смяна. Очаква се секторът да набъбне до размер от 7 трилиона $ до 2050 година Той наподобява муден в този момент, което е естествено, само че IHS Markit предвижда, че през 2040 година 16% от всички продадени нови коли ще бъдат изцяло самостоятелни.

Дори и да не знаете доста за транспортните средства без водачи, евентуално сте чували за това, което вършат огромните играчи като Waymo и Nvidia, или за Tesla и нейния автопилот. В тази област се целят и други огромни компании. Това, което мнозина пропущат да видят, е напредъкът на Aptiv, BlackBerry и Intel.

Aptiv – тайният първенец

Не е доста известно това име. Aptiv e малко по-позната със остарялото си име Delphi Automotive, само че го смени в края на предходната година. Тогава компанията отдели своя бизнес с автомобилни задвижващи системи в друга компания – Delphi Technologies. Преди тази преживелица Delphi беше дълготраен снабдител на автомобилни елементи и системи за доста от автомобилните компании. Фирмата обаче реши, че ще бъде по-добре да се раздели на две елементи, с цел да може да се концентрира върху самостоятелната си технология. След ребрандирането тя стана Aptiv.

Aptiv създава както хардуер, по този начин и програмен продукт за усъвършенствани системи за подкрепяне на лидера (ADAS) и отброи 5 000 сполучливи комерсиални пътувания в самостоятелен режим взаимно с Lyft в Лас Вегас през август.

С други думи, макар че не подвига звук към себе си и не се радва на медийно внимание като Waymo и Tesla, компанията прави огромни крачки на пазара на самостоятелни коли.

BlackBerry – второ деяние

BlackBerry „ залезе “ на пазара за смарт телефони, само че компанията работи интензивно, с цел да напредне в друга сфера. Сега тя е занаятчия в един бизнес, където е позната със своята QNX.

BlackBerry QNX разрешава на автомобилните производители да основават безвредни и сигурни системи за подкрепяне на лидера (източник: BlackBerry)

QNX е софтуерна платформа, която се употребява защо ли не – от автоматизирани линии за сглобяване до влакове. Но в този момент BlackBerry разрешава на автомобилните производители да основават посредством нея безвредни и сигурни системи за подкрепяне на лидера. QNX в другите си форми (включително информационно-развлекателната) към този момент се употребява в 120 милиона автомобила по целия свят. Връзката, която QNX има с автомобилните производители, може да помогне на софтуерната платформа да набере скорост, когато пазарът на транспортни средства без водачи се разрасне.

Нещо повече, компанията създава и система за сигурност – нещо, в което също е потвърдено добра. Тя се внедрява пилотно в Отава и е предопределена за подсигуряване на връзките по бъдещите интелигентни пътища.

Големият залог на Intel

Intel от дълго време търси идващия си терен за плевел напредък. Фирмата има вяра, че е намерила новата обещаваща ниша: самостоятелните транспортни средства. Компанията купи един от водачите в ADAS системите – израелската Mobileye, предходната година за 15,3 милиарда $.

Mobileye към този момент е доставила своята ADAS технология на 27 производителя (източник: Intel)

Компанията ще доставя чипа EyeQ5, който ръководи системата за ръководство на самостоятелни транспортни средства, за 8 милиона нови транспортни средства през 2021 година Това е една от най-големите покупко-продажби, които Intel e направила досега. Mobileye към този момент тества към 100 самостоятелни коли по публични пътища и е доставила своята ADAS технология на 27 производителя на автентично съоръжение. Системата е вградена в 313 модела.

Макар че финансовите детайлности за последното партньорство на Mobileye не са известни, броят на транспортните средства, които ще внедрят чипа EyeQ5 на Intel, е много огромна договорка. Усъвършенстваните системи за подкрепяне на водачите са градивни детайли на изцяло самостоятелните транспортни средства, тъй че договорката може да се приема за знак, че големите вложения на Intel в Mobileye са доста добре преценени и ще повлияят на развиването на самостоятелните коли отсега нататък.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР