Макар и със закъснение грипът нападна България и тази година,

...
Макар и със закъснение грипът нападна България и тази година,
Коментари Харесай

Грипът превзема нови територии и у нас

Макар и със забавяне грипът " атакува " България и тази година, а след първите случаи от последните няколко дни, експертите чакат болестта да доближава много по-висок брой на пациентите с него.

От през днешния ден грипна зараза е оповестена на територията на област Монтана. Вчера зараза оповестиха в Дупница и Сапарева баня.

Грипната вълна ще се разрасне, предвижда пред бТВ началникът на катедра „ Инфекциозни заболявания “ към ВМА доцент Георги Попов. Медикът посочи, че грипът е целогодишно заболяване, само че се популяризира в месеците декември-март.

„ Тази година има забавяне, нормално грипът стартира към Коледа, когато се връщат вкъщи роднините – поради въздушния превоз. Тази година зимата е релативно топла, само че няма по какъв начин да избегнем разпространяването “, сподели доктор Попов и добави, че постоянно болестта потегля от дребните към огромните градове.

По думите му в София ситуацията е била естествена до предходната седмица – случаите са били единични, само че този уикенд броят на болните внезапно се е нараснал. Той добави, че признаците са висока температура, мускулни болки и изнемощялост. Вирусът визира най-много децата.

„ Грипната зараза протича бързо – бързо се популяризира, усложнява и оздравява, само че бързо се и умира. Не би трябвало да се подценява и хората не би трябвало да разчитат на личния си опит при предходни епидемии, а да се обръщат към доктор “, разяснява медикът и съобщи, че не трябва хора, които имат признаци за грип да  посещават работа или учебно заведение.

Доц. Попов съобщи, че грипът визира дихателната система, сърдечносъдовата система, а може да повреди бъбреците и централната нервна система. Подобни случаи има при погрешно лекуване. По отношение на мистериозния вирус, който се появи в Китай – той изясни, че този вирус е прочут още от 60-те години на XX в.

„ От фамилията на коронавирусите над 200 са познати, само че единствено 6 са патогенни са индивида. Тяхната податливост е да мутират и най-вероятно такава разновидност се е появила в Китай. Индокитай е място с огромно комбиниране на хора и животни, грипът също постоянно потегля оттова “, съобщи лекарят.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР