Макар и с намалена интензивност, епидемията от морбили продължава. Това

Макар и с намалена интензивност, епидемията от морбили продължава. Това ...

Д-р Ангел Кунчев: Макар и с намалена интензивност, епидемията от морбили продължава.


Макар и с намалена интензивност, епидемията от морбили продължава. Това заяви в сутрешния блок на БНТ главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Епидемията, която започна в средата на февруари, продължава най-интензивно в София-град и София-област, както и в Кюстендил и в Благоевград. В момента епидемията е с по-нисък интензитет от 10-15 случая седмично, но в областите Пазарджик и Монтана, вирусът все още се разпространява активно.

"Основна причина за разпространението на морбили са пропуските в изпълнението на имунизационния календар, за което са издадени над 100 акта на общопрактикуващи лекари, на родители и учебни заведения", разкри Кунчев.

"В момента се обсъждат промени в имунизационния календар като се предвижда намаляване от четири на три приема на задължителната ваксина за туберкулоза и от три на два приема на ваксината за пневмококи. Ще бъде добавен още един прием на ваксината срещу коклюш за 12-годишни деца, за да се подсили имунитета срещу заболяването", разкри още той.

Според главния държавен здравен инспектор е възможно през октомври да се организира безплатното имунизиране срещу грип на хора над 65-годишна възраст.

Доц. Кунчев коментира и рисковете, свързани с разпространението на Африканската чума по свинете:

"Вирусът не е опасен за хората, но рисковете той да остане в почвата, по опаковки и по други открити части, е висок. Това създава опасност заболяването да се появи отново, когато се поднови отглеждането на прасета", завърши доц. д-р Ангел Кунчев.

Източник: novini.bg