Макар и ръчно, почистване на река Марица има все пак,

...
Макар и ръчно, почистване на река Марица има все пак,
Коментари Харесай

Има надежда за река Марица! Бръмчат резачки, падат цели острови

Макар и ръчно, разчистване на река Марица има въпреки всичко, видя кореспондент на Plovdiv24.bg. Малко “луда " работа, само че пък има някакъв резултат. Резачките бръмчат по през целия ден и към този момент има повалени цели острови в реката.

Въпросът е по кое време и дали в действителност ще стартира същественото разчистване. Защото есента наближава, поройните дъждове се чакат, по-късно ще пристигна зимата и отново пролетта, когато от планините ще тръгнат разтопени снегове. Ама, има вяра въпреки всичко! Може пък да ни огрее. Може в действителност да се откри метод до тогава! Дали е допустимо това?

В началото на този месец Община Пловдив задвижи процедурите за разчистване на част от реката на територията на града. Такова не е имало от 10 година. Това излиза наяве от обществена поръчка за изследване и обмисляне на задачата на стойност 220 хиляди лв..

Проблем ще е обаче почистването на извънградската част на реката, защото се оказа, че за там има някакви “бартерни " контракти, които позволяват да се копаят инертни материали от реката от частни компании против безплатно разчистване коритото на реката. Тези контракти излязоха наяве при встъпването в служба на новия регионален шеф на Пловдив.

Той разгласи, че договорите са незаконни, само че и не могат да бъдат анулирани и прекратени. Проблемът е, че липсва финансиране от страната за обществени търгове и възлагане на реализатори за почистването на реката. Отгоре на всичко договорите за бартер са подписани без конкурс, а и на никое място няма уговорка за контрол на осъществяването им.

Така че, обстановката е такава, каквато е. От коритото на река Марица ще се гребе и ще се чака компанията да си извърши бартера и да почисти реката. Пък, каквото пристигна! Ако въпреки всичко нещо неприятно се случи, всички ще си отриват ръцете един с различен.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР