Макар и масовото удовлетворение от организацията и еуфорията от зрелищните

...
Макар и масовото удовлетворение от организацията и еуфорията от зрелищните
Коментари Харесай

Футбол и предразсъдъци, или защо е лошо, когато рускиня "даде" на Хулио, а не на Ваня

Макар и всеобщото задоволство от организацията и еуфорията от зрелищните обрати на международното състезание да показаха домакина му в позитивна светлина, огромното събитие сложи Русия и в центъра на голям брой диспути и несъгласия. Една от тематиките, които провокираха бурни реакции от всички страни както на локално, по този начин и на интернационално равнище, беше тази за правата на дамите. Или по-точно за правата на съветските дами да влизат в полови връзки с чужденците, пристигнали в Русия за финалите на Световната купа.

Още преди началото на шампионата и идването на стотици хиляди фенове на футбола дамите в Русия станаха обект на остра рецензия и унизително отношение поради хипотетичното си " леко " държание по отношение на чужденците. През май Аржентинската футболна федерация беше принудена да се извини, откакто разгласява справочник за съблазняване на рускини, който беше сметнат от мнозина за демонстрация на сексизъм и възпроизвеждане на отрицателни стандарти за съветските дами. А единствено два дни преди формалното разкриване на шампионата съветският народен представител Тамара Плетньова прикани сънародничките си да не спят с задграничните почитатели, изключително с представители на друга раса, с цел да не останат самотни майки. Депутатката съобщи, че вместо това съветските дами би трябвало да раждат съветски деца.

Тези и сходни изказвания провокираха вълна от реакции в съветските обществени мрежи, само че надалеч не всички бяха от отвращение. Мнозина се оповестиха в поддръжка на спорните изявления, а във " ВКонтакте " (руския еквивалент на Фейсбук) се появиха голям брой групи, в които консуматори разгласиха фотоси и видеоклипове на съветски дами, които флиртуват, танцуват или по различен метод демонстрират близки връзки с мъже, облечени във фланелките или носещи знамената на разнообразни национални тимове.

Снимки и видео, в някои случаи снимани без знанието или единодушието на участващите, постоянно биваха съпроводени от обидни мнения по адрес на дамите, обвинявайки ги в долнопробност, неуважение на съветските полезности, " повреждане на съветските гени " и посрамване на родината. " Рускините на мондиала опозоряват себе си и страната ", написа за " Московский комсомолец " украинско-руският публицист Платон Беседин, който даже назовава международното състезание " времето на уличниците ".

Макар и въпросът за интимните връзки сред рускините и чужденците да провокира голям брой сексистки нападки, те бяха пресрещнати и с ответна реакция в обществените мрежи против предразсъдъците и унижението на дамите поради избора им на полов сътрудник, която даже беше съпоставена със западното феминистко придвижване против половия тормоз #MeToo.

 Футбол и предубеждения, или за какво е неприятно, когато рускиня
© Reuters

Buceta rosa и първата вълна от реакции

Макар и стандартът за рускините, обезверени да си намерят мъж чужденец, да е необятно публикуван както в страната, по този начин и на интернационално равнище още от разпадането на Съюз на съветските социалистически републики, актуалният спор за ролята и връзките на дамите получава необятен отзив след публикуването на един съответен видеоклип, публикуван в Туитър. На него група бразилски футболни почитатели в центъра на Москва се забавляват за сметката на млада рускиня, окуражавайки я да скандира дружно с тях " футболна ария ", като в действителност я карат да повтаря buceta rosa, вулгарно фразеология на португалски, описващо женски гениталии.Случаят провокира противоположни реакции в родината на мъжете, участващи в него, и в тази на младата жена. В Бразилия видеото неотложно е остро разкритикувано в обществените мрежи. Политици, публицисти и обществени персони осъждат " мачисткото държание " на сънародниците си. Сред тях е и бразилският министър на туризма Винисиус Лумерц, който в публично прессъобщение афишира, че " мачизмът и женомразството са неприемливи във всичките им форми ". Впоследствие самоличността на бразилските почитатели от видеото бива открита и един от тях даже е уволнен от позицията си на чиновник в бразилската самолетна компания LATAM.
В Русия случаят също провокира бурни реакции, само че от противопоставен темперамент - обект на рецензия и офанзиви стават не вулгарната ария и държанието на бразилските почитатели, а това на дамата, снимала се с тях. Именно това е и мотивът за основаването на първата от доста онлайн групи във " ВКонтакте ", отдадени на " изобличаването " и унижаването на съветски дами поради връзките им с чужденците. Групата, основана на 19 юни и озаглавена BUCETA ROSA като вулгарната бразилска ария от видеото, набира над 7 хиляди почитатели – най-вече, само че освен мъже, които всекидневно разгласяват и разясняват фотоси, видеа и разкази за хипотетичното " леко " и непочтено държание на рускините. Групата към този момент е закрита от модераторите поради това, че съдържа персонални нападки.

Господството на обичайния традиционен модел

Негативно и неоправдателно отношение по отношение на дамите на Световната купа е удостоверение за преобладаващите и надълбоко вкоренени патриархални полезности в съветското общество, счита съветската феминистка писателка и публицист Олга Бешлей: " Ако жена стане жертва на мъж под каквато и да било форма, тя е отговорната ", изяснява младата авторка. " Била е изнасилена? Тя го е желала и го е предизвикала. Била е унижена от задгранични почитатели? Така ѝ се пада на тази безсрамница! "

 Резултатите от изследване през март 2018 година на
Резултатите от изследване през март 2018 година на " Левада център " за визията на мъжете и дамите за това какви качества би трябвало да има техният и другият пол (в синьо са отговорите на мъжете, данните са осреднени за възрастови групи и фамилно положение)

Според изследване на съветския център за разбор " Левада " за половите стандарти в Русия, провеждано от време на време от 1993 година насам, в съветското общество съществуват строго избрани обществени функции на дамите и на мъжете, които не са претърпели основни промени през последните 25 години. Според последните данни от март 2018 година най-високо ценените качества (и от двата пола) у мъжете са мозъкът и умеенето да печелят пари, а у дамите – външният тип и положителното домакинство.

Именно преобладаващият обичаен традиционен модел в половите функции и стандарти е в сърцето на дебата за половите връзки сред съветските дами и задграничните почитатели. " Съдейки по всичко, в съзнанието на съветските мъже дамата и нейното тяло към момента са считани за предмет ", написа за " Космополитън Русия " Снежана Грибацкая. " Те считат, че имат законното право на този запас, и когато дамите " не го дадат " на условния съветски Ваня, а " го дадат " на условния испански Хулио, съветските Ваньовци изпадат в последна степен на незадоволеност. "

" Битка сред половете " в онлайн пространството

Темата за интимните връзки по време на международното състезание беше коментирана от голям брой медии и високопоставени лица, в това число и от представителя на Кремъл Дмитрий Песков, който в отговор на изказването на депутатката Тамара Плетньова, призоваващо рускините да не спят с чужденците, съобщи, че " съветските дами могат сами да вземат решение за своите връзки ". Въпреки това най-разгорещена полемика се водеше в онлайн пространството, където дебатът одобри формата на самобитна " борба сред половете ".

Множество дами опазиха сънародничките против сексистките нападки в обществените мрежи и медиите и оправдаваха желанието им да имат сантиментални връзки с задграничните почитатели на мондиала, акцентирайки като основна причина некомпетентността на съветските мъже като сътрудници. В съпоставяне с тях чужденците са постоянно представяни като по-уверени, привлекателни и даже " по-здрави " и " по-поддържани ". Според Марина, представена от списание " Зима ", с задграничните мъже се комуникира по-лесно, защото те са по-общителни. " Те обичат да беседват, да се разхождат, да флиртуват, споделя тя, а когато съм на среща с руснак, постоянно се усещам като че ли съм на конкурс за хубост. "

 Футбол и предубеждения, или за какво е неприятно, когато рускиня
© Reuters

Сексизмът – най-голямото предизвикателство?

Получилите необятен публичен отзив интимни връзки сред рускините и чужденците надалеч не бяха единственият обект на диспути, свързани с демонстрация на сексизъм по време на тазгодишното международно състезание. Още в първите дни на шампионата няколко дами кореспонденти се оплакаха от недопустимо държание към тях от страна на почитатели и в интернет бяха публикувани видеозаписи, в които минаващи наоколо мъже се пробват принудително да целунат журналистките в ефир.

Макар и съпроводени от спорни мнения и остра рецензия, обособени събития от Световната купа означиха прочут прогрес в битката против сексизма и за равноправието на половете. За пръв път в историята мач на най-големия футболен шампионат беше коментиран от жена – английската спортна журналистка Вики Спаркс, за Би Би Си. Като част от тактиката си за битка със сексизма ФИФА прикани за ограничение на стереотипното проявление на привлекателни дами по трибуните.

Ако първичните опасения на FARE – органът, който следи за дискриминирането по време на международното състезание, бяха най-много свързани с вероятни прояви на расизъм и ксенофобия, най-сериозният проблем се оказа половата дискриминация. Що се отнася до въпроса за рускините и чужденците, въпреки и да беше маркиран от грозни прояви на женомразство и сексизъм, някои ангажирани феминисти в Русия са оптимисти, че огромното медийно внимание, което хвърли светлина върху казуса, би могло да докара до продуктивна полемика и разчупване на половите стандарти в съветското общество.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Световното по футбол (497)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР