Макар и малко по-късно лятото с високите температури настъпи. Непоносимите

...
Макар и малко по-късно лятото с високите температури настъпи. Непоносимите
Коментари Харесай

Вижте какво да включим в менюто си в горещините

Макар и малко по-късно лятото с високите температури настъпи. Непоносимите жеги започнаха да ни тормозят и хората към този момент търсят разнообразни разновидности, с цел да се оправят с тя. Но с изключение на дебелата сянка и климатиците, почивката на море или планина, лекарите споделят, че има някои артикули, които е добре да се употребяват през това време на годината.
При високи температури желаеме да пием повече течности и това е естественото защитно държание на нашето тяло. То се пробва да се охлади, освобождава пот и с това отделя вода, която се изпарява от повърхността на кожата. В същото време се губи освен вода, само че и соли, микроелементи и други съставни елементи. Максималната загуба на влага с пот се отбелязва при маратонците, като при горещо време може да доближи до два литра на час.
За да се разбере, че водата не е задоволително и човек е на път да се обезводни, най-лесно е да се следи чувството за жадност и урината - честотата, количество и концентрацията. Ако ви се върви по дребна потребност по-рядко от нормално и урината е прекомерно тъмна, съсредоточена, то безусловно би трябвало да пиете вода.
Вижте какво да включите в храната:

Соли
Включването на храни, богати на соли в диетата е уместно и даже нужна. В някои артикули се съдържа витално нужния натрий: мляко и сметана (50 mg на 100 g), яйца (80 mg на 100 g). Основният източник на натрий е натриев хлорид (NaCl). Добавя се към готовите хранителни артикули. Например, в хляба към 250 mg в 100 g доста, в бекона се съдържа 1,5 g на 100 g, солени бисквити и пуканки и съдържат 1,5 g натрий на 100 g. Също по този начин натрий участва и в подправки и сосове. Например, соевият сос съдържа към 7 g натрий на 100 g артикул.
Калият пък се среща в боба и граха (около 1,3 g на 100 mg), ядки (600 mg на 100 g), банани и папая (300 mg на 100 g). Печените картофи съдържат 573 mg калий на 100 g.
Калиевият банкет за възрастни е минимум 3,51 g дневно.

Зеленчуци и плодове
Консумирайки плодове и зеленчуци, в действителност вие не ядете и не пиете, тъй като към 90% от тях се състоят от вода. Въпреки това водата в състава на зеленчуци и плодове към този момент съдържа някои от солите, от които се нуждаем.
Зеленчуците могат да се употребяват цели или под формата на салати.

Студени супи
Това е идеалният вид - по едно и също време храна и напитка. Практически във всяка национална кухня има рецепта за студена чорба при положение на горещина.

Пикантните подправки
Те са неразделна част от диетата в горещите страни и освен. Пикантните подправки се употребяват като естествени консерванти, защото попречват възпроизводството на бактерии в храните, което е изключително значимо при високи температури на околната среда. Изгарящият резултат на подправките върху лигавицата на храносмилателния тракт провокира леко химическо изгаряне и освобождение на отговор от хормоните на удоволствието за упойка. Това свойство даже се употребява в медицината. Има доста средства въз основата на капсаицин, главният алкалоид на аления пипер. Трябва обаче да внимаваме, защото при доста заболявания пикантната храна е противопоказна.

Мента
Тя има прелестен охлаждащ усет и постоянно се употребява като съставен елемент на безалкохолни питиета, десерти или закуски.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР