Макар и доста извън фокуса на общественото внимание, налаган от

...
Макар и доста извън фокуса на общественото внимание, налаган от
Коментари Харесай

Робин Худ и заспалите му акции*

Макар и много отвън фокуса на публичното внимание, налаган от най-големите малките екрани в страната, един законопроект, който върви по предложение на финансовия министър Владислав Горанов още от януари 2019 година. Става въпрос за така наречен " спящи акции " от всеобщата приватизация.
За мнозина, концепциите в новия законопроект в действителност са скандални и целят само набиране на запас в интерес на интерес, който не е публичен. Actualno.com разгласява мнението на Йордан Гочев по въпроса - с отворено писмо до заместник-министъра на финансите Маринела Петрова.
" Уважаема г-жо Петрова,
Внимателно проследявам развиването на тематиката за спящите акции, изключително след тазгодишното ѝ изключително съживяване в деня на края на изключителното състояние и първия ден на изключителната конюнктура. Явно за Вас, г-жо Петрова, и за другите " радетели " за добруването на българския финансов пазар от Министерство на Финансите и Централен депозитар, въпросът за изземването на акциите на беззащитните български пенсионери е от толкоз изключителна значимост, че не търпи даже минимално отсрочване – да вземем за пример до края на изключителните здравни ограничения, ей по този начин от кумова срама .
Дали е инцидентно, че върху плана Ви е наложено съвсем цялостно осведомително затъмнение , и публичното му разискване се случва на мрачно, във времена на боязън и похищение на публичното внимание от здравни, политически и спортни алтернативи? Едва ли. Ако същинският резултат от плана би бил отбрана на горките дребни хора, бродещи в тъмната гора на огромните финансови пазари, за какво се криете от разискването му като мишки в трици ? Защо не излезете като един Анти-Робин-Худ и не обявите на висок глас, че страната ще открадне от милионите дребни, остарели и небогати и ще даде всичко на един Голям Млад Тлъст Инвестиционен Фонд, където ще дерибейства едно Малко Частно Управляващо Дружество, в което служителите ще взимат заплати от по 30 хиляди лв. на месец, с цел да крият на кого и какви комисионни дават, маскирани зад външни услуги, разноски за разбори и съвещания .
Не се сърдете, г-жо Петрова, че като народ не сме толкоз елементарни, както Ви се желае, не сме и слепи, както си мислите, нито пък страдаме от амнезия, по какъв начин ръководещият държавната банка ББР господин Мавродиев получаваше по 36 000 лв. на месец, с цел да дава по 70 милиона на който би трябвало... Ние го знаем, само че Вие пък не го знаехте... Затова в този момент Ви споделяме авансово – ние знаем и Вие не се правете, че не знаете какво ще стане.
Истинските цели на плана са материализирани в препоръчаните отговорности, дейности и ограничения, визирани в предлагането Ви за закон, и напълно не са тези, които Вие изтъквате. Всеки от малко малко образован човек в региона на скъпите бумаги и финансовите пазари ясно ги пресъздава, в действителност концепциите са толкоз елементални, нападателни и транспарантни, че даже елементарният жител без никакви знания може да реши – в тази ситуация не се цели просто " идентифициране на притежателите на безналични акции и активизирането им като акционери при оптимално улеснение на процедурите и при минимални разноски ", а концепцията е огромно изземване на контролиращи пакети акции от безчет дребни акционери, концентриране на този запас на едно място и използването му като средство за облагодетелстване на избран дребен брой лица и напън върху законно настоящи и добре разрастващи се обществени и непублични компании .
Странна е корелацията сред това, което твърдите, а точно - че " ролята на страната е да отбрани тези акционери, които поради непредприети дейности през последните 20 години на процедура са ощетени по линия на неизплатения дял, недоброто ръководство на редица приватизирани компании и неучастието им с ликвидационен дял при процедурите по разпродажба " и това, което вършиме – по какъв начин ще отбраните тези, които ограбвате? Има ли метод да проверим дали това, което казвате, е истина? Да, има!
Да корелираме прелестната Ви алтруистична концепция за отбрана на права на притежатели върху различен оператор на данни, сходен на Регистър А в Централен депозитар – да вземем за пример Имотния указател. Имотният пазар е в застой. Същевременно по данни на същия този Имотен указател в България има над 2 750 000 жилища - бараки, къщи и жилища, в махали, селца и градове, които са " спящи " от повече от 20 години – с тях никой не се е разпореждал. По Вашата логичност, чудесна концепция е имотният пазар да се раздвижи, като се даде опция на притежателите в границите на 1 година да ги трансферират на организация за недвижими парцели, в противоположен случай отнемате правата им върху тях заради индиферентност, вършиме един Мегафонд, на който ги трансферирате, и избирате шепа служители, които самоуверено и безконтролно да се разпореждат с тях. Тази мярка е извънредно добра за оживление на пазара на недвижими парцели, ще увеличи ликвидността му и ще е добра за стопанската система на страната! На хората вместо парцелите им ще дадете дялове от Мегафонда. Колко ще костват тези дялове? Ами никой не знае... Шайката стимулирани служители ще си ги оцени по лично убеждение, ще извади десетохилядните заплати, лъскавите офиси и първокласните коли от тази оценка.... пък каквото остане ! Добре ли е, г-жо Петрова?! Я, каква хубава концепция за нова скица Ви давам!
Казвате, че е изследван опит на други страни по тематиката. За предлагането не можело да бъде издирван аналог и измежду законодателството на други държави-членки с оглед отликите в правния режим на всяка една, в това число измежду тези, в които е имало процеси на всеобща приватизация. Ами да, г-жо Петрова, в друга страна, изключително страна-членка на Европейския съюз просто няма аналог на сходен очеизваден обеден обир! В Европейски мащаб няма други държавни служители, осмелили се да предложат кражба от милиони дребни остарели небогати хора – пенсионери в интерес на тайфа служители и един мега огромен частен интерес. Общественото неодобрение би ги отнесло като цунами, само че в никакъв случай не се знае, може пък и в България да се получи едно мини цунами, от което Вие и другите радетели за концепцията да не излезете сухи !
С народа смешка не трябва! Приемете го като ИЗВЪНРЕДНО другарски съвет.... "
Заглавието е на редакцията
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР