Макар и да звучи като начало на поредният научно фантастичен

...
Макар и да звучи като начало на поредният научно фантастичен
Коментари Харесай

Роботи и сензори създават куклен театър

Макар и да звучи като начало на следващият научно приказен филм, това се случва на сцената на Куклен театър  - Пловдив. Режисьорите Евелина Кьосовска – Костолова и Веселин Бойдев приготвят второ издание на Творческа лаборатория „ Съвременните технологии и кукления спектакъл – Техно-логика ”. Тя ще се осъществя на сцената на Държавен куклен спектакъл Пловдив от 1 до 10 юли, а искащите да схванат по какъв начин посредством датчици могат да се ръководят роботизирани кукли, видео, тон и светлина, могат да гледат презентация на резултатите на 10 юли от 19.00 часа.
Прочетете още
В предходното издание креативният тандем събира екип от изявени на българската и международна сцена цифрови експерти, инженери, видео дизайнери, с цел да изследват дружно с актьорите от трупата на театъра приложението на актуалните технологии в кукления спектакъл. А те са роботика и програмиране, холограми, датчици и видео мапинг, VR и изкуствена действителност, звуков дизайн и музикално инженерство.. Резултатът е толкоз впечатляващ, че Евелина Кьосовска – Костолова и Веселин Бойдев получиха номинация за Награда „ Пловдив ” в раздел „ Мултижанрови изкуства ”. 



След първото издание, режисьорите вземат решение да посветят втората лаборатория на датчици и роботизирани кукли, като този път проучването е подчинено на тематиката за изкуствения разсъдък. Посредством датчици и роботизирани кукли, режисьорите дружно със своите цифрови сътрудници – Петко Танчев – датчици и видео среда, Ивайло Николов – сценография и кукли, Симеон Колев (Robotev.com) ще зададат образно – цифрови въпроси като „ Кога изкуствената действителност унищожава индивида? Възможно ли е човек да се трансформира в Бог? ”. Водени от своето любознание и предпочитание за осъвременяване на кукления език, както и основаване на среда за продан на хрумвания и опит сред актьори от разнообразни изкуства и създатели от разнообразни трупи, Евелина Кьосовска – Костолова и Веселин Бойдев, с изключение на цифровите експерти от разнообразни области, са поканили за присъединяване и петима артисти от български куклени театри. За да може средствата и концепциите, които ще се родят за тези 10 дни през юли да се употребяват от създатели от всички български трупи.



За да станат налични концепциите и търсенията на екипа, за всяка лаборатория се основава документален филм. Премиерата на кино лентата за Първата креативна лаборатория е на 1ви Юли 2023г от 19.00 часа в салона на Държавен куклен спектакъл – Пловдив.

Лабораторията се осъществя с финансовата поддръжка на  Национален фонд Култура по Програма „ Едногодишен грант – 2022г. ” и е част от Програма „ Наследство ” на Пловдив – Европейска столица на културата ”.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР