Макар и да отстъпва на други финансови сектори в областта

...
Макар и да отстъпва на други финансови сектори в областта
Коментари Харесай

Коста Чолаков, ДЗИ: Дигитализацията в застраховането вече е факт

Макар и да отстъпва на други финансови браншове в региона на дигитализацията, застраховането бързо "наваксва " това закъснение.

Сред фирмите, които влагат интензивно в този сегмент, е ДЗИ, която е част от KBC Group в България.

Ето какво сподели ръководителят на УС и Главен изпълнителен шеф на ДЗИ Коста Чолаков пред Profit.bg във връзка цифровите проекти на компанията и положението на пазара на застрахователни артикули у нас:

Застраховането е един от секторите, в които дигитализацията се случва по-бавно, спрямо останалите финансови услуги, изключително у нас. Защо, съгласно Вас, обстановката е такава и стартира ли последователно да се трансформира?

Определено застрахователният бизнес изостава съществено с дигитализацията, спрямо редица други сфери в стопанската система. Дори в случай че създадем съпоставяне с другия огромен бизнес във финансовия бранш - банкирането, ние сме доста обратно.

Има няколко съществени аргументи, като една от тях е законодателството, което прави тази цифровизация по-трудна и комплицирана, само че все пак ние в ДЗИ успяхме да създадем добър развой на цифрово подписване на застраховки.

Другата причина е обвързвана със комплицираните процеси и разнородните артикули в застрахователния бизнес. Секторът към момента не е минал през този развой на "опростяване ", а това е съществено изискване, с цел да може да бъде цифровизиран сполучливо.

И не на последно място, другата съществена причина е, че нормите на облага в застрахователния бизнес не са толкоз високи, колкото в други сфери на стопанската система и във финансовия бранш като цяло. В съпоставяне с банките, да вземем за пример, нашите облаги са доста по-скромни.

Дигитализацията допуска доста тежки и съществени вложения. Казвам това и от персонален опит.

Какви са проектите на ДЗИ в областта на дигитализацията и продажбата на услуги онлайн?

Ние се насочихме към няколко съответни артикули и процеси. Разбира се, преди да ги цифровизираме, ние минахме през сериозна смяна на самите артикули. Това се случи около най-мащабния план, който сме имали изобщо в компанията до този миг - промяната на главната браншова система, която обслужва общозастрахователния бизнес и рисковия бизнес по животозастраховане.

Покрай тази промяна ние на процедура построихме компанията "от нула ". Редуцирахме броя на продуктите, редуцирахме процесите, опростихме ги и по този начин ги заложихме в новата система, която е нашата основа, върху която надграждаме и имаме опцията да предложим цифровизация за крайния клиент.

Това ни разреши да се фокусираме върху няколко съществени продукта, като застраховка "Гражданска отговорност ", застраховка "Домашно имущество " и застраховката за пътешестване в чужбина. Те към този момент се оферират онлайн през нова платформа, която беше основана особено за тази цел.

Освен тези артикули, през нея даваме опция за заплащане на вноски, което е съществено облекчение за клиентите. Те могат да обслужват независимо вредите си онлайн по главните артикули, като каско и домашно имущество.

Към днешна дата над 20% от клиентите ни по каско и над 30% от клиентите ни по застраховка "Домашно имущество " се обслужват онлайн, което е много сериозен прогрес, реализиран в границите на относително къс интервал от време.

Не по този начин стоят нещата при продажбите, където има по-голяма устойчивост и хората по-трудно се насочват към този вид канали.

Кои са най-търсените онлайн артикули и услуги от страна на клиентите?

Основните са продуктите за всеобщо прилагане. Засега не сме се насочили към артикули от корпоративния сегмент или такива за дребни и междинни предприятия, тъй като към момента няма смисъл от това. Но тези, които се употребяват всеобщо от жителите, са подобаващи да се оферират онлайн.

Основните са застраховките "Гражданска отговорност ", "Домашно имущество " и "Помощ при пътешестване ". Другите артикули, които също са всеобщи, въпреки и с не толкоз огромни размери, и са подобаващи за цифровизация са застраховките "Лична акцидент ", здравните застраховки и други

Обслужването на вреди е основна част от този развой. Там ние напреднахме много в тази област и това е съществено облекчение за всеобщите клиенти.

В цифровия портал те могат да вкарват вреди и да наблюдават положението и придвижването по тях. Могат да си създадат независим оглед на вредата и да получат възлагателно писмо за сервиз или ремонт. Целият развой, от край до край, може да премине онлайн, без да е нужно клиентът да посещава офис на ДЗИ, или да търси подпомагане от наш чиновник.

Всички артикули, които предлагаме онлайн, са напълно законосъобразни. Важно е да го отбележим, тъй като, за съжлание, това не важи за всички на пазара.

ДЗИ е компания с дългогодишна история зад тила си. Важно ли е това в днешния бързо изменящ се и цифровизиран свят?

ДЗИ си остава най-силният осигурителен бранд у нас. Миналата година компанията навърши 75 години от основаването си. Имаме и най-високата известност като осигурителен бранд. Разбира се, усещането за нашата марка, на база на изследванията, които вършим всяка година, е по-скоро за постоянна, а не толкоз за новаторска и цифрова компания.

Промяната на това усещане е сложен развой, ние влагаме в връзка, която да промени тези настройки. Не че не желаеме да ни възприемат като постоянна и сигурна компания, в противен случай - известността на марката и това усещане за постоянна компания, в действителност, ни оказват помощ в построяването на новия имидж на цифров състезател.

Последните изследвания от октомври предходната година, с които разполагаме, демонстрират доста ниско равнище на доверие изобщо в покупките онлайн и изключително в цифровите покупки на застраховки. Хората се тормозят и се вълнуват дали няма да се злоупотреби със средствата или с данните им. Това е една от главните бариери, най-малко съгласно нас, за покупка на застраховка онлайн.

За нас това е предимство, тъй като считаме, че хората биха се доверили повече на една постоянна и позната марка като ДЗИ, когато тя е онлайн, в сравнение с някой новак или чужд бранд. Опитваме се да използваме това преимущество и в връзката и позиционирането ни в онлайн пространството.

Наясно ли са българите с изгодите и смисъла от застраховането отвън базовите артикули? Смятате ли, че има какво да се желае в тази тенденция и имате ли хрумвания да "образовате " по някакъв метод вашите евентуални клиенти?

Пак ще се базира на това скорошно изследване, което направихме дружно с Ipsos. Малко над 30% от интервюираните настояват, че в никакъв случай не биха си купили застраховка онлайн. Най-тревожното е, че измежду младите този % е още по-голям. Така че имаме сериозен проблем с настройките на потребителите към нашия бранш и към нашите артикули и явно има доста работа в тази посока.

За това има доста аргументи, като една от главните е доверието. За него можем да приказваме доста дълго, само че явно има отчаяние от бранша и липса на задоволително доверие. Потребителите очевидно не са видели толкоз добре изгодите от нашите артикули, тъй че ние в нашите акции се опитваме освен да променим усещането за нас самите като цифров онлайн осигурител, само че и да покачваме финансовата просвета и да образоваме нашите клиенти.

Опитваме се през нашата връзка да реализираме и този резултат. Само нашите старания обаче няма да са задоволителни, би трябвало и гилдията, и държавните институции също да спомагат в тази посока. Необходими са общите старания на пазара, с цел да се трансформират тези настройки и потребителите да бъдат наясно с изгодите, които предлага застраховането.

Как виждате развиването на цифровата част от вашия бизнес в идващите няколко години? Има ли капацитет да се трансформира в съществена?

Тя няма по какъв начин да се трансформира в съществена, защото даже и на развитите пазари виждаме, че не повече от 30% от застрахователния бизнес става онлайн. За идващите 3-4 години аз чакам на българския пазар най-малко 10-15% от бизнеса да се случва онлайн.

В последна сметка, това е облекчение най-много за потребителите в по-големите обитаеми места, дава повече улеснение и така нататък Но всички останали обичайни канали имат своето място и бъдеще. Те също се цифровизират по някакъв метод, само че физическият контакт с клиента си остава водещ и ще резервира тази своя роля и в бъдеще.

Чистото онлайн обезпечаване обаче си прокарва път и ще означи сериозен растеж в идващите години.

Какви са изгодите от това да сте част от огромна финансова група като KBC, в която има всичко - банкиране, обезпечаване, пенсионно обезпечаване, капиталови принадлежности и други? Носи ли това някакви позитиви?

Да, несъмнено. Това улеснява клиентите и ние го виждаме и статистически. Един клиент, който има повече от един артикул при нас, да вземем за пример, освен заем, само че и застраховка, и пенсионна осигуровка в границите на групата, в годините е по-вероятно да бъде по-лоялен и да употребява по-дълго услугите на групата, в сравнение с оня, който има единствено една "Гражданска отговорност " с ДЗИ или един потребителски заем с ОББ.

И за нас има изгода от това, че броят на лоялните клиенти е по-висок, само че и за тях самите е облекчение да употребяват преференциални условия и по-добро обслужване за всички свои финансови потребности.

Всичко, което създаваме в онлайн портала на ДЗИ, незабавно го интегрираме в мобилното приложение на банката. По този метод клиентите могат да се обслужват от едно място както физически, по този начин и цифрово в границите на групата.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР