Макар и да , газовата връзка с Гърция, по която

...
Макар и да , газовата връзка с Гърция, по която
Коментари Харесай

Макар и работещ, интерконекторът е завършен под 90%, сроковете все още неясни

Макар и да, газовата връзка с Гърция, по която минава азерския газ, не е приключена напълно, а на едвам под 90%. Това разяснява министърът на районното развиване и благоустройството Иван Шишков , който организира среща със строителя на тръбата в постройката на подопечното си ведомство.

" Дълго се разясняваше, че сме намерили строителен обект, приключен на 99%, само че той към момента към днешна дата не е приключен и на 90% ", акцентира той.

" Въведохме в употреба единствено първия стадий от плана. Направихме го по този начин, че да имаме работещо оборудване, имаме обаче още обособени други сектори, които останаха във 2, 3 и 4 стадий, през днешния ден направих среща със строителя. Срещата беше доста ползотворна, мисля, че се разбрахме ", заключи резултата от срещата Шишков.

Какво остава да се довърши в конкретика - да бъде положен втори авариен оптичен кабел по трасето на тръбата, който да обезпечава връзките, да бъде завършен пътят до обекта след Стара Загора, както и да бъдат осъществени противоерозионни действия по избрани сектори от трасето, като да вземем за пример при прекосяването през водоеми и пресечени местности.
 Иван Шишков инспектира интерконектора с Гърция
Иван Шишков инспектира интерконектора с Гърция

Държавата не може да си разреши да не приключи газовата връзка до край

Въпросният оптичен кабел по всяка възможност, твърди строителят, ще бъде приключен до края на година. " Няма проблем оборудването да действа и без него, само че той е заложен в плана. Това е въпрос на още по-голяма сигурност. Ние държим да бъде изпълнен целия план, и в най-малките елементи има смисъл ", съобщи Иван Шишков.

Но точно последната част - противоерозионното подсилване, е най-сложната за осъществяване част , изключително имайки поради, че работите би трябвало да се реализират през зимния сезон. Затова нито министърът, нито строителите, се ангажираха с съответни периоди.

" Там ще имаме един по-задълбочен разбор, тъй като става дума за строителство в природата, виждате, че и времето стартира да се скапва. (...) Искам да се направи съответен разбор. Строителят би трябвало да направи доста явен проект. При един явен проект и при един празен ход поради метеорологичните условия, мисля, че ще можем да стигнем до добър резултат. Все отново зимите не са толкоз тежки, няма да леем бетон на Северния полюс ", колеблив бе на въпрос на  шефът на районното ведомство.

Отпускане от страна на строителя забелязали от Министерство на регионалното развитие. " От темповете на работа не съм изключително удовлетворен, само че пък и не съм сюрпризиран, защото знаете доста добре, че през двата месеца, в които работихме взаимно за завършването на първия стадий, положихме големи старания всички - и строителите, и държавното управление, та беше разумно да има някакво разпределяне. Затова и провокирах срещата. Разбира се, във всеки един от стадиите има някакъв прогрес, е толкоз огромен, колкото ми се желае, само че той не е съдбовен за страната. "

Следващия четвъртък ще бъде извършена втора среща с компанията строител, на която в конкретика ще бъдат разисквани точните периоди за довършителните работи.

" Ще уточним тъкмо графиците. Оптичният кабел до седмици ще бъде подготвен и януари може да влезе в употреба, би трябвало да доокомплектоваме и документи. Пътят е с малко по-странен статут, само че не става въпрос за съществени строителни действия. И по повод по-дългото за осъществяване - противоерозионните ограничения, би трябвало да влезем допълнително елементи, само че смятам, че ще намерим вярната посока ", оптимистична бе на собствен ред Теодора Георгиева, изпълнителен шеф на ICGB.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР