Макар и бавно, интелигентните очила навлизат устойчиво сред служителите на

...
Макар и бавно, интелигентните очила навлизат устойчиво сред служителите на
Коментари Харесай

Как интелигентните очила ще се превърнат в предизвикателство пред компаниите?

Макар и постепенно, интелигентните очила навлизат стабилно измежду чиновниците на фирмите сега, като специалистите плануват, че този развой ще се ускори неимоверно през идващите няколко години. И защото потреблението на интелигентни очила става все по-разпространено на работното място, провокациите пред ИТ отделите и пред фирмите като цяло ще нарастват, само че последствията от тази наклонност към момента остават неразбираеми. Онова, което е ясно обаче, е, че те идват и напълно скоро ще се трансфорат в доста известна технология, а малко организации са подготвени за това.



Очилата на Apple

За да се трансфорат в мейнстрийм, умните очила би трябвало да наподобяват като елементарните и Apple към този момент работят в тази посока.

Компанията има доста патенти за интелигентни очила, само че последният е ориентиран точно към решаването на този проблем. За задачата Apple работят върху технология “леща в леща” (lens within a lens) – през едната потребителят вижда действителния свят, а през другата - виртуалния. Подходът, наименуван катадиоптрична оптична система, ще даде опция на новата разработка да проектира доста огромно виртуално наличие през доста дребен проектор.

Патентът специфицира потреблението на противоположно разположените камери (насочената на открито и ориентираната навътре) в очилата, които могат да се употребяват както за следене на погледа, по този начин и за картографиране на действителния свят за разполагането на виртуални обекти.

Продуктите на Apple постоянно са предизвикателство за дизайнерите. През тази седмица да вземем за пример дизайнерът Таейеон Ким разгласява някои впечатляващи концепции за Apple Glasses.

Samsung Galaxy Glass

Междувременно, Samsung неотдавна внесе документи както за патент, по този начин и за комерсиална марка, свързани с интелигентни очила, които компанията създава. Новият патент на компанията разказва " компютъризирани очила ", които действително могат да се окажат дълго чакания артикул Samsung Galaxy Glass.

Южнокорейската компания неотдавна подаде искане за опазване на комерсиална марка за лого, което показва " компютърен програмен продукт за разбор и настройване на образен асистент”, както и " компютъризиран образен помощник, формиран от камера, компютър и екран за снимане, обработка и показване на изображения ". Това е методът, по който корпоративен юрист разказва интелигентните очила.

Intel Vaunt

Intel работи върху интелигентни очила, които назовава Vaunt. Те наподобяват задоволително сходно с елементарните очила, само че вършат и няколко " умни трика ".

Важно е, че Vaunt проектира образна информация непосредствено върху дясната ретина на потребителя, като за задачата употребява лазерна технология с ниска мощ (това е безусловно " ретина " дисплей). Очилата на Intel нямат камери, представители или микрофони, макар че в бъдеще компанията въпреки всичко може и да интегрира последното.

Иначе потребителят вижда икони и текст, обагрен в алено, само че единствено когато огледа надолу. В противоположен случай графиките не се виждат. Очилата Vaunt ще са в положение да дават упътвания за пешеходци, вести от смарт телефон и други " леки " форми на информация, като ще имат до 18 часа живот на батерията, настояват от Intel.

Компанията възнамерява да започва бета програмата си през тази година.

VSP Level

VSP Global тази седмица започва създаването на образован образен помощник, който от компанията назовават Level. За него можете да мислите като за фитнес тракер. Просто, вместо часовник или фитнес лента, той съставлява очила с интегрирани магнитометър, акселерометър и жироскоп, които изпращат информация за изминатото разстояние, броя на крачките, изгорените калории и други количествени данни към особено приложение. Те също по този начин имат функционалност Find My Glasses.

Най-интересният аспект на VSP Level е, че ще се продават по естествения канал, който обслужва оптиките, като се чака образният помощник да бъде пуснат на пазара през април, първоначално единствено в стеснен брой градове в Съединени американски щати.

Това е бъдещето – в един миг тази технология да бъде детайл от всяко наставление за очила.

Какво съставляват интелигентните очила?

Специалистите постоянно хвърлят в пространството голям брой термини, които от време на време повече объркват, в сравнение с да изясняват. Устройства от висок клас като очилата на Microsoft Hololens и Magic Leap One да вземем за пример се разказват като " очила с добавена действителност " или " очила със смесена действителност ".

В близко бъдеще тези устройства ще останат скъпи и обемисти. Те няма да бъдат подобаващи за разходка в парка, само че ще продължат да разчитат на характерните си настройки, като специализират в 3D виртуални анимирани обекти с висока разграничителна дарба, които наподобяват свободно носещи се из пространството.

Интелигентните очила сега са доста разнообразни, само че когато станат всеобщи, ще наподобяват съвсем като елементарни или слънчеви очила, само че с добавени акумулатори и процесори. Те са предопределени за ежедневна, целодневна приложимост, като разчитат на необятна палитра от функционалности – от аудио вести или пък такива с мигащи светлини до прожекция на добавена действителност и превръщане на данни. С други думи, умните очила няма да бъдат нищо съответно, с цел да могат да бъдат съобразени самостоятелните потребности на хората. По този метод ще има подобаваща категория умни очила за всеки.

Много консуматори ще носят минималистични очила с микрофони и връзка към техните виртуални асистенти. Други пък ще желаят очилата им да имат същите функционалности като умните часовници през днешния ден - уведомления и стеснен надзор върху музика, подкасти и телефонни диалози. Трети ще желаят всичко това, плюс опция за снимане и добавена действителност. Дори незрящи хора ще носят интелигентни очила (в момента японски откривател набира средства за разработка на образни асистенти за хора със зрителни увреждания, дислексия и т.н, които могат да трансформират текст в глас - Oton Glass).

И тъкмо това извънредно многообразие от функционалности, съчетано с нуждата от интелигентни очила, в бъдеще ще се трансформира в най-голямото предизвикателство за организациите.

Защо BYOG (bring your own glasses) ще бъде толкоз огромно предизвикателство?

Компаниите са изправени пред вероятността да имат работа с доста чиновници, които носят полускрити датчици по себе си, които включват камери и микрофони, свързани посредством Bluetooth, Wi-Fi или клетъчни мрежи, и следящи местоположението им. Реално ще бъде съвсем невероятно да се разбере какви тъкмо датчици и съставни елементи са вградени в другите очила. Още повече, че възбраната на тези датчици също ще бъде извънредно мъчно, защото те всъщност са нужни за това чиновниците да могат да виждат, а оттова и да си правят работата. Винаги можете да накарате участниците в една среща да оставят телефоните си отвън залата, само че не можете да извършите това с очилата им.

В допълнение към заканите, свързани с обири на комерсиална загадка и засилена заплаха от хакерство, ще има и нови проблеми с противозаконни записи и шерване на данни сред чиновници, сътрудници, клиенти и други В момента никой няма отговор за тези провокации, само че фирмите, които желаят да бъдат едни гърди напред, би трябвало да стартират да търсят решения допустимо най-скоро.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР