Макар и 270 на брой, соларните паркове, изградени със средства

...
Макар и 270 на брой, соларните паркове, изградени със средства
Коментари Харесай

Какво стои зад протеста на малките ВЕИ

Макар и 270 на брой, слънчевите паркове, построени със средства от селската стратегия, са с обща мощ към 50 мегавата, или колкото една приблизително огромна слънчева централа

Защо притежатели на дребни ВЕИ стачкуват от няколко дни, заплашват с гражданско непокорство и желаят оставката на енергийния министър Теменужка Петкова? Въпросът стана настоящ още веднъж след заканите им за блокиране на пътища и заличаване на слънчеви централи.

Формално от Съюза на европейските производители на зелена сила, който сплотява част от ВЕИ инсталациите с мощ до 200 кВт, недоволстват против наредба в Закона за енергетиката, която лимитира преференциалните цени за електрическата енергия им и съгласно тях е причина за банкрути в бранша. Но настояванията им не са подкрепени от останалите организации в бранша като Българската фотоволтаичната асоциация и Българската ветроенергийна асоциация. А срещу дейностите им непосредствено застанаха работодателските организации. Освен това въпросният законов текст е в действие още от 2015 година и цели да ограничи двойното субсидиране на такива планове - един път посредством безплатно финансиране от разнообразни еврофондове и повторно посредством преференциалната цена за тока им. По проблема има решение и на Конституционния съд, а актуалната скица за изкупуване на тока е утвърдена от еврокомисията.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Предвид дългогодишната отминалост на разногласието поражда въпросът за какво тъкмо в този момент притежателите на дребни " зелени " централи са решили да стачкуват и дали дейностите им нямат политически нюанс.

Като къщите за посетители

По данни на Агенцията за стабилно енергийно развиване (АУЕР) в България има 1527 дребни ВЕИ с мощ до 500 кВт, като над 90% от тях са слънчеви паркове. Протестиращите от Съюза на европейските производители на зелена сила обаче са едвам 270 на брой, или под една пета от сегмента. Причината за това разделяне е, че за разликата от останалите те са построили своите централи с грантово финансиране по Програмата за развиване на селските региони - ограничения 311 и 312, които са същите като при схемите за къщи за посетители. Или казано другояче, до 70-80% от разноските за тези зелени централи са били покрити с европейски средства, до момента в който всички останали са построени с банково финансиране.

Причината този модел да съществува е " икономическото нашарване на селските региони ", като построяването на дребни слънчеви паркове е една от опциите наред с къщите за посетители. Добрата на доктрина концепция е опорочена - първо, заради обстоятелството, че единствено близки до ръководството хора съумяват да се възползват, и второ, тъй като с изключение на тази помощ плановете получават и висока преференциална цена за електрическата енергия си. С което се влиза в хипотезата на двойно субсидиране. Тази скица е прекъсната през 2011 година, когато КЕВР понижава преференциалните цени, тъй че да подхождат на размера на личното финансиране. Но за въведените преди този момент планове двойното субсидиране продължава до 2015 година, когато въпросът стига до Европейска комисия и България е санкционирана с 28 млн. лева поради надплатена помощ.

На процедура в продължение на няколко години въпросните притежатели на дребни ВЕИ са получавали висока преференциална цена, макар че инвестицията им е била направена с безплатна финансова помощ. " Независимо от санкцията притежателите на тези съоръжения претендират, че са " вложители ", чиито " вложения " не са възобновени, и стачкуват ", оповестиха в отворено писмо работодателските организации КРИБ, БТПП, АИКБ и БСК.

Тънка алена линия

По информация на " Капитал " настоящето активиране на част от дребните ВЕИ производители е напълно по политическа линия. По принцип множеството възползвали се от финансиране по селската стратегия са близки до Движение за права и свободи компании. Те обаче не вземат участие в актуалните митинги, които тъкмо заради това са и малобройни.

Останалите централи с двойно финансиране са на хора от орбитата на Българска социалистическа партия и ГЕРБ, като главната интензивност в този момент е на околните до левицата предприемачи, които преди две седмици са имали среща с депутати от партията за разискване на съответните дейности. В тази връзка е показателно и наличието на Еленко Божков измежду протестиращите, който е част от Стратегическия съвет на президента Румен Радев.

Хората на ГЕРБ в този бизнес разбираемо са отказали да вземат участие в митингите.

Въпросът с огромните изключения

Въпреки противоречивите претекстове за недоволството на дребните производители на " зелен " ток един от въпросите им заслужава внимание. Става дума за това, че съгласно тях има и огромни ВЕИ централи, които са получили държавна помощ, само че към момента им се дефинира и висока преференциална цена. Такива са да вземем за пример обвързваните с Христо Ковачки топлофикации, които са финансирани по механизма " взаимно осъществяване " на екоминистерството за създаване на съоръжения за комбинирано произвеждане на електрическа и топлинна сила. Именно за творби по този начин ток сдруженията получават преференциална цена, което действително е отново двойно субсидиране. Тук е значимо също, че схемата за когенерациите не е нотифицирана от Европейска комисия, която към този момент насочи публични рецензии към страната в тази област.

Подобно финансиране е получил и ветроенергийниятпарк " Калиакра ", а други планове са подпомагани от фонд " Козлодуй " и още няколко държавни схеми. От Комисията за енергийно и водно контролиране не съумяха да отговорят на " Капитал " дали и по какъв начин тъкмо тази финансова поддръжка се взима поради при изчисляването на преференциалните цени за производителите. Ако се окаже, че има непозволена държавна помощ, България може още веднъж да бъде санкционирана за това.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР