Макар хвалбите на ГЕРБ и Бойко Борисов за категоричен успех

...
Макар хвалбите на ГЕРБ и Бойко Борисов за категоричен успех
Коментари Харесай

ГЕРБ изпадна в изолация в много общински съвети

Макар хвалбите на ГЕРБ и Бойко Борисов за безапелационен триумф на локалния избор да не стопират, партията изпадна в изолираност в доста общини при първите съвещания на препоръките им. Те бяха извършени в последните дни на предходната седмица, когато се избираше председател. И въпреки групите на ГЕРБ да са най-многочислени, те не съумяха да излъчат началник на органа. Всичко това е разследване от отстъплението, което партията записва в изборните резултати по отношение на 2015 година

В Добрич се оформи съюз “Всички против ГЕРБ ” зад кмета Йордан Йорданов (издигнат от локална десноцентристка коалиция). Освен за него изгодата е за Българска социалистическа партия, която с едвам 7 представители в 41-членния Общински съвет излъчи ръководител - юристката Мая Димитрова. ГЕРБ разполага с цели 15 съветници, само че към този момент не среща поддръжка нито от сътрудниците на национално равнище - Вътрешна македонска революционна организация, нито от Движение за права и свободи, които им помагаха на самия избор. Съюзът зад Йорданов (неговата групировка е с 13 мандата ) към този момент работи без дълготрайно съглашение.

Много забавно бе и първото съвещание в Созопол. Бившият кмет Панайот Рейзи е към този момент консултант от Съюз на демократичните сили, а партията, дружно с приятелите си от ГЕРБ, има общо 8 съветници. Коалицията обаче остана в малцинство, тъй като с един глас по-многочислен се оказа съюз сред Българска социалистическа партия и партия МИР. Така градът ще се ръководи от кмета социалист Тихомир Янакиев и шефа на Общински съвет Георги Пинелов от МИР (бивш гербер).

В Банско, където ГЕРБ загуби кметския избор още на първи тур и кмет стана самостоятелният Иван Кадев, ръководител на Общински съвет ще е Димитър Русков от Национална движение „Симеон Втори". И тук партията на Борисов е в малцинство, въпреки да завоюва най-вече мандати.

ГЕРБ взе най-вече места и в съвета на пловдивската община " Родопи " (9), само че бе “затисната ” от коалиция сред Българска социалистическа партия, Вътрешна македонска революционна организация и други обединения. Така до левия кмет Павел Михайлов в стола на ръководител на Общински съвет седна Георги Цанков от Вътрешна македонска революционна организация.

Интересно мина и първото гласоподаване в един от огромните бастиони на ГЕРБ - Стара Загора. Макар партията да изпреварва с огромна отдалеченост другите политически сили, тя не съумя да завоюва безусловно болшинство, каквото имаше в предходния мандат. Така ГЕРБ тактично даде шефското място в Общински съвет на Мария Динева от дребния сътрудник ЗНС.

Днес и в идващите три дни предстоят още сесии в много забавни градове - Пловдив, Варна, Благоевград, Плевен, Ямбол, Несебър, София и така нататък Очакват се и други обединения “Анти-ГЕРБ ”.

 

ЛЮБОПИТНО

Общинският съвет в Търговище бе управляван от Емине Якубова от Движение за права и свободи. В предходния мандат тя бе зам.-кмет на избрания отново за нов мандат Дарин Димитров от ГЕРБ, а това най-вероятно приказва за коалиция сред двете партии. Още по-интересно е, че в изборната конкуренция Българска социалистическа партия издигна за кмет другата заместничка на Димитров - Рая Матева. Любопитно е ситуацията и в Брегово. След дълга алена доминация ГЕРБ най-сетне съумя да завоюва кметския пост там, само че в общинския съвет БСП взе мандат повече от ГЕРБ. При гласуването за ръководител обаче един червен глас отиде в противниковия лагер и така съветът бе управляван от Иван Вълчов (ГЕРБ).  В Карнобат пък се оформи болшинство с присъединяване на Българска социалистическа партия и ГЕРБ, което ще се мъчи да диктува дневния ред на избрания отново за кмет Георги Димитров (независим).

 

ПОВТОРНО БРОЕНЕ

Бюлетините за избор на общински съветници в Сливен ще бъдат преброени отначало. Това е решил състав на Административния съд в града, заяви локалното радио " Фокус ". Жалбата против резултата от изборите бе подадена от 27 представители на партии и обединения, взели участие във вота. Част от тях апелират протоколите единствено от избрани секции, а локалните обединения " НФСБ Български земеделски народен съюз ", Християндемократическата партия, съдружие " Свети Георги Победоносец " и БАСТА - цялостните резултати от изборите за общински съветници. След повторното броене съдиите ще решат има ли съображение за анулиране на вота. Следващото съвещание по делото ще е на 21 ноември. В общинския съвет в Сливен влязоха представители на 10 партии и обединения. Местният парламент е от 41 души, като никоя групировка няма болшинство. ГЕРБ има най-вече представители - 17, следвана от Българска социалистическа партия - 10. Две от обединенията, които апелират изборния резултат - БАСТА и Християндемократическата партия - имат надлежно 2 и 1 съветници. Останалите жалбоподатели са под чертата.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР