Макар фалшивите новини да не са нито новост, нито незаконни,

...
Макар фалшивите новини да не са нито новост, нито незаконни,
Коментари Харесай

Двама българи участват в експертната група на ЕС срещу фалшивите новини

Макар подправените вести да не са нито оригиналност, нито противозаконни, те се популяризират извънредно бързо и пораждат опасност за облика на медиите и за нашите демокрации, за нашите демократични полезности. Това съобщи еврокомисарят по цифровизацията Мария Габриел след днешното първо съвещание на експертната група на Европейската комисия, която следва да предложи решения на казуса, съобщи Българска телеграфна агенция.

Желание да се включат в групата са декларирали над 300 души, а 40 са били утвърдени. Сред тях няма български публицисти и преподаватели, само че нейни членове са Вени Марковски от интернационалната организация ICANN със седалище в Ню Йорк и Димитър Димитров от " Уикимедиа ". Сред останалите има представители на главните обществени мрежи, Оксфордския институт по публицистика на " Ройтерс ", организация " Франс прес ", Сорбоната, университетите в Рига, Букурещ и Любляна, " Репортери без граници ".

След съвещанието Габриел означи: " Цифровите технологии трансформираха надълбоко метода, по който жителите доближават до информация. Интернет дава чудесна опция за разгръщането на свободата на изложение и за медийното многообразие. Това основава и провокации в региона на политиката, обществото и сигурността ".

" Целта ни е да предложим механизъм за определяне на подправените вести и пресичането на тяхното разпространяване. Никой няма желание да кара хората да имат вяра или да не имат вяра на дадена информация. Ако в Европейски Съюз не предприемем никакви дейности, ситуацията може да се утежни ", добави тя.

Експертната група се чака да предложи през пролетта тактика за битка с разпространяването онлайн на погрешна информация. Експертите ще дадат препоръки за мащаба на казуса и ще изготвят рекомендации. Очаква се те да основат определение за " подправена вест ".

Комисията прецизира, че при избора на участниците са били взети поради равномерното систематизиране сред публицисти, университетски среди, нови и нормални медии, географско и полово систематизиране, присъединяване на цивилен организации. Председател на групата е Мадлейн де Кок Бунинг, професор по право от университета в Утрехт (Холандия). Съставянето на групата е в съгласие с Европейската работа за външно деяние и отдела за следене на дезинформацията, основан около събитията в Крим.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР