Макар фалшивите новини да не са нито новост, нито незаконни,

...
Макар фалшивите новини да не са нито новост, нито незаконни,
Коментари Харесай

Мария Габриел: Фалшивите новини са опасност за медиите и демократичните общества

Макар подправените вести да не са нито оригиналност, нито противозаконни, те се популяризират извънредно бързо и пораждат опасност за облика на медиите и за нашите демокрации, за нашите демократични полезности. Това съобщи еврокомисарят по цифровизацията Мария Габриел след днешното първо съвещание на експертната група на Европейската комисия, която следва да предложи решения на казуса.

 © ec.europa.eu
Цифровите технологии трансформираха надълбоко метода, по който жителите доближават до информация. Интернет дава чудесна опция за разгръщането на свободата на изложение и за медийното многообразие. Това основава и провокации в региона на политиката, обществото и сигурността, означи Габриел.

Целта ни е да предложим механизъм за определяне на подправените вести и пресичането на тяхното разпространяване. Никой няма желание да кара хората да имат вяра или да не имат вяра на дадена информация. Ако в Европейски Съюз не предприемем никакви дейности, ситуацията може да се утежни, добави тя.

Експертната група се чака да предложи през пролетта тактика за битка с разпространяването онлайн на погрешна информация. Експертите ще дадат препоръки за мащаба на казуса и ще изготвят рекомендации. Очаква се те да основат определение за " подправена вест ".

Желание да се включат са декларирали над 300 души, а 40 са били утвърдени. Сред тях няма български публицисти и преподаватели, само че са Вени Марковски от интернационалната организация ICANN със седалище в Ню Йорк и Димитър Димитров от Уикимедиа.

Сред останалите има представители на главните обществени мрежи, Оксфордския институт по публицистика на Ройтерс, организация Франс прес, Сорбоната, университетите в Рига, Букурещ и Любляна, " Репортери без граници ".

Комисията прецизира, че при избора на участниците са били взети поради равномерното систематизиране сред публицисти, университетски среди, нови и нормални медии, географско и полово систематизиране, присъединяване на цивилен организации. Председател на групата е Мадлейн де Кок Бунинг, професор по право от университета в Утрехт (Холандия). Съставянето на групата е в съгласие с Европейската работа за външно деяние и отдела за следене на дезинформацията, основан около събитията в Крим.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР