Макар днес (24 август) да няма редовно парламентарно заседание, в

...
Макар днес (24 август) да няма редовно парламентарно заседание, в
Коментари Харесай

Горещ ден в парламента - почва актуализацията на бюджета, ЕК ни пита сериозно за Магнитски

Макар през днешния ден (24 август) да няма постоянно парламентарно съвещание, в Народното събрание ще кипи работа - 8 парламентарни комисии ще заседават.

Най-важните, които ще бъдат предавани онлайн, са бюджетната комисия (заседанието стартира в 12:30 часа), така наречен комисия " Магнитски " (започва в 13:00 часа), комисията " Росенец " (заседанието започва в 14:30 часа), както и здравната комисия (започва в 16:00 часа), като там също ще бъде гледана актуализацията на бюджета, преди всичко на НЗОК.
 Божков: Все още никой не ме е потърсил за чуване в комисията “Магнитски ” Божков: Все още никой не ме е потърсил за чуване в комисията “Магнитски ”
" Преди половин месец заявих обществено желанието си да бъда изслушан от парламентарната комисия “Магнитски ”. Все още никой...

Много забавно се обрисува да бъде в комисията " Магнитски ", където ще бъдат изслушвани служебният министър на правораздаването Янаки Стоилов и шефът на Българска народна банка Димитър Радев. Изслушването идва след, че от Европейска комисия категорично са попитали по какъв начин е основан българският ограничаващ лист " Магнитски ". От Ек се интересуват за следното: 

- Целта на подхванатите ограничения според Решението 441;

- Правното съображение на ограниченията и тяхното сходство с Общата Външна Политика през призмата на Становището на Европейска комисия от 8 ноември 2019 г.;

- Съответствието на ограниченията с политиката на Европейски Съюз за отменяне на екстериториалното приложение на наказания от трети страни.

Сега се чака отговор от България и евентуално Стоилов ще бъде питан. Министър Стоилов ще бъде изслушан и за нужните законодателни промени за ограничение на отрицателните проявления, наложени на български физически и юридически лица на глобите по световния закон върху българската финансова и икономическа система.
 Асен Василев и Хамид Хамид в сериозен спор за българските описи Магнитски Асен Василев и Хамид Хамид в сериозен спор за българските описи " Магнитски "
„ Това, което мога да кажа е, че има възможност да има спомагателни наказания по закона „ Магнитски “. Новината заяви слу...

Гуверньорът на Българска народна банка би трябвало да даде информация пред депутатите за обсега и степента на влияние на глобите, наложени на български физически и юридически лица по световния закон " Магнтиски " върху българската банкова система, както и за ограниченията, които Българска народна банка е подхванало за ограничение на отрицателните им проявления.

Бюджетът

В края на предходната седмица, по време на чуването си в бюджетна комисия, представяйки параметрите на актуализацията, Василев посочи, че в настоящия тип на бюджета са заложени 1,196 милиарда лв. за КОВИД ограничения, за обществени ограничения и за избори. Мерките за опазване на здравето пък са в така наречен буфер, който е наредба в закона, даваща опция на Министерски съвет да иззема и пренасочва пари целево за здраве. Към момента са изхарчени 2,390 милиарда за тези действия, т.е. към този момент са изхарчени 1,94 милиарда над това, което е заложено в бюджета.

Задаващата се нова вълна на епидемията обаче постанова застраховане на здравните и обществените ограничения, ограниченията за бизнеса, както и да се плануват средства за отбрана на държавната ни граница с оглед мигрантския напън поради обстановката в Афганистан.

Актуализацията не е цялостна, посочи още финансовият министър и разясни: Допълнителни 575 млн. лева са за обществени разноски. Това включва 353 млн. за актуализация на пенсиите или продължение на мярката с 50-те лв., 76 млн. за отопление, 72 млн. надбавка по закона за персоналната помощ, 35 млн. надбавка за пенсионери под линията на бедността и 30 млн. за поддръжка на родителите на деца до 14 години в епидемиологичната конюнктура.
 Актуализацията на бюджета: Пенсии, ограничения за бизнеса и здравни разходи Актуализацията на бюджета: Пенсии, ограничения за бизнеса и здравни разходи
На взаимно съвещание на бюджетна, здравна и обществена комисии в Народното събрание бяха показани главните параметри на предложение...

Има планувани и 133 млн. лева, които са разчетени и за избори 2 в 1, в случай че бъдат обособени – сумата ще би трябвало да стане 183 млн.

Към Министерство на регионалното развитие са заложени 100 млн. лева, които са нужни за зимната конюнктура, защото всички средства в АПИ са изчерпани.

Има 90 млн. лева, които са главно за възобновяване на запаса на Министерство на вътрешните работи и на Министерството на правораздаването, които са взети с буфера. Има и едни 16 млн., които са планувани за изгубени каузи за КЕВР.

Още от ПОЛИТИКА:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР