Макар датата за влизане на България в еврозоната да е

...
Макар датата за влизане на България в еврозоната да е
Коментари Харесай

Некоректна практика: Някои търговци обявяват цените си само в евро

Макар датата за влизане на България в еврозоната да е още надалеч, някои търговци у нас към този момент афишират цените си единствено в евро, а където е посочена и цената в левове, сумата е закръглена нагоре.

Етикети с цени в евро, изписани с голям шрифт, заварва в магазин в столичен мол Габриела Руменова. Объркването й е още по-голямо, когато вижда, че на тях има обособени етикети със сумата в левове, само че закръглена нагоре.

" Потребителят може да се заблуди, че тази цена, която вижда на пръв взор, е в лв.. Когато забележим каква е цената в евро и в лв. и преизчислим, откриваме, че в действителност сметката не излиза ", съобщи Габриела Руменова от платформата " Ние, потребителите ".

За неприятен шанс на търговеца, Руменова, която е основателят на платформата " Ние, потребителите ", си знае правата и показва, че това е нарушаване на в този момент настоящото законодателство. Обиколката й в магазина траяла и тя се натъкнала на нова неправда - някои артикули, които имат цени и в евро, и в лв., имат и трета, която няма нищо общо с предните.

" Законът за отбрана на потребителите категорично споделя, че цените би трябвало да бъдат оповестени в лв., и че за една и съща стока не може да има две разнообразни цени в един търговски обект ", сподели Руменова.

Според националния проект за въвеждане на еврото се планува да има двойно обозначаване на цените, само че не в този момент.

" Сигурно ще има подбни опити за измами, за игра с курса евро - лв., тъкмо 2 към 1, вместо законния 1.956 ", разяснява икономистът Адриан Николов.

Икономистът припомня и че и когато станем част от еврозоната, цените ще се превалутират по в този момент настоящия избран със закон курс.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР