Макар да считаме, че пържените картофки са любими на децата,

...
Макар да считаме, че пържените картофки са любими на децата,
Коментари Харесай

Най-вкусните пържени картофи се правят ето така

Макар да считаме, че пържените картофки са обичани на децата, изследванията сочат, че и възрастните, които не ги харесват, могат да бъдат преброени на пръсти. Образно казано.

Истината е, че откогато са „ изобретени “ пържените картофи - някъде към 17 в., те печелят толкоз огромна известност, че едва ли можем да си представим да изчезнат в миналото от менюто ни. Предлагат се в съвсем всички заведения за хранене, както и във веригите за бързо хранене.

Факт е, че не са изключително здравословни, само че когато ги приготвяте вкъщи, те не са и чак толкоз нездравословни. Задължително преди този момент проучете кои са подобаващите за пържене картофи.

Ето за какво тук ще ви покажем 5 тънкости при изработката на пържени картофки им в домашни условия, изключително в случай че не разполагате с фритюрник или пък считате, че пърженето на картофи е „ фасулска “ работа.

1. Картофите не се режат на линии!

 Пържени картофи Снимка: Марияна Петрова Иванова

Сигурно сте сюрпризирани, тъй като съвсем на всички места, където сте се отбили, с цел да си поръчате пържени картофки, те са нарязани точно на линии. Дори бланшираните картофи, които се продават по магазините, са нарязани на линии.

Експертите обаче настояват, че картофите, нарязани на кубчета, се изпържват най-правилно.

Друг експертен съвет гласи да оставите картофите, преди да започнете да ги пържите, за към 2-3 минути в микровълновата фурна на режим Грил. Ако сте зложелател на микровълновата фурна, можете да си спестите последното, само че точно посредством намесата на микровълновата, пържените картофи остават с мека сърцевина, даже и да сте ги препържили.

2. Избор на подобаващ тиган

Използването на дребен тиган за пържене на картофи, е чиста загуба на време, тъй като въпреки и бързи за подготвяне, картофите няма да станат незабавно подготвени.

Избирайте по-голям тиган, който да може да побере задоволително количество картофи. А във връзка с покритието, специалистите поучават тиганът да е чугунен, а не тефлонов.

3. Избор на подобаваща лой

 Домашни пържени картофи

За да са по-здравословни пържените ви картофки, би трябвало да ги пържите с подобаваща лой. Забравете за палмовото масло, което е извънредно на ниска цена артикул. Най-добре е да употребявате зехтин за готвене или свинска мехлем, като последната води до по този начин стремежи златист цвят на коричката на картофките.

Отново за да превърнете пържените картофки в по-здравословен артикул, е значимо откакто сте ги изпържили и отцедили от мазнината, да ги оставите за няколко минути върху кухненска хартия, с цел да може мазнината да бъде оптимално отнета от храната.

4. Загрейте добре мазнината, преди да сложите картофките да се пържат!

За да станат вашите картофи съвършено изпържени, то би трябвало да ги сложите, когато мазнината е доста гореща. Не е належащо да ги разбърквате, а когато стартират да получават стремежи от вас цвят, можете даже да намалите котлона и да продължите пърженето под похлупак. Когато видите, че са съвсем подготвени, усилете още веднъж котлона, махнете капака и пържете по този начин към 1-2 мин.

5. Не забравяйте подправките!

 Пържене на картофи

Ясно е, че на пържените картофки пасва сол, както и черен пипер. Но също по този начин можете да ги подправите със изсъхнал чесън, кимион, чили на прахуляк и други Важно е да не забравяте, че всички подправки на прахуляк загарят доста бързо, заради което би трябвало да бъдат добавяни в края на пърженето. А пресни подправки като магданоз, копър, розмарин и други се прибавят, когато картофките към този момент са изпържени.

Вижте още по какъв начин да си приготвите пържени картофи на фурна. За разновидност на домашните пържени картофи, разгледайте нашите предписания на тортиля. Различните опция за картофи на фурна пък, ще ви подсигуряват здравословно ядене.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР