Макар да е обречен на неуспех, първият вот на недоверие

...
Макар да е обречен на неуспех, първият вот на недоверие
Коментари Харесай

Вотът на недоверие към правителството - от "упорство срещу корупцията" до "вой преди европредседателството"

Макар да е жертван на крах, първият избор на съмнение към кабинета " Борисов 3 " ще даде мотив на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи в навечерието на европредседателството да се заявят като съпротива и борци против корупцията, която е претекст за внасянето му.

Официално двете опозиционни партии настояват, че европредседателството не може да бъде оправдание на " рисковото за страната " държавно управление на ГЕРБ и " Обединените патриоти ", което допускало разделяне и ненавист измежду обществото и корупция по високите етажи на властта. Неофициално обаче с вота на съмнение се пробват да решат и вътрешнопартийни, и имиджови проблеми.

Според ръководещите при тези стопански и финансови индикатори вотът на съмнение е безпочвен, а задачата на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи е да излагат страната пред Брюксел в навечерието на европредседателството. В партньорските обединения на ГЕРБ считат, че за двете партии не е добре Европейският съюз (ЕС) да разбере, че у нас има сполучливо ръководство с патриотични партии.

За Българска социалистическа партия " битката с корупцията " е потребен ход

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова стартира концепцията за избор на съмнение поради корупцията на ексклузивен конгрес, който имаше за цел да разгласи партията за опция на ръководещите и да пребори вътрешнопартийната съпротива против Нинова, една от рецензиите на която е, че Българска социалистическа партия е креслива, само че не и действителна съпротива на ГЕРБ.

За битка с корупцията Нинова заприказва още на събора на социалистите на Бузлуджа това лято, а на " Позитано " 20 скоростно бе написан законопроект, който я слага под контрола на президента Румен Радев. Без да е известно дали в синхрон с Българска социалистическа партия или независимо, той инициира две съвещания на Консултативния съвет за национална сигурност по тематиката, които приключиха без консенсус сред партиите и институциите.

На ход е вотът на съмнение към държавното управление - тематиката за битката с корупцията най-много наподобява като блян Българска социалистическа партия да натрупа положителен имидж, а моментът е подобаващ да се откроява като съпротива. Очаква се контраофанзива от ГЕРБ и " Обединените патриоти " с образци за корупционни схеми на левицата.

Движение за права и свободи се сплотява против националистите

За Движение за права и свободи говоренето за унищожаване на националистите от властта е пореден ход още от предходния мандат, когато тогавашната коалиция " Патриотичен фронт " единствено поддържаше кабинета " Борисов 2 ". Целите на Движение за права и свободи като че ли наподобяват две - да се декларира в народен и европейски мащаб като демократична групировка, защитаваща полезностите на ЕС; и да сплотява гласоподавателите си със боязън от ксенофобия, ненавист и разделяне.

С наближаването на европредседателството обаче самодейностите на Движение за права и свободи против националистите във властта порастват - в последните седмици Валери Симеонов е разгласен за " знак на омразата " и оставката му е поискана многократно; по въпроса е изпратено писмо до Брюксел; със глобата на Ахмед Доган е взето решение за ремонт на ръководещата коалиция от властта.

Движение за права и свободи обаче не споделя ясно дали желае единствено преформатиране на ръководството в границите на този парламент или предварителни избори. Според източници на " Дневник " преди съставянето на кабинета " Борисов 3 " без публично да влиза в ръководството Движение за права и свободи е била склонна да поддържа държавно управление на ГЕРБ с съответна стратегия, само че на този стадий нямало сходно решение.

" Воля " не е действителна съпротива

Макар да се афишират против ръководещите, депутатите от партията на Веселин Марешки " Воля " постоянно поддържат закони и решения на държавното управление, в това число и бюджета за 2018 година на първо четене. Официалната теза на Марешки е, че " Воля " ще гласоподава " въздържал се " при вота на съмнение към кабинета " Борисов 3 ", защото не било обикновено да има подобен преди празниците и европредседателството; тематиката за корупцията можела да се разисква и без сходен механизъм; както и че всички партии му се изсмели при негово предложение за избор на съмнение.

Реално обаче " Воля " не наподобява като съпротива на ГЕРБ и " Обединените патриоти " - от една страна не се държи като такава; от друга - депутати от " Воля " споделят, че не желаят да бъдат слагани в една група с Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. От Българска социалистическа партия даже настояват, че зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов си е приключил работата, т.е. употребявал е положителни причини да накара Марешки да не поддържа вота.

Дори и " Воля " да беше взела решение да гласоподава с Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, трите партии дружно имат 118 гласа, а за събаряне на държавното управление са нужни 121. Дебатите по вота на съмнение обаче ще бъдат употребявани освен от опозицията, а и от ръководещите - първо да упрекват Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи в корупция и след това - да се хвалят с бюджета за 2018 година, икономическия напредък и положителния имидж в Европейски Съюз.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР