Макар да е доста калорично, свинското месо е едно от

...
Макар да е доста калорично, свинското месо е едно от
Коментари Харесай

Какво да сготвя със свинско месо

Макар да е много калорично, свинското месо е едно от най-консумираните меса по света.

Дали ще си приготвите от него нежни и сочни пържолки, задушени свински хапки, апетитен свински джолан или пък ще си извършите свинска кайма, то участва по един или различен мотив постоянно на трапезата ни.

Освен това към него пасват и най-разнообразни гарнитури, с които напълно елементарно можем да разнообразим менюто си.

В следните редове ще ви предложим единствено една дребна част от това какво можете да приготвите от свинско месо.

Супи от свинско месо

Когато приказваме за супи и чорби от свинско месо, няма по какъв начин в главата ни да не изплува видението на обичаната ни шкембе супа или пък пача. Със свинско месо обаче можете да приготвите и доста други супи, към които с изключение на ароматни подправки, можете да добавите и лук, моркови, картофи, грах, ориз и така нататък Особено вкусни стават супите, направени от джолан, свински ребра или рагу. Добавяме и обстоятелството, че те са изключително хранителни и също така съдържат в себе си и по този начин нужният ни колаген. Или казано иначе- биха ни помогнали да изглеждаме млади и витални.

Пържоли от свинско месо

 Свински пържоли

Пържолите от свинско месо са същинска класика. Независимо дали са приготвени на скара или опечени във фурната, те могат да се трансфорат в съвършеното главно ядене, поднесено както в делнични дни, по този начин и по време на публични мотиви.

Шишчета от свинско месо

Мммм, подушвате ли аромата на вкусните и сочни шишчета от свинско месо? Не забравяйте, че те стават още по-вкусни и хранителни като нанижете сред късчетата месо и зеленчуци ( лук, гъби, чушки, тиквички и т.н.)

Задушено свинско

Задушеното свинско месо е нещо, което множеството от нас постоянно подготвят вкъщи. Вариантите са доста и най-разнообразни- свинско с ориз, свинско със зеле, свинско с праз, с грах и т.н.

Печено свинско

 Печено свинско

Почти всички елементи на прасето са подобаващи за подготвяне на фурна. Можете авансово да ги мариновате в марината по ваш избор и едвам тогава да ги подложите на термична обработка. Или пък авансово да запържите месото, с цел да се „ запечата “. Класика е печеното свинско с картофи.

Свинска кавърма

Можете да срещнете свинската кавърма под всевъзможни разновидности като кавърма по пастирски, кавърма по радомирски, кавърма по воденичарски и така нататък Характерното за кавърмите е, че те се подготвят в глинени гювечета и наложително се сервират топли. Да ви е сладко!

Свинска капама

 Свинска капама Снимка: Yordanka Kovacheva

Рядко можете да посрещнете Коледа без на масата да има приготвена капама, в която наложително би трябвало да има и свинско месо. Обикновено тя се подготвя от разнообразни по тип меса, които се редят на пластове, а сред редовете се слага кисело зеле. Колкото по-голям е гювечът, в който печете капамата, толкоз по-дълго ще разполагате с вкусно ястие. А тъй като е и особено приготвянето му зимно време, умерено ще можете да съхранявате гювеча и на терасата си, без да заема място в хладилника.

Ястия със свинска кайма

Във всеки ледник е добре да има и свинска кайма, тъй като с нея може да се подготви съвсем всичко. Доро няма по какъв начин да го изброим в тези редове. Не може да не споменем обаче супата топчета, всички типове мусаки, кюфтетата на фурна или на скара, яхниите с кюфтета ( кюфтета с бял сос, кюфтета с червен сос, кюфтета по чирпански, кюфтета по цариградски и т.н.), пълнените чушки и сарми, другите типове паста с кайма, руло Стефани и т.н.

Свински език

 Свински език

Макар в множеството заведения да се предлага единствено телешки език, свинският език по никакъв начин не е за подценяване. Важното е авансово да го сварите, да премахнете ципите му и едвам тогава да го задушите или изпечете. Свинският език в масло, както и яхнията от свински език, са изключително известни.

Свински дроб

Приготвянето на свински дроб е много деликатна активност, само че пък напъните несъмнено си костват. Важно е авансово да го накиснете в прясно мляко за няколко часа и едвам по-късно да преминете към термичната му обработка. Внимавайте и да не го готвите прекомерно дълго време, тъй като ще изсъхне. Можете даже да си извършите домакински пастет от свински дроб.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР