Макар че всеки предприемач и собственик на бизнес трябва да

...
Макар че всеки предприемач и собственик на бизнес трябва да
Коментари Харесай

Служителят, който дърпа екипа надолу

Макар че всеки бизнесмен и притежател на бизнес би трябвало да си слага за цел постоянно да бъде обкръжен от надарени и стимулирани хора, в търсенето на съвършените чиновници човек неизбежно се натъква на хора, които могат да бъдат избрани само като „ токсични “. Независимо дали става въпрос за непристойно държание, разпространение на злословия, задкулисие или други неприятни работни привички, може да ви се наложи да проведете диалог с този проблематичен чиновник. Колкото по-подготвени сте за този диалог, толкоз по-добре.

Трябва да бъдете доста деликатни за метода, по който стартирате диалога с него. Подходът ви към него ще зададе тона на всичко, което ще последва по-късно. Използвайте тези 5 съвета, с цел да си гарантирате, че ще се справите добре с това предизвикателство.

1. Подгответе се авансово

Когато ми следва сложен диалог с сътрудник, аз постоянно отстранявам време за предварителна подготовка. Важно е да разполагате с съответни образци за държанието на служителя или за отношението му към другите хора, с цел да му покажете къде бърка и какво желаете да промени в държанието си. Трябва също по този начин да помислите за крайния резултат, до който желаете да докара този диалог. Би било добре да планирате стъпките, които ще предприемете, при другите евентуални сюжети, който може да се разразят по време на диалога, в това число и да вземете поради опцията той да отговори с експанзия или да просто да си тръгне.

2. Говорете на четири очи

Започнете този диалог единствено когато вие и проблематичния чиновник можете да говорите уединено. Потърсете време, в което и двамата сте свободни. По този метод може да фокусирате цялото си внимание върху диалога и да обсъдите безусловно всичко, което би трябвало да бъде дискутирано. Ако офисът ви е с „ тънки стени “, потърсете място, където няма да бъдете чути от другите чиновници. Ако би трябвало поискате да ви получите достъп до конферентна зала за няколко минути или пък потърсете място отвън офиса, което да ви разреши да поговорите на мира.

3. Проявете почитание

Разговорът би трябвало да бъде конструиран по метод, който ви разрешава по едно и също време да покажете почитание към токсичния чиновник и да бъдете пряк и почтен с него. Тук може да ви оказват помощ съответните образци за недопустимо поведение, за които говорихме по рано. В взаимозависимост от съответните условия, които са довели до тази полемика, може да започнете диалога с слагане на акцент върху нещата, които този чиновник прави добре. Така по-лесно ще може да преминете към проблемите, които би трябвало да бъдат позволени. Правилния метод в последна сметка е строго характерен и зависи от личността на съответния чиновник. Макар че е допустимо полемиката да се разгорещи, вие би трябвало да запазите успокоение и да поддържате професионален звук.

4. Подгответе се за реакция

Проблемния чиновник може да реагира на този диалог по няколко метода. Той може да застане в отбранителна позиция, да тръгне в по този начин и да ви засипе с вербални нападки или пък да премине към подмолни политически игри в офиса. Той може да употребява държанието на други чиновници, с цел да оправдае личното си поведение, или пък да отхвърли всички обвинявания и да каже, че нещата, които давате за образец, в никакъв случай не са се случвали. Вариантите са доста и вие би трябвало да сте подготвени за всеки един от тях. Понякога този вид диалози могат да станат много разгорещени, тъй че в случай че прецените че си имате работа със чиновник, който може да прекрачи границите на допустимото, би трябвало за всеки случай да държите наоколо охранител или представител на отдел „ човешки запаси “.

5. Представете обстоен проект

За да увеличите възможностите си да постигнете положителна смяна посредством този диалог, би трябвало да визиите на проблематичния чиновник обстоен проект с съответни и в детайли обяснени стъпки. Например, в случай че желаете служителят да стане по-добър отборен състезател, би трябвало да дадете препоръки за това по какъв начин да усъвършенства взаимоотношенията си със своите сътрудници. Подгответе този проект в писмена форма преди вашата среща и го дискутирайте със служителя в края на диалога. Препоръчително е да извършите две копия, които да бъдат подписани от вас и от служителя, с цел да имате някаква гаранция, че той ще предприеме ограничения.

В края на краищата, диалозите със чиновниците, които дърпат надолу целия екип, в никакъв случай не са лесни. Ако обаче сте готови добре за тях, то ще бъдете по-уверени в доводите си и по-фокусирани върху резултатите, които желаете да бъдат реализирани.

.................

Джон Бойтнот , публицист и цифров съветник, за Inc.com

Редактор: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР