Макар, че няма да бъде видимо в България, рядкото слънчево

...
Макар, че няма да бъде видимо в България, рядкото слънчево
Коментари Харесай

Рядко слънчево затъмнение през април тази година развълнува целия свят

Макар, че няма да бъде очевидно в България, рядкото слънчево затъмнение през април тази година развълнува целия свят.

Първото цялостно слънчево затъмнение от 2017 година насам ще се случи в цяла Северна Америка, като ще премине над Мексико, Съединените щати и Канада, оповестява НАСА, представени от Vesti.

Както показва държавната организация, цялостното слънчево затъмнение се случва, когато Луната премине сред Слънцето и Земята, закривайки изцяло лицето на Слънцето. В резултат на това хората, които се намират на пътя на затъмнението, ще следят потъмняване на небето (все едно е зора или здрач).

Въпреки че има няколко разнообразни типа затъмнения, цялостните слънчеви затъмнения в Съединените щати са изключително редки. Всъщност идващото такова ще се случи едвам след 20 години.

Ако инцидентно се намирате на тези ширини, бъдете изцяло готови, когато събитието пристигна на пътя ви.

Ето всичко, което би трябвало да знаете - от това по какъв начин да наблюдавате безвредно до това къде ще е пътят на цялостното слънчево затъмнение.

Кога ще е цялостното слънчево затъмнение през 2024 година?

Пълното слънчево затъмнение ще настъпи в понеделник, 8 април 2024 година Това ще бъде първото цялостно слънчево затъмнение от съвсем седем години насам в района след цялостното слънчево затъмнение на 21 август 2017 година

В какъв брой часа ще стартира цялостното слънчево затъмнение през 2024 година?

Действителното време на цялостното слънчево затъмнение ще варира според от местоположението ви, по тази причина не забравяйте да разгледате комфортната карта на НАСА за точното време. Според уеб страницата на НАСА цялостното слънчево затъмнение ще навлезе в Северна Америка в Мексико в 11:07 ч. по Гринуич и ще излезе от Северна Америка в края на брега на Нюфаундленд в 5:16 ч. по Гринуич.

Какъв е пътят на цялостното слънчево затъмнение през 2024 година?

Според НАСА затъмнението ще стартира над южната част на Тихия океан, след което ще премине през Северна Америка, Мексико, Съединени американски щати и Канада.

Затъмнението ще стартира от тихоокеанското крайбрежие на Мексико и ще навлезе в Съединените щати в Тексас. Оттам ще премине през Оклахома, Арканзас, Мисури, Илинойс, Кентъки, Индиана, Охайо, Пенсилвания, Ню Йорк, Върмонт, Ню Хемпшир и Мейн. След това затъмнението ще стигне до Канада в Южен Онтарио и ще продължи през Квебек, Ню Брънзуик, остров Принц Едуард и Нова Скотия.

Затъмнението ще приключи на атлантическото крайбрежие на Нюфаундленд, Канада.

Как да следим цялостното слънчево затъмнение през 2024 година?

Ако имате шанса да се намирате на пътя на затъмнението, има няколко неща, които би трябвало да знаете, преди да обърнете очи към небето. Освен в случаите, когато Луната изцяло блокира лицето на Слънцето, не е безвредно да гледате непосредствено към него без профилирана отбрана на очите (включително гледане на Слънцето през обектива на фотоапарат, бинокъл или телескоп).

За да се подготвите за огромното събитие (и да предпазите себе си и околните си), ще би трябвало да си купите чифт очила за слънчево затъмнение, които са особено направени от материали, позволяващи безвредно гледане на слънцето.

" Очилата за слънчево затъмнение употребяват лещи, които са направени от черен полимер - гъвкава смола, наситена с въглеродни частици ", съгласно уеб страницата на Планетарното общество.

" Те са към 100 000 пъти по-тъмни от елементарните слънчеви очила и блокират съвсем цялата забележима светлина, както и цялата инфрачервена и ултравиолетова светлина ", споделят от Планетарното общество.

За повече детайлности по отношение на това какви очила да закупите, НАСА има ресурсна страница с тествани компании, които създават и продават безвредни слънчеви наблюдаващи и филтри за бинокли и телескопи.

Кога ще е идващото цялостно слънчево затъмнение?

След цялостното слънчево затъмнение на 8 април 2024 година идващото цялостно слънчево затъмнение ще се случи чак след 20 години. По данни на НАСА идващото очевидно за Съединени американски щати затъмнение ще бъде на 23 август 2044 година

 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР