Макар че не Европейският съюз не може да се похвали

...
Макар че не Европейският съюз не може да се похвали
Коментари Харесай

Как Европа се превърна във водещия технологичен регулатор в света

Макар че не Европейският съюз не може да се похвали с доста софтуерни колоси, той несъмнено има опит с регулацията на бранша, написа

27-членният блок играе водеща роля в основаването на правила, които контролират държанието на софтуерните компании. Няма изгледи това да се промени. В момента Европейски Съюз работи по редица нови регулации, които могат да принудят колосите от Силициевата котловина като Гугъл да трансформират метода, по който вършат бизнес.

„ Този капацитет на Европейски Съюз за оформяне на бизнес модели може да бъде голям. Едно от най-забележителните неща е, че той има извънтериториален аспект: компаниите, които следват европейските регулации нормално ги съблюдават на международно равнище по оперативни аргументи “, разяснява Джеръми Гез, доцент по стопанска система в бизнес учебното заведение H.E.C в Париж.

Такъв бе казусът с Общия правилник за отбрана на данните (известен като GDPR), въведен през 2018 година Тази основна мярка даде на жителите повече надзор върху това какво могат да вършат компании с техните персонални данни и послужи за ентусиазъм на законодатели отвън блока, в това число в Бразилия и Австралия.

Мярката също по този начин провокира полемики за отбрана на данните в Съединени американски щати. Макар че към момента няма закон за отбрана на персоналните данни на федерално равнище, през 2020 година в Калифорния влезе в действие закон за дискретност на потребителите (CCPA), който прилича GDPR.

„ В прочут смисъл, европейското право може да се трансформира в универсално. Китайските софтуерни колоси, които желаят да пробият на европейския пазар, също ще би трябвало да съблюдават тези разпореждания. Това изяснява за какво Европейски Съюз се трансформира в най-хубавия софтуерен регулатор в света “, споделя още Гез.

Европейският съюз обаче не разчита на остарели лаври. През декември блокът показа нов проект, които може да принуди софтуерните колоси да носят отговорност за наличието, оповестено в техните платформи. Планът също по този начин планува гарантиране на по-справедлива пазарна конкуренция поради преобладаващата роля на някои от тези компании.

Законодателен акт за цифровите услуги и Законодателен акт за цифровите пазари (Digital Services Act и Digital Markets Act), както са известни новите наредби, могат да се трансфорат в закон още идната година. Един от евентуалните резултати от това ще бъде елиминирането на т.нар персонални преференции – процесът, при които магазините за приложения на Apple и Гугъл дават преференции на стратегиите, създадени от тях.

„ Този пакет ще промени играта изцяло. Той ще сътвори единна регулаторна рамка и ще постави главните на нова управническа конструкция в Европейски Съюз, която ще има нужните механизми за налагане на наказания “, разяснява Десислава Савова, сътрудник в адвокатска адвокатска фирма Clifford Chance.

Компаниите, които имат интервенции в Европейски Съюз ще би трябвало да се съобразят с новите правила.

Европейската комисия също по този начин работи и по проекти за контролиране на изкуствения разсъдък, които придобива все по-голяма роля в софтуерния бранш.

Политическа и социална поддръжка

„ В Европейски Съюз съществува същинска подготвеност и необятна политическа поддръжка за задаване на световните стандарти в софтуерната регулация. Това прави блока водач при определянето на стандартите,  вместо участник, които пробва да догони други юрисдикции. “, споделя Савова.

Европейски Съюз постоянно е подложен на критика за това, че е „ мудна политическа машина с прекалено много институции “. Когато става въпрос за софтуерните регулации обаче всички тези институции са на една и съща позиция.

Освен това, доста постоянно политическите дейности дават отговор на настояванията на обществото, като европейците са измежду хората, изразяващи най-голяма поддръжка за по-строгото контролиране на работата на софтуерните колоси.

В анкета, оповестена през декември 2019 година, 74% от респондентите, които са жители на Европейски Съюз, са декларирали, че желаят да знаят по какъв начин техните персонални данни се употребяват от обществените мрежи. Анкетата също по този начин демонстрира, че хората на възраст сред 15 и 54 години желаят да имат по-голям надзор върху метода, по който се употребяват персоналните им данни.

Марио Маринело от основания в Брюксел мозъчен концерн „ Брьогел “, счита, че това се дължи на културни специфики.

Опасенията към отбраната на персоналните данни набъбнаха през последните години на фона на разнообразни кавги, в това число сагата към компанията „ Кембридж Аналитика “, която употребява потребителски данни с цел да повлияе на президентските избори в Съединени американски щати и референдума за участието на Англия в Европейски Съюз.

Гез споделя още, че Европейски Съюз не разполага със същата военна мощност като Съединени американски щати или финансова мощ като Китай, само че има голям вътрешен пазар, състоящ се от консуматори, които отделят от ден на ден внимание на поверителността в интернет.

Защо Европейски Съюз желае да контролира софтуерния бранш

„ Европейски Съюз контролира софтуерните платформи с цел да адресира тяхното влияние както върху обществото, по този начин и върху конкуренцията “, разяснява Нейтън Фър, доцент от бизнес учебното заведение INSEAD.

Той обаче прибавя, че Европейски Съюз също по този начин би трябвало да се запита „ за какво има толкоз малко европейски платформи макар икономическата мощ на континента “ и какво би трябвало да направи, с цел да промени тази наклонност.

Европейски представители и софтуерни специалисти постоянно са питали за какво районът не е дом на настина световен софтуерен колос. Има не малко огромни европейски софтуерни компании, в това число Spotify, Zalando, Skype и Krampf, само че не и мастодонт, които да има същата преобладаваща роля като Apple и Amazon.

Въпреки това, посредством регулирането на огромните играчи, Европейски Съюз може да играе значима роля на интернационалната сцена.

„ Това е израза на геополитическата мощ на Европа в свят, в които тя желае да резервира някакво въздействие “, споделя Гец.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР