Макар че има алтернативи на руския петрол, те биха били

...
Макар че има алтернативи на руския петрол, те биха били
Коментари Харесай

Просто няма начин: Алтернативните доставки не могат да компенсират потенциална загуба на руския петрол

Макар че има други възможности на съветския нефт, те биха били незадоволителни или мъчно налични от логистична позиция, в случай че Съединени американски щати и техните съдружници решат да забранят вноса на съветски енергийни артикули. Това съобщи пред Си Ен Би Си разнообразни анализатори.

„ Просто няма метод тези доставки да бъдат обезщетени, даже от ОПЕК+ в композиция с Иран и Венецуела “, сподели Вандана Хари, създател на компанията за енергийни разбори Vanda Insights.

Войната на Русия в Украйна не демонстрира признаци на затихване, което кара Съединени американски щати и техните съдружници да обмислят забранят на вноса на съветски нефт и природен газ. На този декор цените на петрола скочиха до рекордни равнища, невиждани от 2008 година, макар че по-късно се отдръпнаха от тези върхове. Съществуват и опасения, Русия може да предприеме ответни ограничения, прекъсвайки доставките на природен газ за Европа.

Разбира се, част от съветските доставки могат да бъдат сменени, изясни Хари.

Според данни на Международната организация по енергетика Русия изнася към 5 милиона барела недопечен нефт дневно. По думите на Хари към 2 милиона барела от тях могат да бъдат сменени, в случай че членовете на ОПЕК Саудитска Арабия, Ирак, Кувейт и Обединените арабски емирства „ съумеят по едно и също време да проработят на оптималния си потенциал “.

Хари обаче уточни, че огромна част от свободния потенциал в границите на ОПЕК и нейните съдружници, известни като групата ОПЕК+, също е съветски.

Проблемът е, че ОПЕК+ ще би трябвало да „ възобнови “ своята система за индустриални квоти, като за момента не наподобява, че групата е склонна да предприеме сходни дейности, сподели тя. Всяко редуциране или нарастване на добива на страните от ОПЕК+ се мерят по отношение на изходно равнище – колкото по-голямо е това число, толкоз повече нефт е позволено на страната да изпомпва.

Реджина Мейджър от KPMG в Съединени американски щати добави, че ОПЕК+ е „ необикновено дисциплинирана по отношение на метода, по който връщат недопечен нефт на пазара “.

„ Има и други източници за доставка на нефт. Просто е доста съмнителна скоростта, с която могат да се върнат на пазара, както и логистиката, която да ги откара до местата, където в действителност са нужни “, сподели тя.

Съобщава се, че Съединени американски щати водят полемики с Венецуела за унищожаване на глобите против нейния нефт в опит за намиране на други възможности.

Но даже и тези наказания да бъдат отстранени, Хари счита, че това ще освободи единствено още 100 000 барела дневно от Венецуела – „ със нищо, което да се приближи до компенсиране на съветските доставки “.

Русия е третият по величина производител на нефт в света след Съединени американски щати и Саудитска Арабия. Освен това страната е най-големият експортьор на недопечен нефт за международните пазари и най-големият снабдител на природен газ за Европейския съюз.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР