Макар че грипът е към своя край, все още ни

...
Макар че грипът е към своя край, все още ни
Коментари Харесай

Лекарства против простуда могат да се окажат опасни за сърцето

Макар че грипът е към своя край, към момента ни нападат разнообразни вируси, простудите също не свършват със зимата. Но лекарите предизвестяват, че някои медикаменти срещу настинка са рискови за сърцето, изключително в преклонна възраст. Затова, преди да се запътите към аптеката за хапчета, пакетче “чай срещу настинка ” или съдосвиващи капки при запушен нос, запомнете следното: някои безрецептурни препарати срещу настинка могат да повлияят на сърцето ви. Особено в случай че страдате от хипертония или исхемична болест на сърцето.

“Хората с неконтролируемо високо кръвно налягане и болести на коронарните артерии следва да заобикалят приема на перорални противооточни средства (деконгестанти - препарати, които облекчават набъбването на носната лигавица) ”, споделя доктор Сондра де Палма, помощник в Института по сърдечносъдова система в Медицинския център на университета в Питсбърг. Според доктор де Палма даже хората с по-нисък сърдечносъдов риск би трябвало да одобряват такива препарати под лекарски надзор. Специалистът е съавтор на управление, отдадено на лекуването на хипертоничната болест, издадено през 2017 година от Американската кардиологична асоциация и Американския лицей на кардиолозите.

В него се споделя, че противооточните и нестероидните противовъзпалителни средства (НПВС), влизащи в състава на медикаментите срещу настинка, покачват кръвното налягане. “Такива перорални деконгестанти като псевдоефедрин или фенилефрин (те са съществени съставки на някои лекарства) провокират доста стесняване на кръвоносните съдове. В резултат на това те пропущат по-малко течности в носните кухини, като по този метод “отпушват ” носа ”, разяснява механизма на деяние на тези препарати доктор Ерин Мичос, заместник-директор по профилактична кардиология в Центъра за профилактика на сърдечните болести “Джон Хопкинс “ в Балтимор.

Ако обаче сте хипертоник или страдате от исхемична болест на сърцето, стесняването на кръвоносните съдове е последното, от което имате потребност. Затова “чай срещу настинка ” или другите необятно известни таблетки при сходни недоволства могат да задълбочат заболяването ви. По думите на доктор Мичос на най-голям риск са подложени хората, прекарали инфаркт или инсулт, страдащи от сърдечна непълнота или неконтролируема хипертония. Освен всичко друго проучвания на нестероидните противовъзпалителни средства демонстрират, че и здравите хора се намират в рисковата група.

undefined

“Журнал по инфекциозни болести ” през 2017 година оповестява за забавно проучване, създателите на което наблюдавали 10 000 пациенти с респираторни инфекции, чиято междинна възраст била 72 години, т.е. хора в преклонна възраст. Всички те били приети в болница с инфаркт на миокарда, като огромна част от тях страдали и от захарен диабет или високо кръвно налягане. Изследователите разкрили, че при тези от тях, които приемали нестероидни противовъзпалителни средства, да вземем за пример ибупрофен по време на настинка, вероятността от инфаркт през тази една седмица била три пъти по-висока в съпоставяне със същия интервал на предходната година, когато не са боледували от настинка и надлежно не са приемали медикаменти. Това изобретение не може да се изясни по този начин елементарно, както наподобява на пръв взор. От една страна, простудата и грипът претрупват сърдечносъдовата система. Борбата с вирусната зараза покачва честотата на сърдечните съкращения и провокира инфектиране. От друга страна, нестероидните противовъзпалителни средства (както е написано в инструкцията) покачват риска от инфаркт и инсулт. НПВС понижават отделянето на натрия с урината, с цел да задържат течностите в организма и по този начин основават спомагателни условия за повишаване на кръвното налягане. Д-р Мичос счита, че тази група медикаменти е изключително рискова за пациентите със болести на коронарните артерии и сърдечна непълнота. Те могат да одобряват деконгестанти и нестероидни противовъзпалителни средства единствено в минимални дози. Те би трябвало да си дават сметка за вероятните странични резултати и авансово да се съветват със своя лекуващ доктор.

Що се отнася до пероралните деконгестанти, специалистите оферират да се употребяват други възможности, като да вземем за пример промиване на носа с морска вода или антихистаминни препарати, които също отстраняват отока на носната лигавица. Д-р де Палма припомня, че пероралните деконгестанти се одобряват не повече от 5 до 7 дни подред. При болести на сърцето те предлагат да заместите ибупрофена и другите нестероидни противовъзпалителни средства с релативно по-безопасния парацетамол.

“Съществуват ефикасни варианти, които са по-малко рисковани и би трябвало да бъдат тествани на първо време. Ако са нужни други медикаменти срещу настинка, не забравяйте, че са рискови за сърцето и ги вземайте внимателно. При пораждане на странични феномени, като да вземем за пример повишение на кръвното налягане или учестено сърцетуптене, се обърнете към експерт ”, поучава доктор де Палма.

Между другото, признаците на острите респираторни вирусни инфекции могат да се управляват и с домашни средства. “Ако признаците на острите респираторни вирусни инфекции са по-леки или умерени, просто си почивайте и пийте повече течности. Профилактиката на обезводняването ще помогне на организма да се бори с заболяването, ще помогне за изчистването на лигавиците и ще понижи потребността от противооточни препарати ”, дава съвет доктор Мичос.

Яна БОЯДЖИЕВА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР