Макар че ГЕРБ официално обеща да не вдига и да

...
Макар че ГЕРБ официално обеща да не вдига и да
Коментари Харесай

Горанов посъветва общините да въведат подоходен данък

Макар че ГЕРБ публично даде обещание да не подвига и да не вкарва нови налози до края на мандата си, финансовият министър Владислав Горанов не престава да стартира сходни хрумвания. Най-новата - да се вкара и общински подоходен налог, пристигна в отговор на парламентарен въпрос на депутата от Българска социалистическа партия Дора Янкова.

От години общините упорстват страната да им преотстъпва част от 10% налог върху прихода на жителите, само че МФ е изрично срещу. Дора Янкова, която дълги години бе кмет на Смолян, отбелязва, че за разлика от България, в цяла Европа подоходните и корпоративните налози се разделят сред страната и общините. Горанов обаче е изрично срещу.

" Ако се одобри концепцията 2 процентни пункта от подоходния налог на хората да остава в общините по местоживеене, по-богатите общини ще станат още по-богати, а по-бедните общини - още по-бедни. Защото неизбежно изземването от ръцете на държавното управление на един забележителен запас и прехвърлянето му в предписание на локалните управляващи значително ще ограничи опциите за осъществяване на кохезионна политика във връзка с обособените региони “, сподели Горанов в Народното събрание. Според него сходна мярка ще коства към 700 млн. лева годишно.

Горанов добави, че постъпленията в бюджета бъдат понижени с подобен забележителен запас, би трябвало да се сложи и въпросът дали функционалностите и дейностите, които в този момент държавното управление финансира с тези пари, да не преминат напълно към общините, или най-малко те да поемат и спомагателни функционалности. „ Еднозначен отговор и елементарен баланс в това отношение няма. Неслучайно през годините сме предложили, без това да е решение на централната власт, да се даде опция и общините да дефинират подоходен налог според от желанието, опциите и капацитета. В една от управническите стратегии на ГЕРБ беше дадена опция на локалните управляващи за установяване на подобен подоходен налог на територията на съответната община в размер, тогава беше препоръчано, на 0,02 процентни пункта, т.е. да се даде една опция на локалните парламенти да водят и икономическа политика посредством сходни решения. Тогава реакцията на локалните управляващи беше извънредно отрицателна, което беше малко необичайно, тъй като локалните управляващи, бидейки покрай хората, не желаят да поемат отговорност за решения, които биха могли по някакъв метод да настроят обществото или жителите на съответната община, против общинския кмет. Целта им постоянно е била всички проблеми, които пораждат, да се вземат решение на централно равнище “, аргументира се Горанов. 

Въвеждането на нов общински налог може да стане единствено с смяна в закона, утвърдена от Народното събрание.

Преди дни Горанов разви друга концепция – общините да вдигнат имуществените налози, които били прекомерно ниски. По време на предизборната акция обаче всички претенденти за кметове, в това число и от ГЕРБ, обещаваха тъкмо противоположното - че няма да подвигат налозите.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР