"Макар че българският език е един от официалните езици на

...
"Макар че българският език е един от официалните езици на
Коментари Харесай

Момчил Неков: Как гражданите да разбират Европейския съюз и неговите политики, след като този Съюз не им говори на техния роден език

"Макар че българският език е един от формалните езици на Европейски Съюз, огромна част от европейските стратегии и управленията за кандидатстване не са налични на моя роден език. Същото важи и за формалните страници на институциите. Това значи, че информация за разнообразни благоприятни условия, които дава Съюза не доближава до всички мои съграждани ". Това съобщи евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал Момчил Неков на съвещание на Комисията по просвета и обучение към Екологичен потенциал по време на разискване ролята на езиците в Европейски Съюз.
"В Европейския съюз, повече от 60% от хората не приказват британски език, а в България статистиката е още по-радикална - по-малко от 20% от популацията владее британски. Как освен това състояние се чака от нашите жители да схващат Европейския съюз и неговите политики, откакто същия този Съюз не им приказва на техния роден език? Точно от този уязвимост се възползват популистките и извънредно десните партии, които основават насторения срещу Европейски Съюз ", обърна се към своите сътрудници Момчил Неков.
Според него е добре, че тематиката за многоезичието все по настъпателно заляга в европейския дневен ред. "Съвсем скоро Комисията по просвета одобри отчет по отношение на езиковото тъждество в цифровата сфера. Докладът, по който работих като докладчик в сянка, слага въпроса за ролята на така наречен дребни или по-малко говорими езици в границите на Европейския съюз. Като представител на България, която е една от страните, носители на език, който спада в категорията на по-малко говоримите езици, дръзвам да настоявам, че познавам от близко проблемите, които срещат носителите на така наречен дребни езици в Европейски Съюз. Истината е, че те постоянно се усещат дискриминирани ", сподели още Неков.
Евродепутатът сложи въпроси към Европейската комисия: Какви стъпки има намерение да предприеме комисията за издигане на ролята на така наречен дребни езици? И какво ще направи за взаимното признание на езиковите компетентности в Европейски Съюз?

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР