Мажоритарният собственик на "Пиреос Банк България" - гръцката Piraeus Bank,

...
Мажоритарният собственик на "Пиреос Банк България" - гръцката Piraeus Bank,
Коментари Харесай

Пиреос отделя имотите в ново дружество

Мажоритарният притежател на "Пиреос Банк България " - гръцката Piraeus Bank, ще резервира част от активите си и след придобиването й от гръцкия съперник Eurobank Ergasias. Става дума за недвижимите парцели на банката у нас на стойност 176 млн. лв.. Това излиза наяве от проекта за превръщане на сдружението в България посредством обособяване на еднолично сдружение с лимитирана отговорност. Планът е оповестен в Търговския указател в края на предходната седмица.

За задачата банката ще сътвори нова компания - "Пиреос недвижими парцели ", в която ще влязат активите, които компанията майка ще резервира. Тези активи са били изключени от договорката с Eurobank Ergasias, контрактувана през ноември, излиза наяве от документа. Тогава двете банки оповестиха, че Eurobank Ergasias S.A. („ Юробанк”) е завършила съглашението за придобиването на "Банка Пиреос България " посредством дъщерното си сдружение Пощенска банка. Стойността на договорката е 75 млн. евро. След завършването й Пощенска банка ще заеме трето място в България по мярка на кредитния портфейл при предстоящ пазарен дял от 10 %.

В изключените от договорката активи влизат всички недвижими парцели, добити от "Банка Пиреос България " посредством наложително осъществяване върху предоставени от длъжници обезпечения до привършване на придобиването. Kъм нoвaтa фиpмa щe бъдa пpexвъpлeни и няĸoлĸo дъщepни дpyжecтвa нa "Бaнĸa Πиpeoc Бългapия " - "Bapнa Aceт Meниджмънт ", "Бeтa Aceт Meниджмънт ", "Дeлтa Aceт Meниджмънт ", "Eмepaлд Инвecтмънтc " и други

Новоучреденото сдружение ще има капитал от 1 млн. лева и предмет на активност "придобиване, поддръжка, ремонт, ръководство и администриране, строителство, обзавеждане, отдаване чартърен, вложение в и продажба на недвижими парцели и планове, засягащи недвижими парцели ".

"Пиреос " има намерение да реализира разделянето, щом получи утвърждението на Българската национална банка и на акционерите си.

До решението за покупко-продажбата се стигна, откакто в хода на финансовата рецесия в южната ни съседка "Пиреос банк " получи сериозна държавна помощ от Гръцкия фонд за финансова непоклатимост, с цел да се рекапитализира. Условието бе за избран брой години тя да възвърне парите на държавния фонд. За да получи упоменатата финансова инжекция от страната, гръцката "Пиреос " пое уговорката да продаде дъщерните си банки в чужбина, с цел да си обезпечи нужната ликвидност. Банката към този момент завърши покупко-продажбите към продажбите на поделенията си в Румъния, в Сърбия и в Албания.

Като покупател Eurobank Ergasias си прави сметка нейната дъщерна Пощенска банка в България да затвърди позицията си на банковия пазар след договорката. Очаква се банката да има пазарен дял от над 10%, който да я подреди на трето място по мярка на кредитния портфейл.

С приключването на договорката Пощенска банка ще има активи на обща стойност над 5 милиарда евро, а капиталът й ще надвиши 600 млн. евро.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР