Мажоритарният собственик на КТБ, който в момента се намира в

...
Мажоритарният собственик на КТБ, който в момента се намира в
Коментари Харесай

Цветан Василев е бил собственик на десетки офшорни компании

Мажоритарният притежател на КТБ, който сега се намира в Белград, е бил сочственик на десетки офшорни компании. Това се схваща от документите по почналото към този момент дело за банкрута на финансовата институция, оповестява седмичният " Капитал ".

За собствеността на офшорките на Василев излиза наяве най-вече от от собственоръчно подписвани от него заявления, изпращани до външни институции, които изискват такива, с цел да отговорят на вътрешните си правила и регулаторни условия. Другата серия подписани документи от Василев е към смени в задграничните адвокатски фирми, които движат регистрацията и интервенциите на офшорките му. Сред тях са и такива, свързани със покупко-продажби като тази за " Техномаркет ", " Петрол " и други

В едно увещание до швейцарски банкер Василев прави оценка положението си на към половин милиард евро, което произлиза от ръководството на банката и присъединяване в планове в разнообразни сфери. Самата КТБ е добита през 2001 година посредством система от офшорни компании, напомня изданието.

Друг източник на информация за компаниите на Василев в офшорни зони е кореспонденцията на прокуратурата с непознати служби, които са я сезирали за съмнителни покупко-продажби на Василев и брачната половинка му.

Всяка банка е длъжна да разпознава кой е действителният притежател на корпоративните й клиенти. Причините за това са доста - противопоставяне на прането на пари, финансирането на тероризма, корупцията, както и образуването на огромни експозиции, показва изданието като прецизира, че при КТБ казусът е противоположен - да се укрие действителният притежател.

Някои от офшорките, за които се схваща, че са с краен притежател Василев, са измежду кредитополучателите на банката като, в случай че отпуснатите суми се съберат, се надвишават всевъзможни тавани за огромни експозиции към една група в Закона за кредитните институции. Това се е знаело от мениджмънта на банката, което значи, че той е бил наясно и с това, че към надзора на Българска народна банка се подават документи с погрешно наличие, добавя вестникът.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Фалитът на КТБ (919)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР