Мажоритарният акционерен дял на Феста Холдинг“ АД в най-голямата фирма

...
Мажоритарният акционерен дял на Феста Холдинг“ АД в най-голямата фирма
Коментари Харесай

Фирма от Белиз и 105 - годишен са сред новите собственици на най-големия превозвач в Смолянско

Мажоритарният акционерен дял на „ Феста Холдинг “ АД в най-голямата компания за автобусен превоз за област Смолян „ Рожен Експрес “ АД е бил продаден предходната година.
Купувач на 651 766 акции е „ Терис Къмпани “ АД за близо 5,5 млн. лв. – по 8,41 лв. за брой акция, излиза наяве от годишния финансов доклад на сдружението.   
Продавачът „ Феста Холдинг “ е благосъстоятелност на Петя Славова – мажоритарен акционер в „ Инвестбанк “.
За няколко поредни години автобусният транспортьор, който покрива 100% от превоза до селата в Смолянска община, 80% от извънградските транспорти и 50% от градския превоз в регионалния град, калкулира загуба. Конкретно за предходната година загубата му възлиза на стойност 281 000 лв. .
Интересно е обаче освен кой стои зад продавача, а и зад купувача на мажоритарния акционерен дял като миноритарният се има от община Смолян.
„ Терис Къмпани “ АД е записана в София. Основният акционер в нея е „ Терис Ентърпрайз Корп. “ – Белиз. Тя е притежател на 4,3 млн. акции в сдружението (99,84%) и владеене на английския жител Майкъл Патрик Дуен.
Малък брой акции – общо 6 870 броя, са владеене на 180 души, като най-младият от тях е на 38 години, а най-възрастният – на 105 г. 
 

От 3-ти декември предходната година съветът на шефовете на „ Рожен Експрес “ и на „ Терис Къмпани “ е в еднакъв състав. Николай Бояджиев, който е представляващ сдруженията и изпълнителен шеф на транспортната компания в Смолян от дълги години, е брачен партньор на Виолета Бояджиева – началник на „ Инвестбанк “ – Смолян. В СД са също основната счетоводителка на автобусната компания Руска Петкова и Гина Дичева.   
Старото име на „ Терис Къмпани “ до май 2017 година е „ Винком “, чиято съществена активност е изкупуване на грозде и плодове, произвеждане на виновност и ракии, други алкоxолни и безалкоxолни питиета. Тя към този момент е и със заменена активност – покупко-продажба, ремонт и обзавеждане на парцели, ходатайство, планиране, строителство и така нататък
До 2013 година „ Винком “ АД също е било благосъстоятелност на „ Феста Холдинг “ и на Петя Славова. После сдружението е купено от „ Терис Ентърпрайз Корп. “, записано в офшорната зона към оня интервал - Белиз, посредством „ Национален център за дизайн и реклама “ ЕООД с шеф Николай Николов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР