Мажоритарният акционер във фирмата, издаваща вестник Стандарт, Тодор Батков ще

...
Мажоритарният акционер във фирмата, издаваща вестник Стандарт, Тодор Батков ще
Коментари Харесай

Тодор Батков дарил акциите си в Стандарт на журналистите

Мажоритарният акционер във компанията, издаваща вестник " Стандарт ", Тодор Батков ще подари акциите си на публицистите в изданието, заяви на първа страница на броя си във вторник и на уеб страницата си вестникът.

В публикацията се показва, че подаръкът е за 25-ия празник на " Стандарт " и Батков го оповестил на среща с екипа на вестника в адвокатската му адвокатска фирма в София.

" Свободата на словото е обезпечена, когато публицистите сами носят цялостната отговорност за изданието, което вършат ", декларирал Батков. " За 25 години вие станахте институция. Най-добри сте, дръжте все по-високо летвата и пазете достойнството на специалността ", обърнал се той към екипа.

" Издавах 13 години " Стандарт " в памет на татко си - огромния публицист Коста Батков, имам честен ангажимент към " Стандарт " и по тази причина ще продължа да оказвам помощ и в никакъв случай няма да имам финансови искания към вестника ", уверил Тодор Батков.

" Така " Стандарт " става първият вестник в последните 10 години, чието ръководство и бъдеще е в ръцете на журналистическия екип ", написа още в заглавната публикация, само че не се дава спомагателна информация за ориста на вестника, който през последните години се раздели с огромна част от дългогодишните си публицисти поради неизплатени заплати на фона на финансирани с европейски и държавни средства медийни акции, проведени и отразявани от " Стандарт ".

Последният обществен финансов доклад на издателя " Стандарт нюз " от 2012 година сочи, че притежатели на капитала от 4 млн. лв. са " Т.Б. консулт " на Тодор Батков с дял от 65.47%. Другият акционер е " ГМ. Прес " с 34.53%, което притежаваше и 50% от сдружението " Интермедиа " АД, издател на уеб страницата blitz.bg и редица вестници, измежду които " Шоу ". " ГМ Прес " обаче е в неплатежоспособност от 2016 година, а на негово място в капитала на " Стандарт Нюз " влезе издателят на русенския вестник " Утро " - " Пресгрупа Утро ".

По информация на вестник " Капитал " в края на 2017 година в редакцията на " Стандарт " е бил показан незнаен вложител, който декларирал желание да изплати дължимите заплати, само че единствено в случай че всеки от публицистите подписа самостоятелен контракт и се откри решение на казуса със собствеността.

Изданието разкрива още, че на общото заседание на акционерите на " Стандарт нюз " АД в края на декември е основано ново сдружение - " Стандарт хънт ", което ще се занимава с ловно-стопанска активност и е записано на адреса на адвокатската фирма на Батков на улица " Алабин " в София.

Ловното сдружение, което ще се ръководи от Димитър Енчев, Борислав Гунов, който е сътрудник на Батков в други сдружения, и Спасимир Владимиров, ще получи 2.2 млн. лв. от активите на издателството, чийто общ размер е 17.5 млн. лв.. С най-голяма стойност от тях са коли, животни за 440 хиляди лв., царевица, зърнени култури, обувки, плодове и дребни активи в 9 сдружения. Освен активи, новото сдружение получава и пасиви и отговорности за 891 хиляди лв., като над 550 хиляди от тях са по заеми, отпуснати от самия Тодор Батков, написа " Капитал "

Документите по основаването на " Стандарт хънт " са с щемпел на нотариус от Русе. Там е и адресът на " Пресгрупа утро ", което взе участие в ръководството на " Стандарт нюз ". Русенското сдружение e благосъстоятелност на записаното в Австрия " БГ Приватинвест Гмбх ". Същото е съучастник на Любомир Павлов в сдружението " БГ Принтмедия ", което е с шефове Христо Грозев и Венелина Гочева.

Според учредителния акт на " БГ принтмедия " Христо Грозев е представител на " БГ Приватинвест Гмбх ". Гочева пък е шеф на сдружението издател на вестник " 24 часа " - " Медийна група България – Холдинг ", в което " БГ принтмедия " също е съучастник с сдружението " Нюз про ".

През 2011 година Грозев, Павлов и Огнян Донев купиха от немската компания " ВАЦ " Вестникарска група " България ", която издаваше вестниците " Труд ", " 24 часа " и " 168 часа ". Начинанието им обаче претърпя крах поради различия, напомня изданието.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР