Мъжкият ни национален волейболен отбор отпадна от Европейското първенство, след

...
Мъжкият ни национален волейболен отбор отпадна от Европейското първенство, след
Коментари Харесай

Мартин Стоев: Селекционер само за един месец едва ли ще се намери

Мъжкият ни народен волейболен тим отпадна от Европейското състезание, откакто загуби от Словения с 1:3 гейма на 1/8-финалите на шампионата, а с това записа едно от най-слабите си участия на континенталните шампионати. Така " трикольорите " не съумяха да се класират 1/4-финали и ще останат отвън първите 10 в крайното класиране на Евроволей 2019. Слабото показване породи голям брой разнообразни мнения и отзиви за бъдещето на отбора, както и за селекционера Силвано Пранди. Бившият ни национал, някогашен народен селекционер на мъжете и настоящ треньор на представителния отбор на България за юноши до 17 години, който завоюва сребърните медали на Европейското състезание тази година Мартин Стоев съобщи за BGvolleyball.com, че представянето ни на Евроволей 2019 е неуспех, само че в този момент доста мъчно ще се откри нов селекционер, който да поеме националите, единствено за един месец за идната олимпийската подготовка. Ето коментара на Мартин Стоев за Европейското състезание:

" Класирането на България отвън първите 10 на европейското състезание несъмнено може да се окачестви като неуспех. Причините са доста, само че има три съществени аспекта. Първият е незадоволителна физическа подготовка на отбора. Видя се и в последния мач със Словения, и в другите срещи от груповата фаза, че отборът ни играе два гейма, след което настава отмалялост. Най-вече това пролича при осъществяване на начален удар и дейностите в отбрана. В срещата с Португалия Цецо Соколов изригна и по тази причина победихме с безапелационен резултат.

Вторият аспект, е че хората, които влизаха извън, не съумяха да оказват помощ във значимите моменти. Може би липсват опитните състезатели. За олимпийската подготовка във Варна бе друго - седем съществени състезатели бяха задоволително, тъй като всичко бе концентрирано в един мач. Но на Европейско състезание се играят доста срещи и би трябвало по-дълга пейка. Третото е липса на централизация. Желание за изява в играчите ни имаше, не можеш да кажеш, че на подобен конгрес няма предпочитание. Но неналичието на физика си сподели думата. След първите два гейма и настъпването на умората, пада и концентрацията. Точно тогава стартират да се виждат по-ясно персоналните неточности на състезателите и те натежават.

Относно това, дали опитните волейболисти, които останаха отвън състава липсват, може би да, най-малко някои от тях. Освен Георги Сеганов, другият най-класен български разпределител е Георги Братоев. Смятам, че той можеше да помогне. В посрещане се видяха пробойни. Контузиите са част играта и би трябвало да си правиш сметки за това. Смятам, че за Европейско състезание би трябвало да се готвиш с най-малко 5-6 посрещачи. Ето контузията на Розалин Пенчев го извади в последния миг. И когато не тръгне играта на Тодор Скримов, се наложи да влиза младият Георги Петров. Момче с капацитет и положителни качества, само че без нужния опит за такива мачове от огромни конгреси. Не е ясно дали, даже с всички, които останаха отвън тима, щеше да се случи по-добро класиране, можеше и да е същото, или по-лошо. Едно е ясно обаче, че на огромен конгрес, където търсиш класиране би трябвало да играят най-опитните.

За треньора Силвано Пранди не мога да дам мнение какво би трябвало да е бъдещето, федерацията ще го реши. Смятам обаче, че селекционер на народен тим единствено за един месец мъчно ще се откри. Няма кой да се навие да поеме тима за такова отговорно съревнование като олимпийската подготовка, още повече в лимитираното време, с което разполага, и както и предвид на тежкия шампионат, който следва. Националите ни ще бъдат освободени за десетина дни, няма да има време да дълга подготовка и сработка. Като цяло обаче за тази подготовка би трябвало да бъдат събрани най-опитните и най-класните волейболисти и да се борим, тъй като различен късмет няма ".
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР