Мъжкият национален отбор на Литва по баскетбол спечели последната 24-а

...
Мъжкият национален отбор на Литва по баскетбол спечели последната 24-а
Коментари Харесай

Литва се отърва като по чудо и се класира за ЕвроБаскет 2022 в последния момент

Мъжкият народен тим на Литва по баскетбол завоюва последната 24-а квота за ЕвроБаскет 2022 по извънредно трагичен метод. Селекцията на Дариус Масколюнас пребори коравия тим на Дания със единствено една точка разлика - 77:76 (25:19, 16:18, 17:23, 19:16) в " Сименс Арена ", Вилнюс, и по този метод се класира още веднъж за шампионата на Стария континент. Датчаните демонстрираха брилянтна игра и бяха пъклен покрай това да вземат нужния триумф и да хвърлят бомбата, елиминирайки надалеч по-класния си противник, само че въпреки всичко и шансът покри литовците в края.



Балтийците, които са носители на два сребърни медала от последните три издания на ЕвроБаскет, приключиха присъединяване си в група " C " на пресявките на втора позиция с актив от 4 победи и 2 загуби. " Червения динамит " остана на последната позиция с баланс от 2 триумфа и 4 провали. От потока за Екологичен потенциал се класират Белгия, Литва и домакина Чехия.

survive a thriller against (77-76) and clinch the last spot for 2022!
— FIBA EuroBasket (@EuroBasket)
Срещата стартира умерено за Литва, която даде мощно начало на мача и поведе с 8 точки още в първата четвърт при 24:16. Във втората част Дания сподели зъби и изравни резултата при 29:29, само че към края на интервала литовците още веднъж се отскубнаха в резултата, като въпреки всичко разликата на почивката остана единствено четири точки след активизиране в редиците на гостите - 41:37.



След почивката пристигнаха и проблемите за балтийците, които към този момент бяха изоставащи в резултата след серия от 9:18 в интерес на датчаните - 50:55. Скандинавците резервираха нежна преднина преди началото на последните 10 минути - 58:60. Играчите на Масколюнас демонстрираха по-здрави нерви в първите минути от последната четвърт и записаха страхотна серия в своя изгода, след която резултатът стана 75:66.

" Червения динамит " обаче избухна в самия край, като се приближи на единствено точка недостиг от своя противник при оставащи 41 секунди от постоянното време - 77:66. Йонас Мачиулис пропусна за литовците, само че водачът на отбора Мантас Калниетис сподели за какво е измежду главните играчи на отбора от толкоз години насам, откакто блокира опит за надвит панер на Адама Дарбу. Датчаните нямаха време за още един опит и билетът за ЕвроБаскет 2022 отиде в ръцете на Литва - 77:76.

Mantas Kalnietis with the HUGE BLOCK to send to 2022!
— FIBA EuroBasket (@EuroBasket)
Мантас Калниетис приключи дуела с 11 точки и 6 асистенции за Литва, а трима играчи прибавиха по 10 точки - Йонас Мачиулис, Вайдас Каринаускас и Томас Димша.

За Дания Кевин Ларсен бе прецизен с 21 точки и 6 битки, Адама Дарбу вкара 20 точки, само че пропусна победния панер, а някогашният състезател на Рилски състезател Йонас Зохоре и Филип Херц се разписаха с по 12 точки.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР