Мъжкият национален отбор на България по баскетбол претърпя втора загуба

...
Мъжкият национален отбор на България по баскетбол претърпя втора загуба
Коментари Харесай

Баскетболистите паднаха и от Турция

Мъжкият народен тим на България по баскетбол претърпя втора загуба в груповата фаза на ЕвроБаскет 2022. Възпитаниците на Росен Барчовски не съумяха да се оправят с другия любимец в своята група - Турция и отстъпиха с 87:101 (29:31, 23:19, 19:25, 16:26) в зала “Арена Тбилиси ”. В първия ден от шампионата българите не съумяха да се оправят и със международния първенец Испания, като тогава претърпяха поражение с 87:114.
Националите ни се показаха на извънредно високо равнище през първото полувреме и даже водеха с 52:50 на огромната отмора, само че през вторите 20 минути отборът ни не съумя да издържи на темпото и физическата игра на комшиите.
По този метод Турция излезе преди всичко в група “А ” с съвършен баланс от 2-0 след първите си два мача, до момента в който България е на дъното на таблицата с 0-2. Белгия и Черна гора са с равни активи от 1-1, а по-късно довечера Испания и домакините от Грузия се изправят един против различен, с цел да затворят втория кръг.
Двубоят стартира на доста високи обороти, като в откриващите минути от срещата националите ни залагаха на пукотевица от далечна отдалеченост. Първите два изстрела на Александър Везенков не сполучиха, само че Чавдар Костов и Станимир Маринов бяха точни зад дъгата и нашите поведоха с 6:4. Резултатността беше доста висока в откриващите фрагмени от срещата, като селекцията на Ергин Атаман използваше по-голяма разнообразност в нападателен проект, която им носеше точки.
" Лъвовете " обаче продължаваха да са под пара от тройката  първоначално, откакто Дий Бост наниза трети сполучлив изстрел и изведе България с 11:8. Високоскоростната гонитба сред двата отбора нямаше по какъв начин да бъде спряна в откриващата четвърт, като противниците прескочиха границата от общо 40 маркирани точки при оставащи към 4 минути до края на първия интервал. България разполагаше с нежен задатък при 21:19, само че неточности в нахлуване попречиха на селекцията на Росен Барчовски и помогнаха на турците да запишат серия от 6 безответни точки и те поведоха с 25:21.
Националите ни реагираха стремително, като Чавдар Костов и Александър Везенков означиха идващите 5 точки в мача, с цел да изведат " лъвовете " напред при 26:25, преди играта на серии да продължи и с такава за Турция, която взе задатък от 26:31 в последните секунди. Тройка на Димитър Димитров сложи края на откриващия интервал при 29:31.
Александър Везенков продължи да бъде извънредно нападателен против турската отбрана и се трансформира в първия състезател на терена с двуцифрен точков актив - 12 точки при 6/10 пукотевица от игра. Резултатът продължаваше да бъде еднакъв, преди Дий Бост още веднъж да покаже своята класа и да подсети за себе си с хубава пукотевица от приблизително разстояние, извеждайки България напред при 35:33. Натурализираният американец имаше 7 т. и 5 асистенции на сметката си след първите 12 минути игрово време.
Плеймейкърът на турския Галатасарай продължаваше да тормози защитната линия на противниците освен с отличния си мерник, само че и с фантастичните си плеймейкърски качества, откакто първо вкара нова тройка, а по-късно откри свободния Димитър Димитров на пресечка за 40:35 в интерес на България в средата на втората четвърт. Страхотното показване на българския отбор в нападателен проект продължи и " лъвовете " поведоха  със 7 точки при 44:37, откакто Иван Алипиев и Дий Бост осъществиха своите опити.
Съставът на Ергин Атаман обаче повиши успеваемостта си от далечно разстояние тъкмо в края на първото полувреме, откакто Джеди Осман и Буграхан Тунджер означиха общо 3 тройки, с цел да върнат паритета на таблото при 48:48 към 40 секунди преди края на втората четвърт. Все отново българският тим стигна до нежна преднина в края на полувремето, с помощта на положителната преценка на Алипиев, който сервира под коша и изведе " лъвовете " напред при 52:50. След края на първите 20 минути момчетата на Росен Барчовски бяха позволили единствено две неточности в нахлуване, което бе мотив за положителното им показване до този миг.
Националите ни не съумяха да слагат положително начало на третата част, защото инкасираха серия от 5 безответни точки. Все отново стрелбата от тройката още веднъж оказа помощ на момчетата на Росен Барчовски, които си върнаха преимуществото с два снаряда на Александър Везенков и Чавдар Костов за 58:55. Турците не останаха по-назад и също отговариха с прецизен мерник зад дъгата посредством Буграхан Тунчер за 60:61 в актива на символичните посетители.
Офанзивното показване на българския отбор забуксува и нашите позволиха тройка от Шехмус Хазер и 2 точки от Джеди Осман, преди водачът ни Александър Везенков да възвърне едноточковата отдалеченост - 65:66 в интерес на Турция към края на третата четвърт. Малко по-малко възпитаниците на Ергин Атаман започваха да натрупат по-голямо предимство в мача.
Алперен Шенгюн и Мелих Махмутоглу комбинираха за серия от 1:7 и резултатът набъбна 66:73. Шенгюн демонстрираше своята самостоятелна класа, само че от другата страна адашите Александър Янев и Александър Везенков държаха България покрай своя конкурент - 71:75 след края на третата четвърт.
Финалните 10 минути от срещата стартира кошмарно за България, тъй като нашите доста мъчно стигаха до отворени стрелби поради страхотната отбрана на турския отбор. Алперен Шенгюн пък продължаваше да господства под коша на " лъвовете ", а дружно с тройка на Мелих Махмутоглу разликата сред двата отбора се качи до двуцифрените размери при 73:84 с оставащи малко под 6 минути до сирената.
Първата тройка в срещата на Александър Везенков приближи " лъвовете " до своя конкурент, само че прекомерно сериозната огнева мощност, с която южните ни съседи разполагаха, споделяше своята дума. Този път звездата на клубния Анадолу Ефес Шейн Ларкин излезе на сцената с няколко ефектни отигравания, с цел да удържи набезите на българския тим - 77:89 при преполовяването на последната четвърт. Турският тим контролираше темпото в последните минути и можеше да си разреши леки опити, защото разполагаше с двуцифрен задатък при 83:96. Крайният резултат бе завършен при 87:101 в интерес на момчетата на Ергин Атаман.
Джеди Осман бе най-резултатен за спечелилите с 25 т. и 8 битки. Алперен Шенгюн добави 20 т. и 9 овладени топки, Шейн Ларкин вкара 13, а Шехмус Хазер и Буграхан Тунджер осъществиха по 10.
Александър Везенков бе над всички в мача с 28 т., 15 битки и 4 асистенции. Чавдар Костов вкара 15 т., а Дий Бост също завърши с дабъл-дабъл - 12 т. 5 битки и 13 завършващи подавания.
" Бях сигурен, че ще играем по-добре от първия мач с Испания. Очаквах сложен мач. Загубихме го в последната част. Там водачите ни Бост и Везенков бяха изтощени, падна организацията и това ни попречи. Ние не разчитаме на отбраната, настъпателен тим сме, само че е невисок и процентът ни на пукотевица от три точки. Сигурен съм, че на следващия ден ще сме сме по-добри. Нямахме сили да създадем няколко отбрани подред. Вкарват ни отново над 100 точки, ние би трябвало да вкараме 105. Трябваше да имаме по-добър % на пукотевица ", разгласи селекционерът Росен Барчовски. Относно многото минути на паркета на Бост и Везенков, той сподели: " Тези шампионати са по този начин - мач след мач. Професионалисти сме, имаме добър екип и би трябвало да ги възстановят до мача. В предходни шампионати имаше единствено 1 почивен ден, в този момент има 2 и няма да е проблем. Както споделих, те са експерти това е играта, да се вършат смени. Според мен, най-хубавите би трябвало да са на терена. Ясно е, че има отмалялост при двамата (Везенков и Бост), 37 минути е доста, в случай че има по какъв начин да компенсираме - ще ".
разяснява Барчовски и след положителното включване на Емил Стоилов първоначално и края на мача, той изясни, че повода да не играе повече минути е тактическа: " Ние стояхме добре с лек състав, Емил ще играе, занапред. Срещу Черна гора ни чака още един сложен мач, те нямат единствено Дублевич, видяхме ги през днешния ден, " означи Барчовски за срещата в неделя.
" Ние втори мач по ред вкарахме 87 точки, дори през днешния ден ги вкарахме в действително време, защото мачът съвсем от самото начало беше непосредствен. Но, в случай че не стартираме да пазим, в случай че не стартираме да се борим, да ги извадим от зоната на комфорт, безусловно няма да победим никой. Ако ни вкарат 100 точки, ние не можем да вкараме 110. Даже и тези 87 са с доста старания, доста добър баскетбол, само че с по-добри тимове няма по какъв начин да победим по този начин. Срещу Румъния и Кипър, в случай че играем по този начин в нахлуване, можем да победим с 30 точки, само че с тези тимове, в случай че не пазиш, няма по какъв начин да победиш.
Ние знаем какво би трябвало да вършим, само че огромният въпрос е дали можем. Трябва да се съберем и да пробваме, тъй като още от началото знаехме, че тези два мача са по-трудните, а в този момент идват мачовете, в които действително имаме късмет и би трябвало да покажем добра игра. Черна гора са доста умел тим. Имаме малко време за отмора, а на следващия ден би трябвало да излезем и да се бием до дъно.
Хубавото на това Европейско състезание е, че всеки мач е друг, всеки мач е нов ден. Ние знаем защо сме пристигнали тук, знаем в кои мачове имаме повече късмет и в случай че играем по този начин в нахлуване, имаме късмет, само че в случай че е по този начин в отбрана – нямаме.
Боян Дублевич е извънреден играч с доста огромен баскетболен потенциал, само че Черна гора има и други доста положителни играчи и ние би трябвало да спрем като цяло техния тим. Да се опитаме да ги лимитираме и да спечелим битката. И аз, и Дий Бост знаехме, че ще играем по доста и ще се борим до дъно. Доколкото имам сили и краката ме държат, и съм потребен да тима, аз ще се боря. После ще имаме време, сезонът стартира след един месец. Сега се интересувам от тима и да се представим колкото може по-добре. Опитахме се да не става разлика в края, за нас е значимо да играем добре, да спечелим най-малко един мач, в случай че може и още един, " разяснява Везенков за сметките за точкова разлика, които към този момент стартираха при други от тимовете в нашата група.

 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР