Мъжкият национален отбор на България по баскетбол подновява участието си

...
Мъжкият национален отбор на България по баскетбол подновява участието си
Коментари Харесай

Очаквайте на живо: Румъния - България

Мъжкият народен тим на България по баскетбол възобновява присъединяване си в предквалификациите за ЕвроБаскет 2025. Възпитаниците на Росен Барчовски се изправят против тима на Румъния довечера от 19:00 часа българско време в “Питещ Арена ” в предпоследната си среща от група " F ".  

View this post on Instagram
A post shared by BulgarianBasketballFederation (@bf_basketball)

“Лъвовете ” се нуждаят от наложителен триумф над своя противник, с цел да продължат битката си за първото място в групата, което дава право на непосредствено класиране за същинските квалификации за шампионата на Стария континент. В момента България заема втората позиция в таблицата с актив от 3-1, до момента в който Румъния е трета с 1-3. Лидер в групата е Португалия с 4-0, като отборът гостува на Кипър в същия час. 

Няколко нови лица ще имат опцията да създадат своя дебют с националния екип довечера. Най-изявеното от тях несъмнено е това на натурализирания американец Коди Милър-Макинтайър, който организира първия си подготвителен лагер с новите си съотборници. Гардът има опит в най-силните шампионати на Стария континент, в това число испанската Лига Ендеса и турската Суперлига, като през сегашния сезон играе за Газиантеп.  Друг дебютант в състава е един от най-хубавите български баскетболисти в последните няколко сезона - Георги Боянов, който най-накрая заслужи място в представителния отбор. Неговият съотборник в Черноморец Симеон Лепичев също бе извикан, а на позицията плеймейкър Барчовски ще може да разчита и на Лъчезар Димитров от Левски, който прави мощен сезон за клубния си отбор. 
 Кой е Коди Милър-Макинтайър? (част I) Кой е Коди Милър-Макинтайър? (част I)
Лидерът на отбора ни Александър Везенков ще се причисли към тима непосредствено за неделния мач с Португалия, защото на следващия ден му следва дуел на клубния му Олимпиакос против Валенсия в Евролигата.  От групата на “лъвовете ” в последния миг отпадна гардът Станимир Маринов, който получи скъсване в бедрото и ще почива в идващите две седмици. За Румъния не отпътува и различен играч на Спартак Плевен - Цветомир Чернокожев. 

Ето кои баскетболисти попаднаха в окончателния състав на България за дуела с Румъния: 

Димитър Димитров  - Балкан    
Емил Стоилов  – Менорка, Испания    
Симеон Лепичев  - Черноморец    
Йордан Минчев  – Рилски спортист    
Алекс Симеонов  - ЦСКА    
Чавдар Костов  – Рилски спортист    
Иван Алипиев  – Латина, Италия   
Георги Боянов  - Черноморец    
Павлин Иванов  - Балкан    
Коди Милър-Макинтайър  – Газиантеп, Турция    
Деян Карамфилов  – Рилски спортист    
Лъчезар Димитров  – Левски 
 Контузия обърка сметките на Барчовски Контузия обърка сметките на Барчовски
Първият мач сред България и Румъния от пресявките приключи с сложна победа на " трикольорите " с 84:72 в края на август, когато Александър Везенков бе част от състава и поведе отбора ни с 28 точки, 15 битки и 7 асистенции. Днес Везенков няма да играе, само че тимът би трябвало да покаже, че не зависи само от него и да завоюва гостуването си преди финалния конфликт с Португалия в неделя.  

Съставът на Румъния: 

Лукас Тохатан  - Волунтари 
Патрик Ричард  - Клуж 
Тудор Джордже  - Орадя 
Кристофър Ричард  - Орадя 
Емануел Кате - Клуж  
Нандор Кути  - Клуж 
Тудор Фометеску  - Питещ 
Александру Ола  - Рапид 
Роланд Торок  - Волунтари 
Стефан Грасу  - Динамо Букурещ 
Михаи Мачука  - Питещ 
Богдан Николеску  - Орадя 
Рарес Ута  - Динамо Букурещ

Снимка: БФБ
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР