Мъжкият национален отбор на България, който е воден от Силвано

...
Мъжкият национален отбор на България, който е воден от Силвано
Коментари Харесай

Силвано Пранди: Изпълнихме две основни цели това лято

Мъжкият народен тим на България, който е воден от Силвано Пранди и Николай Желязков, приключи лагера в София. За близо два месеца треньорското управление съумя да види доста млади състезатели в деяние и да се запознае от близо с техните качества. Селекционерът на "лъвовете " съобщи, че е доста удовлетворен от свършената работа, а ето още какво сподели за миналия интервал пред формалния уебсайт на БФВолейбол.

- Доволен ли сте от лагера в София?

- Да, доста съм удовлетворен. Условията бяха отлични и имахме ползотворна работа.

- Как мина подготовката?

- Имаше две съществени цели, които имам вяра, че съумях да извърша в огромна степен. Първата беше да се срещна с оптимален брой млади състезатели, които до този миг персонално не познавах и не бях виждал. Втората значима цел бе да дам на тима една съществена система за игра. Всичките състезатели, които минаха лагера, а те бяха почти тридесет, усвоиха системата, която съм въвел в националния тим. Анализите, които направихме с треньорския щаб след първия мач с Молдова, ни демонстрираха, че волейболистите в огромна степен са разбрали какво желая..

- Смятате ли, че успяхте да обхванете всички перспективни млади състезатели през това време?

- Да, имам вяра, че в съвсем цялостна степен видях всички състезатели, които аз имах като концепция, в това число и тези, които ми бяха предложени от моите сътрудници в треньорския щаб като забавни играчи и евентуални участници в националния тим. Успях да видя всички перспективни момчета на възраст сред 20 и 24 години. Особено ме радва обстоятелството, че се срещнах и видях в подготвителен развой и най-хубавите млади волейболисти под 20 години, които са събрани от Найден Найденов. Най-изявените от тях ги включъх в подготовката на мъжкия тим. Също по този начин бе потребно за мен, че организирах много диалози с двама от треньорите на подрастващите в България – Найден Найденов и Виктор Карагьозов. Имахме срещи и обсъдихме разнообразни аспекти от работата.

- Паралелно с това водихте и треньорски семинар…

- Да! И съм доста щастлив, че имаше огромен интерес. Заедно с Българска федерация по волейбол организирахме семинар в интернет пространството, който считам, че беше много потребен. В него участваха доста български треньори и успяхме да представим в най-общ проект системите за игра на националния тим, както и значими особености от актуалния волейбол. Надявам се тези неща да са били потребни.

- По време на подготовката направи ли ви усещане някои от младите играчи? Може ли да се каже, че има изобретение?

- Трудно ми да се спра единствено на едно-две имена. По-скоро желая да посоча, че имах опцията да работя с редица забавни състезатели, които играят в положителни клубове в българското състезание, към този момент имат равнище и виждам в тях вероятност. Георги Петров, Гордан Люцканов, Аспарух Аспарухов, Владимир Станков и Светослав Станков, Илия Петков, Стефан Чавдаров, Николай Къртев, Мартин Кръстев, Кристиян Петров и Светослав Иванов към този момент бяха част от национални тим, въпреки и в уголемен състав или във втория тим. Те са положителни играчи и се показаха чудесно в подготовката. Но в случай че би трябвало да отлича някой в действителност, това ще е Димитър Димитров от ЦСКА. На поста диагонал може да се развие доста. Има всички предпоставки, в случай че работи добре и вярно.

- След отказването на Теодор Салпаров какво ще кажете за поста либеро?

- Както съм споделил и преди. Ролята, която изпълняваше Теди Салпаров, ще би трябвало да бъде запълнена от други състезатели. За момента, тъй като съм работил най-вече с Петър Каракашев, считам, че той би могъл да поеме тази функционалност в близкото бъдеще. Също по този начин и Кристиян Петров. Със сигурност ще проследявам и други играчи на този пост. Никой не би трябвало да бъде считан за сигурен титуляр, тъй като в последна сметка е значимо да играят тези, които са в най-хубава форма и готови.

 народен тим по волейбол за мъже
източник: volleyball.bg
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР