Мъжкият национален отбор на България, който е воден от Силвано

...
Мъжкият национален отбор на България, който е воден от Силвано
Коментари Харесай

Силвано Пранди: Изпълнихме две основни цели това лято

Мъжкият народен тим на България, който е воден от Силвано Пранди и Николай Желязков, приключи лагера в София. За близо два месеца треньорското управление съумя да види доста млади състезатели в деяние и да се запознае от близо с техните качества. Италианският експерт съобщи, че е доста удовлетворен от свършената работа, а ето още какво сподели за миналия интервал пред формалния уебсайт на БФВолейбол.

Доволен ли сте от лагера в София?
Да, доста съм удовлетворен. Условията бяха отлични и имахме ползотворна работа.

Как мина подготовката?
Имаше две съществени цели, които имам вяра, че съумях да извърша в огромна степен. Първата беше да се срещна с оптимален брой млади състезатели, които до този миг персонално не познавах и не бях виждал. Втората значима цел бе да дам на тима една съществена система за игра. Всичките състезатели, които минаха лагера, а те бяха почти тридесет, усвоиха системата, която съм въвел в националния тим. Анализите, които направихме с треньорския щаб след първия мач с Молдова, ни демонстрираха, че волейболистите в огромна степен са разбрали какво искам…

Смятате ли, че успяхте да обхванете всички перспективни млади състезатели през това време?
Да, имам вяра, че в съвсем цялостна степен видях всички състезатели, които аз имах като концепция, в това число и тези, които ми бяха предложени от моите сътрудници в треньорския щаб като забавни играчи и евентуални участници в националния тим. Успях да видя всички перспективни момчета на възраст сред 20 и 24 години. Особено ме радва обстоятелството, че се срещнах и видях в подготвителен развой и най-хубавите млади волейболисти под 20 години, които са събрани от Найден Найденов. Най-изявените от тях ги включъх в подготовката на мъжкия тим. Също по този начин бе потребно за мен, че организирах много диалози с двама от треньорите на подрастващите в България – Найден Найденов и Виктор Карагьозов. Имахме срещи и обсъдихме разнообразни аспекти от работата.

Паралелно с това водихте и треньорски семинар…
Да! И съм доста щастлив, че имаше огромен интерес. Заедно с Българска федерация по волейбол организирахме семинар в интернет пространството, който считам, че беше много потребен. В него участваха доста български треньори и успяхме да представим в най-общ проект системите за игра на националния тим, както и значими особености от актуалния волейбол. Надявам се тези неща да са били потребни.

По време на подготовката направи ли ви усещане някои от младите играчи? Може ли да се каже, че има изобретение?
Трудно ми да се спра единствено на едно-две имена. По-скоро желая да посоча, че имах опцията да работя с редица забавни състезатели, които играят в положителни клубове в българското състезание, към този момент имат равнище и виждам в тях вероятност. Георги Петров, Гордан Люцканов, Аспарух Аспарухов, Владимир Станков и Светослав Станков, Илия Петков, Стефан Чавдаров, Николай Къртев, Мартин Кръстев, Кристиян Петров и Светослав Иванов към този момент бяха част от национални тим, въпреки и в уголемен състав или във втория тим. Те са положителни играчи и се показаха чудесно в подготовката. Но в случай че би трябвало да отлича някой в действителност, това ще е Димитър Димитров от ЦСКА. На поста диагонал може да се развие доста. Има всички предпоставки, в случай че работи добре и вярно.

След отказването на Теодор Салпаров какво ще кажете за поста либеро?
Както съм споделил и преди. Ролята, която изпълняваше Теди Салпаров, ще би трябвало да бъде запълнена от други състезатели. За момента, тъй като съм работил най-вече с Петър Каракашев, считам, че той би могъл да поеме тази функционалност в близкото бъдеще. Също по този начин и Кристиян Петров. Със сигурност ще проследявам и други играчи на този пост. Никой не би трябвало да бъде считан за сигурен титуляр, тъй като в последна сметка е значимо да играят тези, които са в най-хубава форма и готови.

Цветан Соколов пое капитанска лента. Как го видяхте през тези дни с новата отговорност?
Не считам, че капитанът на тима би трябвало да има някаква огромна отговорност, която да промени живота му. Основната функционалност на капитана е, както и на всички останали състезатели, е да играе добре. Лентата не значи, че би трябвало да показва България в Европейския съюз или нещо сходно. Той би трябвало да играе мощно - Цецо Соколов го прави. През този месец на подготовка сподели, че може да бъде на доста високо равнище в подготвителния развой и да бъде образец за останалите.

По-голямата част от главните състезатели заради клубни задължения не съумяха да вземат присъединяване в контролите. Разочарован ли сте, че не успяхте да ги видите в игра?
Това, че някои състезатели не играха против Молдова не е никакъв проблем. Двата мача бяха да кажем един бонус за нас предвид на пандемията от ковид и комплицираната обстановка сега. Възможността като цяло да се провеждат контролни срещи е добре пристигнала. По никакъв метод не въздействат за нашето директно бъдеще - просто са част от подготовката.

Рядко се отдава опция за двумесечна подготовка. Успяхте ли да работите върху някои по-специфични детайли в играта?
Като цяло ние в действителност имахме пет седмици за тренировки в залата. Преди това правихме физическа подготовка в продължение на 14 дни. Така че не сме имали два месеца да упражняваме единствено волейбол. По принцип считам, че самостоятелната техника на състезателите би трябвало да се усъвършенства в техните клубове. Там е мястото, където да се работи. На лагера на националния тим не може да се реализиран генерални промени и усъвършенствания. Въпреки това ние акцентирахме и върху това нещо с видео-анализи, които вършим с сътрудниците от треньорския щаб, също и с видео-материали за всеки играч. Посочваме пропуските, нещата, които би трябвало да се подобрят и които не се вършат вярно. И в този аспект успяхме да свършим много работа.

Какво е разузнаването за другите два противника от европейската подготовка – Израел и Австрия? Имате ли информация дали водят подготовка?
За момента към момента не сме почнали да се приготвяме за европейската подготовка. Имахме други цели за този лагер. Разбира се, имаме информация за обособени състезатели от двата тима, само че нашата същинска работа за подготовката към тази подготовка ще стартира в края на декември. Тогава ще се съберем още веднъж за къс лагер преди присъединяване ни в Израел. Надяваме се, че дотогава ще успеем да придобием нужната информация.

Като казахте, че същинската подготовка ще стартира през декември. Някои играчи като братя Пенчеви, Теодор Тодоров, Валентин Братоев и други останаха отвън този лагер. Имат ли място още веднъж в разширения състав?
На доктрина никой не е изключен от националния тим. Всеки има своите шансове да попадне. Няма хора, за които да съм казвал, че те към този момент нямат място в състава. Това, което ми се коства обаче по-реално, е да повикам състав от тези, с които работих това лято. Също по този начин да прибавим Георги Сеганов, който не беше от самото начало нас. По напълно друга причина не съумя да взе участие целия лагер. Той е състезател, който сигурно ще участва в състава. И едно друго име, което мога да посоча е Владислав Иванов. Състезател, който познавам доста добре и поради това не съм го извикал на лагера през лятото. Специално за упоменатите четирима играчи ми се коства по-малко евентуално да бъдат в тима за квалификацията. Но въпреки това всичко е допустимо. В този ред на мисли бих прибавил още две имена, които чаках да се включат, само че по една или друга причина не съумяха. Тях също ще ги следя, тъй като считам, че те имат бъдеще. Особено Радослав Парапунов, който бе в Съединени американски щати и заради рестриктивните мерки за пътешестване не съумя да пристигна. Другият е Жани Желязков, който имаше лек проблем с травма.

С оглед на цялостното подмладяване в тима оптимист ли сте за европейската подготовка?
Аз съм оптимист. Това не значи, че въз основата на моя оптимизъм ще спечелим всичко допустимо и всички идни мачове. Това на първо място е обвързвано с доста работа, с показване в тази срещи. Ясно е, че в квалификацията ние ще бъдем любимец на доктрина. Но ние би трябвало да го заслужим и на игрището! Бъдещето ще покажe.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР